Αξονική Στεφανιογραφία: Η αναίμακτη διαγνωστική μέθοδος.Η αξονική τομογραφία καρδιάς αποτελεί καινοτόμο αναίμακτη διαγνωστική μέθοδο με την οποία μπορούν να απεικονιστούν γρήγορα, εύκολα και με ακρίβεια η καρδιά και τα στεφανιαία αγγεία της.


Ο επεμβατικός καρδιολόγος Αθηνόδωρος Νικητόπουλος, μας εξηγεί για τη δυνατότητα μέσα από τη συγκεκριμένη εξέταση να προληφθούν ή να εντοπιστούν με μεγαλύτερη ακρίβεια τυχόν προβλήματα από στεφανιαία νόσο.


Η αξονική στεφανιογραφία είναι μέθοδος απλή, ανώδυνη και αναίμακτη, καθώς δεν απαιτείται καθετηριασμός όπως στην εκλεκτική στεφανιογραφία.

Η χορήγηση του σκιαγραφικού διενεργείται μέσω μιας περιφερικής φλέβας και η διενέργεια της εξέτασης ολοκληρώνεται μέσα σε λίγα λεπτά.  Ακολουθεί μελέτη και ανασύσταση των εικόνων από εξειδικευμένους ακτινολόγους σε ειδικούς σταθμούς μετεπεξεργασίας. Η αξονική στεφανιογραφία δεν απαιτεί νοσηλεία του εξεταζομένου. Λόγω της χορηγήσεως σκιαγραφικής ουσίας (σκιαστικό), η μέθοδος, όπως άλλωστε και η εκλεκτική στεφανιογραφία, προϋποθέτει καλή νεφρική λειτουργία, καθώς το χρησιμοποιούμενο ιωδιούχο σκιαγραφικό μέσο σε αντίθετη περίπτωση μπορεί να αποβεί νεφροτοξικό.


Η συγκεκριμένη εξέταση θα πρέπει να διενεργείται πάντοτε σύμφωνα με τις οδηγίες του ειδικού καρδιολόγου, ωστόσο η αξονική τομογραφία καρδιάς δεν μπορεί να αξιολογήσει τα πολύ μικρά αγγεία. Όταν η αξονική στεφανιογραφία προσφέρει ενδείξεις για στενώσεις στα στεφανιαία αγγεία και εφόσον υπάρχουν κλινικά συμπτώματα και ευρήματα άλλων εξετάσεων, οι οποίες παραπέμπουν σε στενώσεις στεφανιαίων αγγείων, η διενέργεια της στεφανιογραφίας είναι αναπόφευκτη .


Γράφει: Αθηνόδωρος Νικητόπουλος Επεμβατικός καρδιολόγος
Οι πληροφορίες και τα άρθρα που παρέχονται στο site εκφράζουν τις προσωπικές απόψεις των συντακτών, έχουν αποκλειστικά ενημερωτικό και συμβουλευτικό χαρακτήρα και δεν είναι δυνατόν να υποκαταστήσουν τη διάγνωση, κλινική εξέταση και τη θεραπεία.

  • Instagram
  • LinkedIn

©2021 by Healthclick.gr