top of page

Ολική αρθροπλαστική αντίχειρα. Σύγχρονη αντιμετώπιση στην αρθρίτιδα του αντίχειρα.


ολική αρθροπλαστική αντίχειρα

Ο ορθοπαιδικός χειρουργός Χρυσάνθου Χρύσανθος μας ενημερώνει αναλυτικά για την σύγχρονη αντιμετώπιση της αρθρίτιδας του αντίχειρα με τη μέθοδο της ολικής αρθοπλαστικής αντίχειρα.


Αρθρίτιδα της βάσης του αντίχειρα

Είναι μία πάθηση κατά την οποία ο υαλοειδής χόνδρος εκφυλίζεται, με συνέπεια τα παρακείμενα οστά σε αυτόν, που απαρτίζουν την άρθρωση, να έρχονται σε επαφή, να τρίβονται και να εκλύεται το αίσθημα του πόνου. Η εν λόγω άρθρωση ονομάζεται πρώτη κάρπο - μετακαρπιαία άρθρωση.


Που οφείλεται;

Η κίνηση του αντίχειρα είναι πολυαξονική και ως βασική λειτουργία της είναι η σύλληψη και η συγκράτηση αντικειμένων. Η οστεοαρθρίτιδα που δημιουργείται και διαταράσσει την φυσιολογική του λειτουργία οφείλεται κυρίως στους εξής παράγοντες:

  • Κληρονομικότητα

  • Μετατραυματική

  • Επί εδάφους αυτοάνοσων νοσημάτων (ρευματοειδής, παραμορφωτική αρθρίτιδα)και συναντάται κυρίως σε άτομα μετά την 5Η δεκαετία.

Στην σημερινή εποχή ένας άλλος παράγοντας στον οποίο οφείλεται είναι :

  • το σύνδρομο υπέρχρησης – Αφορά στην υπερβολική καθημερινή χρήση της άρθρωσης (ηλεκτρονικοί υπολογιστές, κινητά τηλέφωνα, tablet,κτλ) και συναντάται και σε άτομα μικρότερης ηλικίας δηλαδή περίπου 45 ετών.

Έως και 15% του πληθυσμού ηλικίας άνω των 40 ετών πάσχει από συμπωματική αρθρίτιδα της βάσης του αντίχειρα, με τη συχνότητα να αυξάνεται σε περίπου 33% στις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες.



Συμπτώματα

Όπως κάθε φλεγμονώδης κατάσταση έτσι και η συγκεκριμένη πάθηση προκαλεί:

  • Έντονο και συνεχές άλγος.

  • Δυσκολία στη σύλληψη και συγκράτηση αντικειμένων (πέφτουν αντικείμενα από το χέρι).

  • Δυσκολία στο να ανοίξει ο ασθενής ένα καπάκι από βάζο, μπουκάλι, κλπ.

  • Τοπικό οίδημα που οφείλεται στην πάχυνση του υμένα αλλά και στην υπερξάρθρωση του μετακαρπίου

  • Μειωμένη κινητικότητα.

Πως καταλαβαίνεις ότι πάσχεις από αρθρίτιδα της βάσης του αντίχειρα;

  • Ο πόνος στον αντίχειρα είναι το πρώτο και το πιο κοινό σύμπτωμα της αρθρίτιδας.

  • Ο πόνος εμφανίζεται συνήθως στη βάση του αντίχειρά σας όταν πιάνετε ένα αντικείμενο ή όταν χρησιμοποιείτε τον αντίχειρά σας για να ασκήσετε δύναμη.

  • Άλλα σημεία και συμπτώματα της αρθρίτιδας CMC μπορεί να περιλαμβάνουν: Δυσκαμψία, ευαισθησία και πρήξιμο στη βάση του αντίχειρα.

Διάγνωση

Ο εξειδικευμένος ορθοπαιδικός χειρουργός μετά από τη λήψη ιστορικού, την κλινική εξέταση και τον απεικονιστικό έλεγχο θα είναι σε θέση να προβεί σε έγκυρη και ασφαλή διάγνωση

Πως αντιμετωπίζεται η πάθηση;


1.Συντηρητική Θεραπεία


  • Τοποθέτηση splint / νάρθηκα για ακινητοποίηση της άρθρωσης

  • Παγοθεραπεία

  • Χορήγηση φαρμακευτική αγωγής με αντιφλεγμονώδη σκευάσματα

  • Τοπικές εγχύσεις (PRP, υαλουρονικό, κορτικοστεροειδή)

Η συντηρητική θεραπεία εφαρμόζεται κυρίως στα αρχικά στάδια της αρθρίτιδας


2.Χειρουργική Θεραπεία

a)Στις μέρες μας χρησιμοποιούμε τη λεγόμενη LRTI τεχνική κατά την οποία αφαιρείται το μείζον πολύγωνο και στο κενό που δημιουργείται τοποθετείται βιολογικό υλικό για την πλήρωση του με ικανοποιητικά αποτελέσματα.

Πριν


Μετά


b) Η αρθρόδεση είναι μία διαφορετική τεχνική, η οποία τοποθετεί μόνιμα τον αντίχειρα σε μία συγκεκριμένη θέση.


Αμφότερες οι ως άνω a) και b) επεμβάσεις έχουν ως συνέπεια την κατάργηση της άρθρωσης της βάσης του αντίχειρα.

c)Ολική αρθροπλαστική αντίχειρα. Αποτελεί την πλέον σύγχρονη επεμβατική μέθοδο κατά την οποία διασώζεται η άρθρωση και ανακτάται η φυσιολογική λειτουργία της άρθρωσης.


Ολική αρθροπλαστική αντίχειρα - σύγχρονη επεμβατική μέθοδος

Στην σύγχρονη εποχή οι αρθρώσεις που πάσχουν από αρθρίτιδα δεν καταργούνται, αλλά αντιθέτως αντικαθίστανται από τεχνητές (π.χ. γόνατο, ισχίο, ώμος, κλπ). Έτσι συμβαίνει και στην περίπτωση της αρθρίτιδας του αντίχειρα.

Η ολική αρθροπλαστική διπλής κίνησης (dual mobility) είναι μία τεχνική που έχει ως αποτέλεσμα:



ολική αρθροπλαστική αντίχειρα

Ο ασθενής να ανακτήσει τη φυσιολογική κίνηση του αντίχειρα.

Ο ασθενής επανακτά τη δύναμη του δραγμού, της σύλληψης καθώς και της αντίθεσης.

Η επέμβαση γίνεται με περιοχική νάρκωση και η τομή είναι περίπου 4cm. Η διάρκεια της επέμβασης είναι μικρότερη της μίας ώρας.

Ο ασθενής προσέρχεται μισή ώρα πριν την επέμβαση και μετά το πέρας της επέμβασης αποχωρεί για το σπίτι του την ίδια ημέρα.

Μετεγχειρητικά ο ασθενής αρχίζει άμεσα να χρησιμοποιεί το χέρι του, σε αντίθεση με τις προαναφερθείσες μεθόδους (a,b) κατά τις οποίες το χρονικό διάστημα της έναρξης της κινητοποίησης του αντίχειρα είναι μεγαλύτερο των 8-10 εβδομάδων.

Επιπροσθέτως, λόγω της ελάχιστα επεμβατικής μεθόδου, δεν απαιτείται να υποβληθεί σε φυσικοθεραπεία.

Ο ασθενής επανακτά τη δύναμη του δραγμού, της σύλληψης καθώς και της αντίθεσης.

Η επέμβαση γίνεται με περιοχική νάρκωση και η τομή είναι περίπου 4cm. Η διάρκεια της επέμβασης είναι μικρότερη της μίας ώρας.

Ο ασθενής προσέρχεται μισή ώρα πριν την επέμβαση και μετά το πέρας της επέμβασης αποχωρεί για το σπίτι του την ίδια ημέρα.


Σημαντική είναι η έγκυρη διάγνωση για την εφαρμογή της ολικής αρθροπλαστικής,

διότι το θεμέλιο (βάση) της είναι το μείζον πολύγωνο (κόκκινο βέλος στη φωτο) πάνω στο οποίο στηρίζεται. Το ύψος του δεν πρέπει να είναι λιγότερο των 9mm. Όσο καθυστερεί η έγκυρη διάγνωση τόσο υφίσταται κίνδυνος λόγω της αρθρίτιδας – τριβής των οστών μεταξύ τους, να αδυνατεί να εφαρμοσθεί η ολική αρθροπλαστική.


Συνέπεια αυτού είναι η εφαρμογή άλλων τεχνικών όχι τόσο σύγχρονων, όπως άλλωστε έχει ήδη πιο πάνω αναφερθεί.


Ο στόχος της ολικής αρθροπλαστικής είναι να προσφέρει ανακούφιση από τον πόνο διατηρώντας παράλληλα το εύρος κίνησης και τη δύναμη του αντίχειρα.


Τα αποτελέσματα των σύγχρονων αρθροπλαστικών είναι μακροχρόνια (>10 έτη) και επαρκώς τεκμηριωμένα στη διεθνή ιατρική βιβλιογραφία.


Ο ορθοπαιδικός χειρουργός Χρυσάνθου Χρύσανθος εξειδικεύτηκε στη ολική αρθροπλαστική της βάσης του αντίχειρα στη Γαλλία και διαθέτει τη διεθνώς αναγνωρισμένη πιστοποίηση (international expert) για τη διενέργεια της συγκεκριμένης επέμβασης



Ιατρείο 1 Ι. Κούσκουρα 10 & Τσιμισκή

Ιατρείο 2 Μ. Μπότσαρη 109

Τηλ. 2310 285050

bottom of page