top of page

Οι συχνότερες ουρολογικές παθήσεις στους άνδρες.


Ο σύγχρονος τρόπος ζωής, η ελλιπής ενημέρωση και αμέλεια του προληπτικού ελέγχου υπονομεύουν την υγεία του ουροποιητικού μας συστήματος. Ο χειρουργός ουρολόγος Κωνσταντίνος Καραφουλίδης μας ενημερώνει για τις πιο συχνές ουρολογικές παθήσεις των ανδρών στις μέρες μας.


Υπερπλασία του προστάτη

Η καλοήθης υπερπλασία του προστάτη είναι πολύ συχνή πάθηση, η οποία πλήττει τέσσερις στους δέκα άνδρες που διανύουν την πέμπτη δεκαετία της ζωής τους, ποσοστό που αυξάνεται με την πάροδο της ηλικία. Η υπερπλασία δεν έχει σχέση με τον καρκίνο του προστάτη, ο οποίος δυστυχώς δεν δίνει έγκαιρα συμπτώματα.

Τα συμπτώματα της πάθησης αφορούν κυρίως διαταραχές της ούρησης (συχνουρία, νυκτουρία, ακράτεια, αίσθημα ατελούς κένωσης, διακοπτόμενη ούρηση, κτλ.).


Φίμωση

Η φίμωση είναι η κατάσταση κατά την οποία η ακροποσθία, το τμήμα δηλαδή του δέρματος το οποίο καλύπτει τη βάλανο (κεφάλι) του πέους είναι στενό ή έχει κλείσει αφήνοντας ένα μικρό πέρασμα για να βγαίνουν τα ούρα. Χωρίζεται σε δύο κατηγορίες είτε συγγενής (από τη γέννηση του παιδιού), είτε επίκτητη (εμφανίζεται κάποια στιγμή στη ζωή).


Λιθίαση του ουροποιητικού

Η λιθίαση του ουροποιητικού μπορεί να επηρεάσει οποιοδήποτε μέρος του ουροποιητικού συστήματος, από τα νεφρά μέχρι και την ουροδόχο κύστη. Πιο συχνά, οι πέτρες σχηματίζονται όταν τα ούρα γίνονται πιο πυκνά (χάνουν ποσότητα νερού), κάτι που επιτρέπει στα μέταλλα να κρυσταλλώσουν και να δημιουργήσουν μικρές μάζες.


Στυτική δυσλειτουργία

Η στυτική δυσλειτουργία δεν εμφανίζεται μόνο στους ηλικιωμένους αλλά και στους νέους. και αναφέρεται στην κατάσταση κατά την οποία ένα άνδρας δεν έχει κανονική στύση. Αυτό που μπορεί να συμβαίνει είναι το πέος να είναι μερικώς ερεθισμένο πάντως όχι αρκετά, ώστε να μπορεί να γίνει διείσδυση κατά τη σεξουαλική συνεύρεση.




bottom of page