top of page

Καρκίνος του παχέος εντέρου, πρόληψη και αντιμετώπιση της νόσου.


Καρκίνος παχέος εντέρου
Καρκίνος του παχέος εντέρου


Όπως μας ενημερώνει ο Καθηγητής Χειρουργικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Παπαζιώγας Βασίλειος, ο καρκίνος του παχέος εντέρου αποτελεί τον τρίτο συχνότερο τύπου καρκίνου που προσβάλλει κυρίως ηλικίες άνω των 60 ετών.


Αιτία εμφάνισης καρκίνου παχέος εντέρου

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου συνήθως αρχίζει ως πολύποδας ο οποίος μπορεί να παραμείνει μικρός και ανώδυνος για πολλά χρόνια. Οι πολύποδες είναι καλοήθεις όγκοι που προβάλλουν μέσα στο έντερο. Ορισμένοι τύποι πολύποδων, γνωστοί ως αδενώματα, μπορεί να εξελιχθούν σε καρκίνο μέσα από μια διαδικασία που διαρκεί αρκετά χρόνια.

Η εύρεση και η αφαίρεση αυτών πολύποδων μπορεί να προλάβει αποτελεσματικά την εμφάνιση του καρκίνου του παχέος εντέρου. Η κολονοσκόπηση είναι η πιο αποτελεσματική εξέταση για την ανίχνευση του καρκίνου του παχέος εντέρου

Συμπτώματα

Στα αρχικά στάδια, η νόσος είναι συνήθως ασυμπτωματική, ορισμένα συμπτώματα που υποδεικνύουν την ύπαρξη καρκίνου είναι η αλλαγή των συνηθειών του εντέρου εναλλαγές διάρροιας- δυσκοιλιότητας, αίμα ή βλέννα στα κόπρανα, καθώς και μετεωρισμός και κοιλιακό άλγος που μπορεί να εμφανισθεί σε περιπτώσεις στενώσεως του εντέρου. Πολύ συχνά τα πρώτα συμπτώματα μπορεί να είναι αναιμία, κόπωση ή απώλεια βάρους. Μεγάλο κίνδυνο διατρέχουν όσοι έχουν περισσότερο από ένα άμεσο συγγενή με καρκίνο του παχέος εντέρου ή πολύποδες.

Χειρουργική αντιμετώπιση και Προηγμένη Λαπαροσκοπική Χειρουργική

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι νόσος ιάσιμη. Η χειρουργική εξαίρεση και η συμπληρωματική θεραπεία, όταν ενδείκνυται, έχουν αλλάξει τα δεδομένα της επιβίωσης και της ποιότητας ζωής των ασθενών. Ανάλογα με την εντόπιση της βλάβης η χειρουργική εκτομή περιλαμβάνει συγκεκριμένο τμήμα του εντέρου με υγιή όρια, καθώς και τους περιοχικούς λεμφαδένες αυτού του τμήματος.


Στις περισσότερες περιπτώσεις εφαρμόζεται η Προηγμένη Λαπαροσκοπική Χειρουργική μέσω δηλαδή μικρών τομών του κοιλιακού τοιχώματος. Πρέπει επίσης να αναφερθεί ότι η συνολική εμφάνιση σοβαρών επιπλοκών είναι σχετικά χαμηλή όταν η λαπαροσκοπική χειρουργική πραγματοποιείται από έμπειρους χειρουργούς και έχουν τεθεί οι σωστές ενδείξεις.

Η Προηγμένη Λαπαροσκοπική Χειρουργική προσφέρει στον ασθενή ένα σύνολο βασικών πλεονεκτημάτων:

  • Μικρότερες τομές.

  • Μειωμένη απώλεια αίματος

  • Μειωμένος μετεγχειρητικός πόνος.

  • Ταχύτερη κινητοποίηση του ασθενούς.

  • Μικρότερος χρόνος νοσηλείας και πιο άμεση επιστροφή του ασθενούς στην καθημερινότητα.

  • Εξαιρετικό αισθητικό αποτέλεσμα

  • Περιορισμός της δημιουργίας συμφύσεων


Πρόληψη

Η υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου. Η αποφυγή του καπνίσματος και ο περιορισμός του αλκοόλ μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του παχέος εντέρου.

Επιπρόσθετα μια υγιεινή διατροφή που περιλαμβάνει λαχανικά, φρούτα και φυτικές ίνες ολικής αλέσεως και είναι χαμηλή σε ζωικά λιπαρά, κόκκινο και κατεργασμένο κρέας συνδέεται με τον χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης του καρκίνου του παχέος εντέρου.




bottom of page