Η καρδιά αποτελεί την πηγή ζωής κάθε ανθρώπου, συσπάται δεκάδες χιλιάδες φορές κάθε μέρα, τροφοδοτώντας με οξυγονωμένο αίμα όλο το σώμα.
Ο επεμβατικός καρδιολόγος Αθηνόδωρος Νικητόπουλος μας τονίζει τη σημασία του προληπτικού καρδιολογικού ελέγχου που οδηγεί στην έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση μελλοντικών κινδύνων.
Καρδιαγγειακά νοσήματα
Η κύρια αιτία της καρδιαγγειακής νοσηρότητας και θνητότητας είναι η αθηρωμάτωση των αγγείων. Αυτονόητη λοιπόν είναι η αξία του εντοπισμού και της αντιμετώπισης των παραγόντων που προδιαθέτουν για αθηρωμάτωση ή την προκαλούν.
Οι παράγοντες αυτοί είναι:
Το κάπνισμα: αιτία θανάτου παγκοσμίως, αποτελεί άκρως σημαντικό παράγοντα. το κυριότερο χαρακτηριστικό του είναι ότι αποτελεί παράγοντα που μπορεί να προληφθεί.
Η υπέρταση αποτελεί ακόμα έναν βασικό παράγοντα κινδύνου.
Η έλλειψη σωματικής άσκησης και η καθιστική ζωή.
Η παχυσαρκία.
Οι διαταραχές λιπιδίων, όπως η αύξηση της «κακής» χοληστερόλης LDL, η μείωση της «καλής» χοληστερόλης HDL ή αύξηση των τριγλυκεριδίων.
Το άγχος και η κατάθλιψη.
Ενημέρωση και αντιμετώπιση
Τα τελευταία χρόνια καταβάλλονται μεγάλες προσπάθειες για την ενημέρωση του κόσμου σχετικά με τους παράγοντες κινδύνου και τη δυνατότητα τροποποίησης τους.
Τα βασικά μέτρα που συνιστώνται είναι η διακοπή του καπνίσματος, υγιεινή διατροφή, τακτική σωματική άσκηση (περπάτημα διάρκειας 30-40 λεπτών 5-6 φορές την εβδομάδα), αιματολογικές εξετάσεις (σάκχαρο, χοληστερίνη κλπ) και μέτρηση της αρτηριακής πίεσης.
Ο καρδιολόγος λαμβάνει ένα πλήρες ιστορικό, πριν την κλινική εξέταση και στη συνέχεια ο ασθενής υποβάλλεται σε ηλεκτροκαρδιογράφημα και triplex καρδιάς ώστε να διαγνώσει ο καρδιολόγος παθήσεις της καρδιάς που επηρεάζουν το μέγεθος, το σχήμα και τη λειτουργικότητα των διαφόρων τμημάτων της.
Ο καρδιολόγος στη περίπτωση που βρεθούν ύποπτα συμπτώματα θα συστήσει εξειδικευμένες εξετάσεις όπως το stress echo και η αξονική στεφανιογραφία.
Comentários