top of page

Οι συχνότερες ουρολογικές παθήσεις στις γυναίκες.


Υπάρχει η λανθασμένη εντύπωση ότι τον ουρολόγο τον επισκέπτονται συχνότερα οι άνδρες από ότι οι γυναίκες. Όπως μας ενημερώνει ο χειρουργός ουρολόγος Κωνσταντίνος Καραφουλίδης αρκετές ουρολογικές παθήσεις αφορούν περισσότερο το γυναικείο φύλο.


Ουρολοίμωξη

Η ουρολοίμωξη είναι ένα πρόβλημα που αφορά περισσότερο τις γυναίκες σε σχέση με τους άντρες.Η διάγνωση γίνεται με κλινική εξέταση και κυρίως με τη γενική και την καλλιέργεια ούρων. Αν η καλλιέργεια ούρων αποκαλύψει κάποιο μικρόβιο, ακολουθεί αντιβιόγραμμα και τεστ ευαισθησίας για να καθοριστεί το κατάλληλο αντιβιοτικό.

Η εφαρμογή βασικών μέτρων πρόληψης όπως τα παρακάτω κρίνεται απαραίτητη:

  • Λήψη άφθονων υγρών κατά τη διάρκεια της ημέρας

  • Ούρηση με την πρώτη επιθυμία και σε καθιστή θέση για τις γυναίκες

  • Ούρηση αμέσως μετά τη σεξουαλική επαφή

  • Σωστός καθαρισμός της γεννητικής περιοχής


Λιθίαση του ουροποιητικού

Η λιθίαση του ουροποιητικού μπορεί να επηρεάσει οποιοδήποτε μέρος του ουροποιητικού συστήματος, από τα νεφρά μέχρι και την ουροδόχο κύστη. Πιο συχνά, οι πέτρες σχηματίζονται όταν τα ούρα γίνονται πιο πυκνά (χάνουν ποσότητα νερού), κάτι που επιτρέπει στα μέταλλα να κρυσταλλώσουν και να δημιουργήσουν μικρές μάζες.


Ακράτεια ούρων

Η ακράτεια ούρων αφορά κυρίως γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας, συνδέεται με καταστάσεις, που αφορούν στη χαλάρωση των ιστών του πυελικού εδάφους με βασικότερη αιτία τις γέννες που έχουν προηγηθεί.Υπάρχουν διάφορες μέθοδοι για τη βέλτιστη αξιολόγηση της ακράτειας και αντιμετώπισή της, όπως το υπερηχογράφημα και η ουροδυναμική εξέταση. Η θεραπεία που συστήνεται είναι συντηρητική είτε χειρουργική.





bottom of page