top of page

Δυσλιπιδαιμία: Τι είναι και πως αντιμετωπίζεται.


Η δυσλιπιδαιμία είναι η παθολογική διαταραχή των λιπιδίων του αίματος, η οποία εκφράζεται ως υψηλή χοληστερίνη και υψηλά τριγλυκερίδια.


Ο επεμβατικός καρδιολόγος Αθηνόδωρος Νικητόπουλος μας εξηγεί ότι παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχουν εμφανή συμπτώματα μπορεί να αυξήσει σημαντικά τον κίνδυνο ανάπτυξης καρδιαγγειακής νόσου, συμπεριλαμβανομένης της νόσου των αιμοφόρων αγγείων που τροφοδοτούν την καρδιά (στεφανιαία νόσος), τον εγκέφαλο (αγγειακή εγκεφαλική νόσος), και τα άκρα (περιφερική αγγειακή νόσος). Αυτές οι νόσοι μπορεί με τη σειρά τους να οδηγήσουν σε πόνο στο στήθος, διαλείπουσα χωλότητα (πόνο κατά τη βάδιση) καρδιακή προσβολή, εγκεφαλικό επεισόδιο, και άλλα προβλήματα. Λόγω του αυξημένου κινδύνου, συχνά συνιστάται θεραπεία στα άτομα με δυσλιπιδαιμία.


Η ρύθμιση των λιπιδίων (χοληστερίνης και τριγλυκερίδια) αποτελεί σημαντικό στοίχημα στην ιατρική με γνώμονα την επιβίωση, αλλά και την ποιότητα ζωής των ασθενών.

Για τη θεραπεία της δυσλιπιδαιμίας απαιτείται συνδυασμό διατροφής, απώλειας βάρους, άσκησης και φαρμάκων ώστε τα επίπεδα των λιπιδίων να μειωθούν. Καθώς τα επίπεδα των λιπιδίων πέφτουν, το ίδιο μειώνεται και ο κίνδυνος ανάπτυξης καρδιαγγειακής νόσου, συμπεριλαμβανομένης της νόσου των αιμοφόρων αγγείων που τροφοδοτούν την καρδιά, τον εγκέφαλο και τα άκρα. Σε ασθενείς που δεν έχουν εμφανίσει κάποιο καρδιακό ή εγκεφαλικό επεισόδιο, η θεραπεία της δυσλιπιδαιμίας μειώνει τον κίνδυνο για καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο (πρωτογενής πρόληψη). Ωστόσο, ακόμα και αν οι ανωτέρω παθήσεις είναι ήδη παρούσες, δεν είναι πολύ αργά, καθώς η θεραπεία μείωσης των λιπιδίων μπορεί να είναι σωτήρια και να μειώσει τους θανάτους από καρδιαγγειακά νοσήματα (δευτερογενής πρόληψη). Αξίζει να επισημάνουμε τη σημασία του προληπτικού καρδιολογικού ελέγχου που οδηγεί στην έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση μελλοντικών κινδύνων καθώς και την εφαρμογή των οδηγιών του καρδιολόγου μας.



bottom of page