top of page

Η σημασία του προληπτικού καρδιολογικού ελέγχου.


Η καρδιά αποτελεί την πηγή ζωής κάθε ανθρώπου, συσπάται δεκάδες χιλιάδες φορές κάθε μέρα, τροφοδοτώντας με οξυγονωμένο αίμα όλο το σώμα.

Ο επεμβατικός καρδιολόγος Αθηνόδωρος Νικητόπουλος μας τονίζει τη σημασία του προληπτικού καρδιολογικού ελέγχου που οδηγεί στην έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση μελλοντικών κινδύνων.


Καρδιαγγειακά νοσήματα

Η κύρια αιτία της καρδιαγγειακής νοσηρότητας και θνητότητας είναι η αθηρωμάτωση των αγγείων. Αυτονόητη λοιπόν είναι η αξία του εντοπισμού και της αντιμετώπισης των παραγόντων που προδιαθέτουν για αθηρωμάτωση ή την προκαλούν.

Οι παράγοντες αυτοί είναι:

  • Το κάπνισμα: αιτία θανάτου παγκοσμίως, αποτελεί άκρως σημαντικό παράγοντα. το κυριότερο χαρακτηριστικό του είναι ότι αποτελεί παράγοντα που μπορεί να προληφθεί.

  • Η υπέρταση αποτελεί ακόμα έναν βασικό παράγοντα κινδύνου.

  • Η έλλειψη σωματικής άσκησης και η καθιστική ζωή.

  • Η παχυσαρκία.

  • Οι διαταραχές λιπιδίων, όπως η αύξηση της «κακής» χοληστερόλης LDL, η μείωση της «καλής» χοληστερόλης HDL ή αύξηση των τριγλυκεριδίων.

  • Το άγχος και η κατάθλιψη.


Ενημέρωση και αντιμετώπιση

Τα τελευταία χρόνια καταβάλλονται μεγάλες προσπάθειες για την ενημέρωση του κόσμου σχετικά με τους παράγοντες κινδύνου και τη δυνατότητα τροποποίησης τους.

Τα βασικά μέτρα που συνιστώνται είναι η διακοπή του καπνίσματος, υγιεινή διατροφή, τακτική σωματική άσκηση (περπάτημα διάρκειας 30-40 λεπτών 5-6 φορές την εβδομάδα), αιματολογικές εξετάσεις (σάκχαρο, χοληστερίνη κλπ) και μέτρηση της αρτηριακής πίεσης.

Ο καρδιολόγος λαμβάνει ένα πλήρες ιστορικό, πριν την κλινική εξέταση και στη συνέχεια ο ασθενής υποβάλλεται σε ηλεκτροκαρδιογράφημα και triplex καρδιάς ώστε να διαγνώσει ο καρδιολόγος παθήσεις της καρδιάς που επηρεάζουν το μέγεθος, το σχήμα και τη λειτουργικότητα των διαφόρων τμημάτων της.

Ο καρδιολόγος στη περίπτωση που βρεθούν ύποπτα συμπτώματα θα συστήσει εξειδικευμένες εξετάσεις όπως το stress echo και η αξονική στεφανιογραφία.






bottom of page