top of page

Κύστη κόκκυγος: Άμεση και ανώδυνη θεραπεία.


Η κύστη κόκκυγος όπως μας ενημερώνει ο Δρ. Αναστάσιος Παπαδόπουλος, Γενικός Χειρουργός - Πρωκτολόγος, είναι μια μικρή κύστη η οποία βρίσκεται επί του κόκκυγος (ουρίτσα) πάνω από τους γλουτούς.


Πως προκαλείται η κύστη κόκκυγος;

Η διείσδυση τριχών μέσα στο δέρμα που συνήθως συμβαίνει στην περιοχή αυτή αποτελεί τη συχνότερη αιτία για εμφάνιση της πάθησης

Αφορά κυρίως άνδρες και παρουσιάζει τη μεγαλύτερη συχνότητά της στις ηλικίες 16-20 ετών, ενώ η επίπτωσή της μειώνεται κατακόρυφα μετά το 25ο έτος της ηλικίας.

Τα συμπτώματα ποικίλλουν από μια απλή, μικρή «φουσκίτσα» μέχρι μια μεγάλη επώδυνη φλεγμονώδη μάζα. Συχνά, η περιοχή μπορεί να παράγει υγρά τα οποία είναι διαυγή, θολά ή αιματηρά.

Αν η κύστη αυτή επιμολυνθεί, μπορεί να προκαλέσει ερυθρότητα, πόνο και να δημιουργήσει απόστημα με πύον, το οποίο και θα έχει πολύ άσχημη οσμή. Σχεδόν όλοι οι ασθενείς έχουν ένα επεισόδιο οξέος αποστήματος στο ιατρικό τους ιστορικό.

Η φλεγμονή επίσης μπορεί να παρουσιάσει πυρετό, κακουχία και ναυτία. Στη χρόνια μορφή της νόσου ο ασθενής αναφέρει τουλάχιστον ένα επεισόδιο δημιουργίας αποστήματος κατά το παρελθόν, το οποίο παροχετεύθηκε είτε αυτόματα είτε χειρουργικά. Έκτοτε μπορεί να παρέμεινε μόνο ένα αίσθημα δυσφορίας στην περιοχή της κατώτερης σπονδυλικής στήλης ή περίοδοι βύθιου άλγους στην ιερο-κοκκυκική περιοχή, που εναλλάσσονται με περιόδους χωρίς πόνο.


Βασικές αιτίες για τη κύστη κόκκυγος


Οι βασικότερες αιτίες για τη δημιουργία της κύστης κόκκυγος είναι:

  • Αλλαγή των ορμονών (κυρίως γιατί εμφανίζεται με την εφηβεία)

  • Έντονη τριχοφυΐα

  • Καθιστική ζωή για μεγάλο χρονικό διάστημα

  • Κληρονομικότητα

  • Παχυσαρκία

Η Κύστη Κόκκυγος παραμονεύει και όταν στην περιοχή επικρατούν συνθήκες όπως ο κακός αερισμός, η τριβή και η υγρασία, που ευνοούν την ανάπτυξη μικροβίων, ενώ μεταξύ των παραγόντων κινδύνου περιλαμβάνεται και το οικογενειακό ιστορικό.

Κύστη Κόκκυγος: Συμπτώματα και Θεραπεία

Τα βασικότερα συμπτώματα της Κύστης Κόκκυγος είναι:

  • Πόνος

  • Οίδημα και πρήξιμο της περιοχής

  • Ερυθρότητα

  • Εκροή πύου, αίματος και τριχών από την κύστη

  • Δημιουργία συριγγίων (τρυπούλες πάνω στο δέρμα της περιοχής)

  • Επέκταση των συριγγίων στην περιπρωκτική περιοχή

Θεραπεία

Η θεραπεία συνήθως εξαρτάται από την κατάσταση της νόσου. Ένα οξύ απόστημα συνήθως ελέγχεται με διάνοιξη και παροχέτευση προς απελευθέρωση του πύου και ελάττωση της φλεγμονής και του πόνου.

Μια χρονίζουσα κύστη κόκκυγος θεραπεύεται καλύτερα με χειρουργική επέμβαση.

Η χειρουργική προσέγγιση είναι η μόνιμη και αποτελεσματική θεραπεία της νόσου και στις περισσότερες περιπτώσεις αποτελεί και τη μοναδική λύση.

Υπάρχουν πολλές τεχνικές και δυστυχώς πολλές τραυματικές εμπειρίες αυτών που χειρουργήθηκαν για Κύστη Κόκκυγος, γιατί πολλοί χειρουργοί προτιμούν τις εκτεταμένες αφαιρέσεις της κύστης, οι οποίες προκαλούν μεγάλο έλλειμμα, μακροχρόνια αποθεραπεία, πόνο και ταλαιπωρία.


Σύγχρονη και οριστική αντιμετώπιση


Η χρήση laser ή η θερμοσυγκόλληση του συριγγίου με χρήση ραδιοσυχνοτήτων

(RF -fistura) αποτελεί τη μέθοδο εκλογής του Δρ Παπαδόπουλου Αναστάσιου.

Η μετεγχειρητική φροντίδα είναι απλή, ο ασθενής μπορεί από την επόμενη μέρα να είναι ενεργός στις δραστηριότητές του και όλα αυτά με το μικρότερο δυνατό οικονομικό κόστος.

Η χρήση της νέας γενιάς χειρουργικών laser σε συνδυασμό με τις νέες, καινοτόμες τεχνικές, προσφέρει εντυπωσιακά αποτελέσματα στην εντελώς ανώδυνη και αναίμακτη θεραπευτική προσέγγιση της κύστης κόκκυγος, απαλλάσσοντας τους ασθενείς από την επώδυνη, κλασική χειρουργική αφαίρεσή της.







bottom of page