Κολικός νεφρού. Πως αντιμετωπίζεται.


Ο κολικός νεφρού είναι ο έντονος πόνος που οφείλεται στην παρουσία λίθων στους νεφρούς. Σύμφωνα με τον χειρουργό ουρολόγο Καραφουλίδη Κωνσταντίνο, οι πέτρες στους νεφρούς έχουν πολλές αιτίες και μπορεί να επηρεάσει οποιοδήποτε μέρος του ουροποιητικού συστήματος, από τα νεφρά μέχρι και την ουροδόχο κύστη. Πιο συχνά, οι πέτρες σχηματίζονται όταν τα ούρα γίνονται πιο πυκνά (χάνουν ποσότητα νερού), κάτι που επιτρέπει στα μέταλλα να κρυσταλλώσουν και να δημιουργήσουν μικρές μάζες.


Συμπτώματα

Ο πόνος γίνεται αρχικά αισθητός στην περιοχή του νεφρού και η έναρξή του είναι κατά κανόνα απότομη, χωρίς προειδοποιητικά συμπτώματα. Άλλες φορές εμφανίζεται αίσθημα βάρους ή σφίξιμο στην νεφρική χώρα με αυξανόμενη ένταση και πρόκληση δυσφορίας στον ασθενή. Στη συνέχεια ο πόνος επεκτείνεται προς την κοιλιακή χώρα, τη βουβωνική χώρα και τα γεννητικά όργανα. Πιθανά συμπτώματα μπορεί να είναι ναυτία ή έμετος, εφίδρωση, μετεωρισμός (πρήξιμο της κοιλιάς). Δύναται επίσης να εμφανιστεί παροδικά αίμα στα ούρα.


Συντηρητική Αντιμετώπιση

Η θεραπεία για τις πέτρες στους νεφρούς ποικίλλει, ανάλογα με τον τύπο της πέτρας και την αιτία.Οι περισσότερες πέτρες στα νεφρά δεν απαιτούν επεμβατική θεραπεία. Τις περισσότερες φορές θα διέλθουν από το ουροποιητικό σύστημα και θα τις αποβάλλει ο οργανισμός με λίγη “βοήθεια” από:

  • Πόσιμο νερό: Πίνετε 2-3 λίτρα την ημέρα για να καθαρίσετε το ουροποιητικό σας σύστημα. Αυτό θα συμβεί όταν πλέον παράγετε καθαρά ή σχεδόν διαυγή ούρα.

  • Αναλγητικά: Το να αποβάλλετε με φυσικό τρόπο μια μικρή πέτρα μπορεί να σας προκαλέσει κάποια δυσφορία. Για την ανακούφιση από τον πόνο, ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει παυσίπονα.

Χειρουργική αντιμετώπιση

Αυτό μπορεί να γίνει με δύο τρόπους, είτε με την ενδοσκοπική τοποθέτηση Pigtail αυτοσυγκρατούμενου ουρητηρικού καθετήρα είτε με την διαδερμική τοποθέτηση νεφροστομίας.


Εξωσωματική λιθοτριψία

Εξωσωματική λιθοτριψία (Extracorporeal Shock Wave Lithotripsy-ESWL) είναι η μέθοδος κατά την οποία ένας λίθος θρυμματίζεται χωρίς κάποια χειρουργική επέμβαση αλλά με την εφαρμογή ενός κρουστικού κύματος από μία συσκευή που βρίσκεται εξωτερικά του σώματος. Η αποτελεσματικότητα εξαρτάται κυρίως από το μέγεθος και τη σκληρότητα της πέτρας.


Γράφει: Κωνσταντίνος Καραφουλίδης Χειρουργός Ουρολόγος

Οι πληροφορίες και τα άρθρα που παρέχονται στο site εκφράζουν τις προσωπικές απόψεις των συντακτών, έχουν αποκλειστικά ενημερωτικό και συμβουλευτικό χαρακτήρα και δεν είναι δυνατόν να υποκαταστήσουν τη διάγνωση, κλινική εξέταση και τη θεραπεία.

  • Instagram
  • LinkedIn

©2021 by Healthclick.gr