top of page

Υπερπλασία προστάτη και διουρηθρική προστατεκτομή.


Η καλοήθης υπερπλασία του προστάτη είναι πολύ συχνή πάθηση, η οποία πλήττει τέσσερις στους δέκα άνδρες που διανύουν την πέμπτη δεκαετία της ζωής τους, ποσοστό που αυξάνεται με την πάροδο της ηλικία.


Ο χειρουργός ουρολόγος Κωνσταντίνος Καραφουλίδης μας διευκρινίζει ότι η υπερπλασία δεν έχει σχέση με τον καρκίνο του προστάτη, ο οποίος δυστυχώς δεν δίνει έγκαιρα συμπτώματα.

Τα συμπτώματα της πάθησης αφορούν κυρίως διαταραχές της ούρησης (συχνουρία, νυκτουρία, ακράτεια, αίσθημα ατελούς κένωσης, διακοπτόμενη ούρηση, κτλ.).

Οι παράγοντες κινδύνου εμφάνισης είναι οι παρακάτω:

  • Ηλικία

  • Ατομικό και οικογενειακό ιστορικό

  • Τρόπος ζωής (η καθιστική ζωή αποτελεί επιβαρυντικό παράγοντα)

  • Παχυσαρκία

Αντιμετώπιση της πάθησης

Διουρηθρική προστατεκτομή

Είναι η πιο συχνή χειρουργική θεραπεία για προστάτες μέχρι 80 γραμμάρια και ενδείκνυται, όταν παρά τη φαρμακευτική αγωγή, τα συμπτώματα του ασθενούς είναι τέτοια που επηρεάζουν την ποιότητα της ζωής του. Η επέμβαση που διενεργείται μέσω της ουρήθρας (διουρηθρικά) είναι λιγότερο τραυματική και με σημαντικά χαμηλότερα ποσοστά επιπλοκών και παρενεργειών.

Για την επέμβαση απαιτείται γενική ή ραχιαία αναισθησία.Τοποθετούνται τα πόδια σε γυναικολογική θέση, αποστειρώνεται η περιοχή και λιπαίνεται η ουρήθρα. Εισάγεται κάμερα διαμέσου της ουρήθρας και εντοπίζεται η περιοχή του προστάτη. Με εργαλείο που εφαρμόζει πάνω στην κάμερα αφαιρείται ένα μεγάλο μέρος του προστάτη αδένα. Το εργαλείο αυτό χρησιμοποιεί θερμότητα για να κόψει τον προστάτη. Στη συνέχεια καυτηριάζεται η περιοχή της εκτομής για την πρόληψη της αιμορραγίας. Στο τέλος της επέμβασης τοποθετείται καθετήρας μέσω του οποίου εφαρμόζονται πλύσεις με φυσιολογικό ορό σε συνεχή βάση.

Ο ασθενής παραμένει στην κλινική για μία ημέρα μετά την επέμβαση και εξέρχεται την επόμενη με τις αναλυτικές μετεγχειρητικές οδηγίες του ιατρού του.


bottom of page