top of page

Παθήσεις του ώμου και εξειδικευμένη αντιμετώπιση.


Η άρθρωση του ώμου έχει το μεγαλύτερο εύρος από τις υπόλοιπες αρθρώσεις του ανθρώπινου σώματος. Όπως μας εξηγεί ο ορθοπαιδικός χειρουργός Χρυσάνθου Χρύσανθος το εύρος αυτό καθιστά ταυτόχρονα και τον ώμο την άρθρωση με τη μεγαλύτερη αστάθεια.


Πόνος στο ώμος - Ωμαλγία


Ο πόνος στην περιοχή του ώμου (ωμαλγία) ο οποίος μπορεί να προκύψει από την ίδια την άρθρωση του ώμου λόγω βλάβης των μαλακών και οστικών δομών που την απαρτίζουν.

Ο ορθοπαιδικός χειρουργός Χρυσάνθου Χρύσανθος μας ενημερώνει σχετικά με αίτια που την προκαλούν και ποιες είναι οι σύγχρονες αποτελεσματικές θεραπείες.


Τα αίτια της ωμαλγίας


Τα πιο πιθανά αίτια το αίσθημα του πόνου στην ωμική ζώνη είναι τα παρακάτω:


  • Τενοντίτιδα / Τενοντοπάθεια (ασβεστοποιός τενοντίτιδα του υπαρακάνθιου τένοντα)

  • Παθολογία της αυχενικής μοίρας σπονδυλικής στήλης

  • Ρήξη τενόντων

  • Εξάρθρημα του ώμου

  • Κάταγμα

  • Σύνδρομο υπακρωμιακής προστριβής

  • Σύνδρομο πρόσκρουσης

  • Δυσκαμψία

  • Θυλακίτιδες

  • Παγωμένος ώμος

  • Τραυματισμός

  • Οστεοαρθρίτιδα/Ρευματοειδής αρθρίτιδα

  • Σύνδρομο θωρακικής εξόδου

  • Σηπτική αρθρίτιδα

  • Νέκρωση της κεφαλής του βραχιονίου οστούν

  • Όγκος/Κακοήθεια

Ο ιατρός μετά την κλινική εκτίμηση και σε συνδυασμό με τις απεικονιστικές εξετάσεις (ακτινογραφία, μαγνητική, κτλ) θα προτείνει εξατομικευμένη θεραπεία για την αντιμετώπιση της πάθησης.

Βασικός στόχος είναι η αντιμετώπιση του αίτιου και όχι μόνο των συμπτωμάτων, ανάλογα με το πόρισμα των εξετάσεων ο ιατρός.


Ανώδυνη αρθροσκόπηση ώμου με ελάχιστα επεμβατική μέθοδο (MIS).

Ο τρόπος διενέργειας των χειρουργικών επεμβάσεων στην ανατομική περιοχή του ώμου, εξελίσσεται ταχύτατα, με τις ελάχιστα επεμβατικές χειρουργικές μεθόδους MIS Surgery να κερδίζουν στο πεδίο της ορθοπαιδικής χειρουργικής, ολοένα και περισσότερο έδαφος.


Με τη χρήση ενός σύγχρονου εργαλείου που ονομάζεται αρθροσκόπιο διενεργούνται απλές αλλά και πιο σύνθετες επανορθωτικές επεμβάσεις..

Πρόκειται για ένα εξελιγμένης τεχνολογίας εργαλείο, που σε συνδυασμό με ειδικά ενδοσκοπικά (μικροσκοπικά) εξαρτήματα, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την διενέργεια απλών αλλά και πιο σύνθετων επανορθωτικών επεμβάσεων, πετυχαίνοντας έτσι μικρότερες βλάβες στους ιστούς, ενώ ταυτόχρονα ελαχιστοποιείται αισθητά ο χρόνος της επούλωσης.

Ο ορθοπαιδικός χειρουργός Χρυσάνθου Χρύσανθος, διαθέτει τη μοναδική στη Βόρεια Ελλάδα, συσκευή VisionScope για τη διενέργεια αρθροσκόπησης.

Τα πλεονεκτήματα της συγκεκριμένης μεθόδου είναι ο λιγότερος πόνος μετεγχειρητικά, η ταχύτερη επούλωση, ο χαμηλότερος κίνδυνος μόλυνσης και άλλων επιπλοκών. Δεν απαιτεί νοσηλεία του ασθενούς στο νοσοκομείο, ενώ ο χρόνος που απαιτείται για τη διενέργεια της επέμβασης είναι σημαντικά λιγότερος και το αισθητικό αποτέλεσμα καλύτερο. Ο ασθενής μετά την επέμβαση επιστρέφει σπίτι του με ταχύτατη επάνοδο στις καθημερινές δραστηριότητες και στην εργασία.



Σύγχρονες αποτελεσματικές μη επεμβατικές θεραπείες

Αντιμετώπιση με τεχνική barbotage


Η τεχνική Barbotage είναι η υπερηχογραφικά καθοδηγούμενη αφαίρεση των επασβεστώσεων πρόκειται για μια ελάχιστα παρεμβατική τεχνική, με πολύ καλά αποτελέσματα για τα 2/3 των ασθενών στους οποίους εφαρμόζεται. Σε περίπτωση που δεν αποδώσει, η μόνη λύση είναι πλέον το χειρουργείο.

Με τους υπερήχους εντοπίζονται οι απασβεστώσεις και με μία βελόνα η οποία διαδερμικά (χωρίς τομή) φθάνει στο κέντρο τους. Με τη βελόνη αυτή ανοίγονται μικρές οπές (τρυπανισμός) υπό συνεχή υπερηχογραφική καθοδήγηση, για τον κατακερματισμό των απασβεστώσεων.Ακολουθεί η διάλυσή του ς με φυσιολογικό ορό, η πλύση και η αναρρόφησηή τους με μια σύριγγα. Η διαδικασία διαρκεί περίπου 30-40 λεπτά και είναι άριστα ανεκτή, Μετά από 24ωρη ανάπαυση του μέλους, ο ασθενής επιστρέφει στις κανονικές του δραστηριότητες.

Με την τεχνική αυτή επιτυγχάνεται η αφαίρεση της παθολογικής επασβέστωσης και η αύξηση της αιμάτωσης τοπικά, με αποτέλεσμα, την σταδιακή απομάκρυνση των παραγόντων φλεγμονής, Ο πόνος μειώνεται σημαντικά και το εύρος κίνησης του ώμου, αποκαθίσταται πολύ ικανοποιητικά.

Τα πλεονεκτήματά της , επειδή διενεργείται υπό συνεχή υπερηχογραφικό έλεγχο, είναι ότι προσφέρει ακρίβεια στον εντοπισμό ακόμη και μικρών ασβεστώσεων, στην τοποθέτηση της βελόνας και δεν τραυματίζει τον ασθενή. Ταυτόχρονα ελέγχει τυχόν άλλες συνυπάρχουσες βλάβες. Δεν απαιτείται γενική αναισθησία, δεν επιβαρύνει με ακτινοβολία. Είναι καλά ανεκτή από τον ασθενή και του επιτρέπει την άμεση επάνοδο σε δραστηριότητες.



PRP εφαρμογή των αυτόλογων αυξητικών παραγόντων


Οι αυτόλογοι αυξητικοί παράγοντες από ενεργοποιημένα αιμοπετάλια (PRP – Platelet Rich Plasma) αποτελούν εφαρμογή της σύγχρονης βιολογικής θεραπείας στην ορθοπαιδική.


Μία από τις ιδιότητες των αιμοπεταλίων του αίματος είναι να συμμετέχουν στην επιδιόρθωση των βλαβών που συντελούνται στον οργανισμό, εκκρίνοντας περισσότερα από 800 είδη πρωτεϊνών. Λαμβάνονται από τον ασθενή μόνο 10 cc αίματος σε ειδικό φυαλλίδιο που περιέχει αντιπηκτικό και gel. Το αίμα φυγοκεντρείται σε ειδική φυγόκεντρο για 10 λεπτά της ώρας στις 3.200 στροφές. Σκοπός της φυγοκέντρισης είναι να διαχωριστούν τα συστατικά του αίματος, σε πλάσμα, αιμοπετάλια και σε άλλο θάλαμο τα λευκά και ερυθρά αιμοσφαίρια κλπ Τα αιμοπετάλια και το πλάσμα μένουν στο επάνω μέρος του σωλήνα και τα υπόλοιπα έμορφα συστατικά του αίματος που δεν χρειαζόμαστε, στο κάτω μέρος του gel. Το πλάσμα και οι αυξητικοί παράγοντες που περιέχονται στα αιμοπετάλια που συλλέγονται είναι αυτά που μας ενδιαφέρουν για να πραγματοποιήσουμε τη θεραπεία μας. Τέλος, συλλέγουμε το τελικό μείγμα πλάσματος και αιμοπεταλίων και με μία σύριγγα το εγχύουμε στην πάσχουσα περιοχή για να επιτευχθεί η επούλωση. Μπορεί να γίνει ταυτόχρονα και έγχυση υαλουρονικού οξέος, ανάλογα με το στάδιο της αρθρίτιδας του γόνατος ή σε άλλες πάσχουσες περιοχές. Τα αιμοπετάλια είναι ικανά να παράξουν αυξητικούς παράγοντες (grown factors). Εντοπίζουν και ενεργοποιούνται και φυσικά διορθώνουν τις φθορές των ιστών. Η όλη διαδικασία είναι απλή και διαρκεί μόνο 20 λεπτά, ενώ γίνεται στο χώρο του ιατρείου. Δεν χρειάζεται νοσηλεία και ειδική προφύλαξη μετά την έγχυση.

Αξιοσημείωτο είναι να αναφέρουμε ότι δεν υπάρχει κίνδυνος αλλεργίας ή υπερευαισθησίας μιάς και χρησιμοποιείται αποκλειστικά και μόνο το ίδιο το αίμα του ασθενούς. Μπορεί να επαναληφθεί σε μία εβδομάδα και ανάλογα με τη βαρύτητα του προβλήματος, μπορεί να φθάσει και στις 3-4 εγχύσεις. Οι εγχύσεις PRP αποδεδειγμένα ανακουφίζουν από το οξύ και χρόνιο πόνο και επιταχύνουν την επούλωση των τραυματισμένων ιστών και αρθρώσεων. Με τη θεραπεία PRP έχουμε πολύ γρήγορη αποκατάσταση, γρήγορη επάνοδο του πάσχοντος στις κανονικές δραστηριότητες του και σίγουρα τη γρήγορη επάνοδο του αθλητή στις αθλητικές υποχρεώσεις του.



Εξάρθρημα ώμου

Τι είναι το εξάρθρημα ώμου;


Ως εξάρθρημα ώμου χαρακτηρίζεται η παρεκτόπιση (μετατόπιση) των αρθρούμενων επιφανειών και σχεδόν πάντοτε της κεφαλής του βραχιονίου προς τα εμπρός ( πρόσθιο εξάρθρημα) ή και σε άλλη κατεύθυνση.


Το πρόσθιο εξάρθρημα προκαλεί ρήξη του επιχειλίου χόνδρου της ωμογλήνης (βλάβη Bankart). Ο ασθενής δεν μπορεί να στρέψει προς τα έξω, το άνω άκρο. Ακολουθεί πόνος στον ώμο, αδυναμία και απώλεια της φυσιολογικής καμπυλότητας στον ώμο.


Πως αντιμετωπίζεται;


Εάν ο ορθοπαιδικός βεβαιωθεί από τον κλινικό έλεγχο ή την ακτινογραφία ότι πρόκειται για εξάρθημα και είναι το πρώτο επεισόδιο, θα προχωρήσει στην ανάταξη του ο ίδιος και θα το ακινητοποιήσει για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Θα ακολουθήσει πρόγραμμα με φυσικοθεραπευτή για την ενδυνάμωση του στροφικού πετάλου και των σταθεροποιητών της ωμοπλάτης, για να μειωθούν οι πιθανότητες υποτροπής του.


Εάν ο ασθενής είναι νέος σε ηλικία, και λόγω αθλητικών δραστηριοτήτων ή επαγγέλματος, έχει πολλές πιθανότητες να αντιμετωπίσει επαναλαμβανόμενα εξαρθρήματα ώμου, τότε συστήνεται η αντιμετώπισή του με αρθροσκοπική χειρουργική.


Υπο γενική αναισθησία, ο ασθενής υποβάλλεται σε συρραφή των ραγέντων συνδέσμων (ρήξη επιχειλίου χόνδρου, βλάβη Bankart) και ο ώμος σταθεροποιείται με τη χρήση οστικών αγκυρών με ράμματα (συρραφή βλάβης Bankart).


Ο ορθοπαδικός Χρύσανθος Χρυσάνθου εφαρμόζει τις πλέον σύγχρονες τεχνικές τόσο στη συντηρητική όσο και στη χειρουργική θεραπεία. Σε περίπτωση που κριθεί απαραίτητη η επέμβαση, αυτή πραγματοποιείται με την τεχνική της ελάχιστης επεμβατικότητας (MIS).


Ιατρείο 1 Ι. Κούσκουρα 10 & Τσιμισκή

Ιατρείο 2 Μ. Μπότσαρη 109

Τηλ. 2310 285050


bottom of page