top of page

Αρρυθμίες - πότε είναι αθώες και πότε χρήζουν διερεύνησης;


Αρρυθμία χαρακτηρίζεται η κατάσταση εκείνη κατά την οποία ο ρυθμός λειτουργίας της καρδιάς δεν είναι ρυθμικός. Οι αρρυθμίες είναι πολλές και κατηγοριοποιούνται ανάλογα με τον τύπο, την προέλευση τους και την βαρύτητα τους.

Όπως μας εξηγεί ο επεμβατικός καρδιολόγος Αθηνόδωρος Νικητόπουλος οι αρρυθμίες μπορεί να αποτελεί μια εντελώς αθώα κατάσταση που δεν «κρύβει» κάποια καρδιακή διαταραχή, μπορεί όμως να είναι ένδειξη σοβαρής και επικίνδυνης καρδιοπάθειας και απαιτείται μια καλή καρδιολογική εκτίμηση.


Πως διακρίνονται οι αρρυθμίες και ποια είναι τα αίτια;

Οι αρρυθμίες μπορούν χωρίζονται σε δυο μεγάλες κατηγορίες, τις ταχυαρρυθμίες (ταχυκαρδία) και τις βραδυαρρυθμίες (βραδυκαρδία). Στις ταχυκαρδίες συγκαταλέγονται η φλεβοκομβική ταχυκαρδία, οι έκτακτες συστολές, οι κολπικές ή υπερκοιλιακές ταχυκαρδίες και οι κοιλιακές ταχυκαρδίες. Στις βραδυκαρδίες ανήκουν η φλεβοκομβική βραδυκαρδία, οι κομβικοί ρυθμοί, οι διαταραχές της κολποκοιλιακής αγωγής, ο νόσος του φλεβοκόμβου, οι καρδιακές παύσεις. Όταν ο καρδιακός ρυθμός παύει να είναι ρυθμικός αλλά είναι ακανόνιστος ονομάζεται μαρμαρυγή.

Τα συνηθέστερα αίτια των αρρυθμιών είναι το άγχος, ο πυρετός, η αναιμία, οι παθήσεις του θυρεοειδή, το κάπνισμα, η υπερβολική κατανάλωση καφεΐνης και οινοπνεύματος και η λήψη φαρμάκων σε λάθος δοσολογία.


Ποια είναι τα συμπτώματα και πως αντιμετωπίζονται;

Οι αρρυθμίες εκδηλώνονται ως αίσθημα παλμών και χαρακτηρίζονται από τους ασθενείς σαν φτερουγίσματα, αίσθημα κενού, έντονοι χτύποι στο στήθος. Όταν αυτά τα συμπτώματα συνοδεύονται με ζάλη, προ λιποθυμική τάση ή και λιποθυμίες ή δύσπνοια και πόνο στο στήθος χρήζουν λεπτομερούς διερεύνησης από καρδιολόγο. Το ιστορικό, η κλινική εξέταση, το καρδιογράφημα και το triplex καρδιάς είναι τα μέσα που κυρίως χρησιμοποιεί ο καρδιολόγος για να διερευνήσει τις αρρυθμίες.


bottom of page