top of page

Πόνος στον ώμο: Αίτια και μη επεμβατικές θεραπείες


Ο πόνος στην περιοχή του ώμου (ωμαλγία) ο οποίος μπορεί να προκύψει από την ίδια την άρθρωση του ώμου λόγω βλάβης των μαλακών και οστικών δομών που την απαρτίζουν.

Ο ορθοπαιδικός χειρουργός Χρυσάνθου Χρύσανθος μας ενημερώνει σχετικά με αίτια που την προκαλούν και ποιες είναι οι σύγχρονες αποτελεσματικές θεραπείες.


Τα αίτια της ωμαλγίας


Τα πιο πιθανά αίτια το αίσθημα του πόνου στην ωμική ζώνη είναι τα παρακάτω:

  • Τενοντίτιδα / Τενοντοπάθεια (ασβεστοποιός τενοντίτιδα του υπαρακάνθιου τένοντα)

  • Παθολογία της αυχενικής μοίρας σπονδυλικής στήλης

  • Ρήξη τενόντων

  • Εξάρθρημα του ώμου

  • Κάταγμα

  • Σύνδρομο υπακρωμιακής προστριβής

  • Σύνδρομο πρόσκρουσης

  • Δυσκαμψία

  • Θυλακίτιδες

  • Παγωμένος ώμος

  • Τραυματισμός

  • Οστεοαρθρίτιδα/Ρευματοειδής αρθρίτιδα

  • Σύνδρομο θωρακικής εξόδου

  • Σηπτική αρθρίτιδα

  • Νέκρωση της κεφαλής του βραχιονίου οστούν

  • Όγκος/Κακοήθεια

Ο ιατρός μετά την κλινική εκτίμηση και σε συνδυασμό με τις απεικονιστικές εξετάσεις (ακτινογραφία, μαγνητική, κτλ) θα προτείνει εξατομικευμένη θεραπεία για την αντιμετώπιση της πάθησης.

Βασικός στόχος είναι η αντιμετώπιση του αίτιου και όχι μόνο των συμπτωμάτων, ανάλογα με το πόρισμα των εξετάσεων ο ιατρός.


Σύγχρονες αποτελεσματικές μη επεμβατικές θεραπείες

Αντιμετώπιση με τεχνική barbotage

Η τεχνική Barbotage είναι η υπερηχογραφικά καθοδηγούμενη αφαίρεση των επασβεστώσεων πρόκειται για μια ελάχιστα παρεμβατική τεχνική, με πολύ καλά αποτελέσματα για τα 2/3 των ασθενών στους οποίους εφαρμόζεται. Σε περίπτωση που δεν αποδώσει, η μόνη λύση είναι πλέον το χειρουργείο.


Με τους υπερήχους εντοπίζονται οι απασβεστώσεις και με μία βελόνα η οποία διαδερμικά (χωρίς τομή) φθάνει στο κέντρο τους. Με τη βελόνη αυτή ανοίγονται μικρές οπές (τρυπανισμός) υπό συνεχή υπερηχογραφική καθοδήγηση, για τον κατακερματισμό των απασβεστώσεων.Ακολουθεί η διάλυσή του ς με φυσιολογικό ορό, η πλύση και η αναρρόφησηή τους με μια σύριγγα. Η διαδικασία διαρκεί περίπου 30-40 λεπτά και είναι άριστα ανεκτή, Μετά από 24ωρη ανάπαυση του μέλους, ο ασθενής επιστρέφει στις κανονικές του δραστηριότητες.


Με την τεχνική αυτή επιτυγχάνεται η αφαίρεση της παθολογικής επασβέστωσης και η αύξηση της αιμάτωσης τοπικά, με αποτέλεσμα, την σταδιακή απομάκρυνση των παραγόντων φλεγμονής, Ο πόνος μειώνεται σημαντικά και το εύρος κίνησης του ώμου, αποκαθίσταται πολύ ικανοποιητικά.


Τα πλεονεκτήματά της , επειδή διενεργείται υπό συνεχή υπερηχογραφικό έλεγχο, είναι ότι προσφέρει ακρίβεια στον εντοπισμό ακόμη και μικρών ασβεστώσεων, στην τοποθέτηση της βελόνας και δεν τραυματίζει τον ασθενή. Ταυτόχρονα ελέγχει τυχόν άλλες συνυπάρχουσες βλάβες. Δεν απαιτείται γενική αναισθησία, δεν επιβαρύνει με ακτινοβολία. Είναι καλά ανεκτή από τον ασθενή και του επιτρέπει την άμεση επάνοδο σε δραστηριότητες.



PRP εφαρμογή των αυτόλογων αυξητικών παραγόντων

Οι αυτόλογοι αυξητικοί παράγοντες από ενεργοποιημένα αιμοπετάλια (PRP – Platelet Rich Plasma) αποτελούν εφαρμογή της σύγχρονης βιολογικής θεραπείας στην ορθοπαιδική.

Μία από τις ιδιότητες των αιμοπεταλίων του αίματος είναι να συμμετέχουν στην επιδιόρθωση των βλαβών που συντελούνται στον οργανισμό, εκκρίνοντας περισσότερα από 800 είδη πρωτεϊνών. Λαμβάνονται από τον ασθενή μόνο 10 cc αίματος σε ειδικό φυαλλίδιο που περιέχει αντιπηκτικό και gel. Το αίμα φυγοκεντρείται σε ειδική φυγόκεντρο για 10 λεπτά της ώρας στις 3.200 στροφές. Σκοπός της φυγοκέντρισης είναι να διαχωριστούν τα συστατικά του αίματος, σε πλάσμα, αιμοπετάλια και σε άλλο θάλαμο τα λευκά και ερυθρά αιμοσφαίρια κλπ Τα αιμοπετάλια και το πλάσμα μένουν στο επάνω μέρος του σωλήνα και τα υπόλοιπα έμορφα συστατικά του αίματος που δεν χρειαζόμαστε, στο κάτω μέρος του gel. Το πλάσμα και οι αυξητικοί παράγοντες που περιέχονται στα αιμοπετάλια που συλλέγονται είναι αυτά που μας ενδιαφέρουν για να πραγματοποιήσουμε τη θεραπεία μας. Τέλος, συλλέγουμε το τελικό μείγμα πλάσματος και αιμοπεταλίων και με μία σύριγγα το εγχύουμε στην πάσχουσα περιοχή για να επιτευχθεί η επούλωση. Μπορεί να γίνει ταυτόχρονα και έγχυση υαλουρονικού οξέος, ανάλογα με το στάδιο της αρθρίτιδας του γόνατος ή σε άλλες πάσχουσες περιοχές. Τα αιμοπετάλια είναι ικανά να παράξουν αυξητικούς παράγοντες (grown factors). Εντοπίζουν και ενεργοποιούνται και φυσικά διορθώνουν τις φθορές των ιστών. Η όλη διαδικασία είναι απλή και διαρκεί μόνο 20 λεπτά, ενώ γίνεται στο χώρο του ιατρείου. Δεν χρειάζεται νοσηλεία και ειδική προφύλαξη μετά την έγχυση.


Αξιοσημείωτο είναι να αναφέρουμε ότι δεν υπάρχει κίνδυνος αλλεργίας ή υπερευαισθησίας μιάς και χρησιμοποιείται αποκλειστικά και μόνο το ίδιο το αίμα του ασθενούς. Μπορεί να επαναληφθεί σε μία εβδομάδα και ανάλογα με τη βαρύτητα του προβλήματος, μπορεί να φθάσει και στις 3-4 εγχύσεις. Οι εγχύσεις PRP αποδεδειγμένα ανακουφίζουν από το οξύ και χρόνιο πόνο και επιταχύνουν την επούλωση των τραυματισμένων ιστών και αρθρώσεων. Με τη θεραπεία PRP έχουμε πολύ γρήγορη αποκατάσταση, γρήγορη επάνοδο του πάσχοντος στις κανονικές δραστηριότητες του και σίγουρα τη γρήγορη επάνοδο του αθλητή στις αθλητικές υποχρεώσεις του.



Ιατρείο: Κούσκουρα 10 – γωνία με Τσιμισκή, 1ος όροφος, Θεσσαλονίκη

Τηλ. 2310 285050



bottom of page