top of page

Σύγχρονες τεχνικές ολικής αρθροπλαστικής - επανορθωτική χειρουργική.


Ο ορθοπαιδικός χειρουργός Χρυσάνθου Χρύσανθος μας ενημερώνει για τις σύγχρονες τεχνικές στην ολική αρθροπλαστική, τα πλεονεκτήματα της και τις παθήσεις που μπορούν να αντιμετωπιστούν.


Ολική αρθροπλαστική (MIS) με ελάχιστα επεμβατική μέθοδο και ποια τα οφέλη της;

Η ολική αρθροπλαστική είναι ουσιαστικά η αντικατάσταση της κατεστραμμένης άρθρωσης και αποτελεί εδώ και χρόνια χειρουργική επέμβαση που έφερε την επανάσταση στην ορθοπαιδική.


Οι σύγχρονες τεχνικές ολικής αρθροπλαστικής που εφαρμόζει ο ορθοπαιδικός χειρουργός Χρυσάνθου Χρύσανθος είναι ελάχιστα επεμβατικές.

Τι συνεπάγεται αυτό όπως μας αναλύει ο ιατρός " Η ελάχιστα επεμβατική μέθοδος (MIS) δεν σημαίνει μόνο απλά μία μικρή τομή αλλά εκτός από αυτό σημαίνει:

  • καλύτερη προστασία των μυών και των τενόντων

  • μικρότερος χειρουργικός χρόνος

  • άμεση κινητοποίηση του ασθενούς

  • νοσηλεία μίας ή δύο ημερών ανάλογα με την άρθρωση

  • υλικά φιλικά προς τον οργανισμό

  • αποθεραπεία που δεν απαιτεί και κέντρο αποκατάστασης

  • ελάχιστη απώλεια αίματος


Σε ποιες αρθρώσεις μπορεί να γίνει ολική αρθροπλαστική και πόσες μέρες νοσηλείας χρειάζεται;

Για την ολική αρθροπλαστική γόνατος και ισχίου ο ασθενής θα χρειαστεί να μείνει στην κλινική μία ή δύο μέρες προληπτικά λόγω των μεγάλων αρθρώσεων.


Στις ολικές αρθροπλαστικές αγκώνα, ώμου και αστραγάλου ο ασθενής συνίσταται να μείνει έως μία ημέρα πριν λάβει το εξιτήριο του.


Οι ολικές αρθροπλαστικές αντίχειρα, δακτύλων, καρπού δεν απαιτούν νοσηλεία και ο ασθενής μπορεί να λάβει εξιτήριο λίγες ώρες μετά το χειρουργείο.



Αποθεραπεία και αποκατάσταση

Όπως προαναφέραμε για με την ελάχιστα επεμβατική μέθοδο ο ασθενής δεν χρειάζεται μετά την έξοδο του από την κλινική να μεταφερθεί σε κέντρο αποκατάστασης. Ο ασθενής οφείλει να ακολουθήσει πιστά τις μετεγχειρητικές οδηγίες του ιατρού και τις οδηγίες αποθεραπείας στο σπίτι του. Με τις φυσιοθεραπείες και τον επανέλεγχο που θα ακολουθήσει ο ασθενής θα αποκτήσει πλήρες εύρος κινήσεων και οριστικά απαλλαγή από τον πόνο. Γίνεται χρήση παυσίπονων, ανάλογα των αναγκών του ασθενούς, με σκοπό την σωστή κινητοποίηση του. Όσο πιο σωστά κινητοποιηθεί ο ασθενής, τόσο πιο γρήγορη θα είναι η αποκατάστασή του. Ο συνολικός χρόνος ανάρρωσης εξαρτάται από τη γενικότερη κατάσταση του ασθενούς, την ηλικία και την αντίδραση στην αποκατάσταση.



Ο ορθοπαδικός Χρύσανθος Χρυσάνθου εφαρμόζει τις πλέον σύγχρονες τεχνικές τόσο στη συντηρητική όσο και στη χειρουργική θεραπεία. Σε περίπτωση που κριθεί απαραίτητη η επέμβαση, αυτή πραγματοποιείται με την τεχνική της ελάχιστης επεμβατικότητας (MIS).


Ιατρείο 1 Ι. Κούσκουρα 10 & Τσιμισκή

Ιατρείο 2 Μ. Μπότσαρη 109

Τηλ. 2310 285050

bottom of page