top of page

Triplex καρδιάς- Μία απλή και ανώδυνη εξέταση.


Το  υπερηχογράφημα καρδιάς -triplex καρδιάς- είναι μία απεικονιστική, μη επεμβατική εξέταση της καρδιάς. Συνοπτικά, με την χρήση υπερηχητικών μηχανικών κυμάτων μπορούμε να βλέπουμε σε πραγματικό χρόνο την καρδιά και τα μακροσκοπικά χαρακτηριστικά αυτής, όπως τις διαστάσεις των δομών της (ανατομία) και την λειτουργική απόδοση αυτών (φυσιολογία).


Όπως μας εξηγεί ο επεμβατικός καρδιολόγος Αθηνόδωρος Νικητόπουλος "οι εικόνες αυτές μπορούν να μας βοηθήσουν στην διερεύνηση των συμπτωμάτων ενός ασθενούς, στην παρακολούθηση της ανταπόκρισης στην θεραπεία, ή ακόμη και στον καταλληλότερο καθορισμό της θεραπείας". Η μελέτη αυτή αποθηκεύεται και μπορεί να αποτελέσει σημείο αναφοράς για το ίδιο άτομο στην διάρκεια του χρόνου.


Εκτός από το σχήμα και τις διαστάσεις, ο καρδιολόγος μπορεί να καθορίσει με ακρίβεια τη συστολική λειτουργία της καρδιάς, την ύπαρξη ουλής στο μυοκάρδιο,απότοκο εμφράγματος, τη διαστολική λειτουργίας της καρδιάς, τις βαλβίδες (για την ύπαρξη στενώσεων ή ανεπάρκειας αυτών), την παρουσία μαζών και όγκων ή θρόμβων της καρδιάς και να διαγνώσει συγγενείς καρδιοπάθειες. Επίσης, με την εξέταση μπορούν να γίνουν και αιμοδυναμικές μετρήσεις (μέτρηση πιέσεων στις καρδιακές κοιλότητες, ποσοτικοποίηση ανεπαρκειών κλπ).


Το triplex καρδιάς είναι μία εύκολη διαδικασία που μπορεί να γίνει στο ιατρείο ή σε διαγνωστικά κέντρα που διαθέτουν το μηχάνημα. Δεν απαιτεί καμία ειδική προετοιμασία. Το μόνο που πρέπει να κάνετε είναι να βγάλετε τα ρούχα από την μέση και πάνω όπου θα μπει το ειδικό ζελέ για καλύτερη λήψη των κυμάτων. Το μόνο που μπορεί να νιώσετε είναι μία πίεση στον θώρακα που είναι απολύτως ανεκτή, αναλόγως με τον βαθμό δυσκολίας η εξέταση μπορεί να διαρκέσει από 15 λεπτά μέχρι 1 ώρα.


Η χρήση ιατρικών υπερήχων είναι πολύ καλά μελετημένη εδώ και δεκαετίες και δεν έχει προκύψει καμία ένδειξη πιθανών παρενεργειών/επιπλοκών για τον εξεταζόμενο. Η εξέταση δεν έχει κάποια συγκεκριμένη απόλυτη αντένδειξη, είναι γενικώς καλά αποδεκτή από τους ασθενείς, είναι μικρού κόστους, και χωρίς ιδιαίτερες επιπλοκές.


bottom of page