top of page

Ουρολοίμωξη: Συμπτώματα και θεραπεία.




Η ουρολοίμωξη είναι ένα πρόβλημα που αφορά περισσότερο τις γυναίκες σε σχέση με τους άντρες. Ο χειρουργός ουρολόγος Καραφουλίδης Κωνσταντίνος μας ενημερώνει πως μπορούμε να αντιληφθούμε, να προλάβουμε, αλλά και να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα;


Συμπτώματα και ενδείξεις

Όταν κάτι δεν πάει καλά, ο οργανισμός μας στέλνει τα ανάλογα μηνύματα, ώστε να αντιδράσουμε άμεσα και να αντιμετωπίσουμε το όποιο πρόβλημα. Στην περίπτωση των ουρολοιμώξεων, τα σημάδια μπορεί να είναι: 1.Θολά, κόκκινα ή καφέ ούρα, τα οποία ωστόσο μπορεί να σχετίζονται και με τροφές που καταναλώσαμε το τελευταίο 24ωρο. 2.Δυσοσμία των ούρων, η οποία επίσης μπορεί να είναι αποτέλεσμα κάποιων φαγητών που καταναλώσαμε πρόσφατα. 3.Ανάγκη για συχνές επισκέψεις στην τουαλέτα, που όμως δεν προσφέρουν ανακούφιση, καθώς αποβάλλονται λίγες μόνο σταγόνες ούρων. 4.Αίσθημα καψίματος και πόνοι χαμηλά στην κοιλιά κατά την ούρηση.

5.Η εμφάνιση πυρετού σημαίνει ότι η μόλυνση έχει προχωρήσει στους νεφρούς ή στον προστάτη και είναι ένδειξη άμεσης φαρμακευτικής αντιμετώπισης και πιθανότατα νοσηλείας για περαιτέρω διερεύνηση.

Διάγνωση και αντιμετώπιση


Η διάγνωση γίνεται με κλινική εξέταση και, κυρίως, με τη γενική και την καλλιέργεια ούρων. Αν η καλλιέργεια ούρων αποκαλύψει κάποιο μικρόβιο, ακολουθεί αντιβιόγραμμα και τεστ ευαισθησίας για να καθοριστεί το κατάλληλο αντιβιοτικό.

Εάν η καλλιέργεια ούρων δεν αποκαλύψει το υπαίτιο μικρόβιο, γίνεται καλλιέργεια αίματος.

Όταν έχει κανείς επαναλαμβανόμενες ουρολοιμώξεις (είναι αυτές που εμφανίζονται σε τακτά χρονικά διαστήματα, δηλαδή 3-4 φορές τον χρόνο), πρέπει να αποκλειστεί η ύπαρξη παθολογικής κατάστασης στο ουροποιητικό, όπως η λιθίαση, οι ανατομικές ανωμαλίες και στους άνδρες η υπερτροφία του προστάτη.

Η εφαρμογή βασικών μέτρων πρόληψης όπως τα παρακάτω κρίνεται απαραίτητη:

  • Λήψη άφθονων υγρών κατά τη διάρκεια της ημέρας

  • Ούρηση με την πρώτη επιθυμία και σε καθιστή θέση για τις γυναίκες

  • Ούρηση αμέσως μετά τη σεξουαλική επαφή

  • Σωστός καθαρισμός της γεννητικής περιοχής

Ο ουρολόγος θα συστήσει το κατάλληλο αντιβιοτικό και τη διάρκεια της θεραπείας, ανάλογα με το ιστορικό του ασθενή, το είδος του μικροβίου και το αντιβιόγραμμα. Στις περιπτώσεις όπου συνυπάρχει κάποια πάθηση στο ουροποιητικό, όπως λίθος ή υπερτροφία του προστάτη, θα πρέπει να αντιμετωπιστεί και το αίτιο.


bottom of page