top of page

Βάλτε στην καθημερινότητα σας το περπάτημα!



Αποτελεί μια συμβουλή που θα την ακούσεις από την πιο καταξιωμένη ομάδα καρδιολόγων αλλά και από τους παππούδες σου. Για να υπάρχει τόσο μεγάλη ταύτιση, μας οδηγεί σε ένα συμπέρασμα ότι το καθημερινό περπάτημα είναι η καλύτερη άσκηση για την υγεία μας. Έρευνες έχουν δείξει ότι με το να περπατάμε έστω και 10 λεπτά κάθε μέρα θα δούμε σημαντική βελτίωση τόσο στη σωματική όσο και στη ψυχική μας υγεία. Η βελτίωση του κυκλοφορικού, η απώλεια βάρους και η μείωση του κινδύνου χρόνιων παθήσεων όπως ο διαβήτης και η αρτηριακή πίεση είναι οι βασικότερες ευεργετικές συνέπειες του καθημερινού περιπάτου.

Όπως μας εξηγεί και ο επεμβατικός καρδιολόγος Αθηνόδωρος Νικητόπουλος το καθημερινό βάδισμα ή τουλάχιστον τέσσερις ημέρες την εβδομάδα, βοηθά την καρδιά με πολλαπλούς τρόπους. Συμβάλλει στη ρύθμιση των λιπιδίων, υπεύθυνων για την αθηρωμάτωση των αγγείων, βοηθά στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και έχει ουσιαστικό ρόλο στη ρύθμιση του σωματικού βάρους. Θα πρέπει πρώτα από όλα να υπενθυμίσουμε ότι η διαδικασία της αθηρωμάτωσης εξελίσσεται δια μέσου των υψηλών επιπέδων της LDL στο αίμα, της κακής δηλαδή χοληστερίνης, που σε συνδυασμό με την υπέρταση, το κάπνισμα και το διαβήτη αλλοιώνει το ενδοθήλιο των στεφανιαίων αγγείων προκαλώντας στενώσεις ή αποφράξεις. Η βάδιση αποτελεί τον κυριότερο παράγοντα για την αύξηση των επιπέδων της HDL, δηλαδή της καλής χοληστερίνης, που λειτουργεί σαν «λιπο καθαριστής» των αγγείων ανταγωνιζόμενη την LDL.

Όσο αφορά μας τον ψυχικό μας κόσμο και ειδικότερα λόγω του lockdown, η καθημερινή βόλτα είναι αυτή που θα μας κάνει να ξεφύγουμε για λίγο από τα προβλήματα μας. Το περπάτημα σε εξωτερικούς χώρους βελτιώνει τη διάθεση μας, αποβάλλει το άγχος.


bottom of page