Αγγειοπλαστική στεφανιαίων αρτηριών.


Η αγγειοπλαστική είναι η επεμβατική διαδικασία κατά την οποία πραγματοποιείται διάνοιξη μιας στενής ή πλήρως αποφραγμένης στεφανιαίας αρτηρίας. Με τον τρόπο αυτό αποκαθίσταται η κυκλοφορία αίματος στα τοιχώματα της καρδιάς και βελτιώνεται η λειτουργία της.

Όπως μας εξηγεί ο επεμβατικός καρδιολόγος Αθηνόδωρος Νικητόπουλος, αποτελεί μια πολύ ασφαλής αντιμετώπιση της στεφανιαίας νόσου, με τις επιπλοκές της να μην ξεπερνούν το 0,5%.

Ακολουθεί τη στεφανιογραφία, σε περιπτώσεις εμφράγματος μυοκαρδίου και στηθάγχης κι όταν αναγνωρίζονται στενώσεις ή αποφράξεις, που είναι βολικό να διορθώνονται με αυτή τη μέθοδο.

Γίνεται υπό τοπική αναισθησία, όπως και η στεφανιογραφία. Ο επεμβατικός καρδιολόγος εισάγει στο πάσχον αγγείο ένα ειδικής κατασκευής μπαλόνι με το οποίο διαστέλλει τη στένωση, προετοιμάζοντάς τη για το τελικό κομμάτι της διαδικασίας, που είναι η εισαγωγή μεταλλικής πρόθεσης, το γνωστό stent. Το στεντ αποτρέπει την επαναστένωση της αρτηρίας.

Η αγγειοπλαστική χρησιμοποιείται ως εναλλακτική θεραπεία αντί για τη χειρουργική επέμβαση παράκαμψης των στεφανιαίων αρτηριών (γνωστότερη ως by-pass). Είναι λιγότερο αιματηρή, με χαμηλότερο κόστος και τις περισσότερες φορές ο ασθενής παίρνει εξιτήριο την επόμενη ημέρα.


Γράφει: Αθηνόδωρος Νικητόπουλος Επεμβατικός καρδιολόγος

Οι πληροφορίες και τα άρθρα που παρέχονται στο site εκφράζουν τις προσωπικές απόψεις των συντακτών, έχουν αποκλειστικά ενημερωτικό και συμβουλευτικό χαρακτήρα και δεν είναι δυνατόν να υποκαταστήσουν τη διάγνωση, κλινική εξέταση και τη θεραπεία.

  • Instagram
  • LinkedIn

©2021 by Healthclick.gr