top of page

Αγγειοπλαστική στεφανιαίων αρτηριών.


Η αγγειοπλαστική είναι η επεμβατική διαδικασία κατά την οποία πραγματοποιείται διάνοιξη μιας στενής ή πλήρως αποφραγμένης στεφανιαίας αρτηρίας. Με τον τρόπο αυτό αποκαθίσταται η κυκλοφορία αίματος στα τοιχώματα της καρδιάς και βελτιώνεται η λειτουργία της.

Όπως μας εξηγεί ο επεμβατικός καρδιολόγος Αθηνόδωρος Νικητόπουλος, αποτελεί μια πολύ ασφαλής αντιμετώπιση της στεφανιαίας νόσου, με τις επιπλοκές της να μην ξεπερνούν το 0,5%.

Ακολουθεί τη στεφανιογραφία, σε περιπτώσεις εμφράγματος μυοκαρδίου και στηθάγχης κι όταν αναγνωρίζονται στενώσεις ή αποφράξεις, που είναι βολικό να διορθώνονται με αυτή τη μέθοδο.

Γίνεται υπό τοπική αναισθησία, όπως και η στεφανιογραφία. Ο επεμβατικός καρδιολόγος εισάγει στο πάσχον αγγείο ένα ειδικής κατασκευής μπαλόνι με το οποίο διαστέλλει τη στένωση, προετοιμάζοντάς τη για το τελικό κομμάτι της διαδικασίας, που είναι η εισαγωγή μεταλλικής πρόθεσης, το γνωστό stent. Το στεντ αποτρέπει την επαναστένωση της αρτηρίας.

Η αγγειοπλαστική χρησιμοποιείται ως εναλλακτική θεραπεία αντί για τη χειρουργική επέμβαση παράκαμψης των στεφανιαίων αρτηριών (γνωστότερη ως by-pass). Είναι λιγότερο αιματηρή, με χαμηλότερο κόστος και τις περισσότερες φορές ο ασθενής παίρνει εξιτήριο την επόμενη ημέρα.


bottom of page