top of page

Η ιδιαίτερη σημασία της αγκαλιάς για την τρίτη ηλικία.


Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αγκαλιάς καλό θα είναι να αναφερθούμε και στην ανάγκη της αγκαλιάς που έχουν τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας.

Όπως μας ενημερώνει και ο υπεύθυνος επικοινωνίας της Υγείας κατ' οίκον , η χώρα μας βρίσκεται στις πρώτες θέσεις στην Ευρώπη που τα παιδιά φροντίζουν τους γονείς τους όταν φτάσουν σε μία πιο προχωρημένη ηλικία και δεν τους μεταφέρουν απλά σε κάποιο γηροκομείο ή κάποιο άλλο ίδρυμα όπως γίνεται σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες.

Η αγκαλιά σύμφωνα με μελέτες για όλους αλλά ιδιαίτερα για τα ηλικιωμένα άτομα που έχουν ανάγκη αυξημένης φροντίδας ωφελεί τόσο την ψυχική όσο και τη σωματική μας υγεία.

  • Διώχνει το στρες: Έρευνες έχουν δείξει πως η αγκαλιά και η κάθε είδους ανθρώπινη επαφή μέσω της αφής έχει ευεργετικά αποτελέσματα στην καταπολέμηση τους στρες και του άγχους.

  • Βελτιώνει την υγεία μας: Μια αγκαλιά 20 δευτερολέπτων μπορεί να διορθώσει τον χτύπο της καρδιάς μας και να βελτιώσει τη ροή του αίματος.

  • Μειώνει τον πόνο: Με την αγκαλιά παράγονται ενδορφίνες, οξυτοκίνη και σεροτονίνη. Οι ενδορφίνες βοηθάνε στη μείωση του πόνου, ενώ η οξυτοκίνη και η σεροτονίνη μας κάνουν πιο ευτυχισμένους.

  • Βελτιώνει τη νόσο Αλτσχάιμερ: Το γνωρίζατε πως μια απλή αγκαλιά μπορεί να βελτιώσει κατά πολύ την υγεία ατόμων με Αλτσχάιμερ; Η αγκαλιά τους κάνει πιο ευτυχισμένους, μειώνει την κατάθλιψη  και τους βοηθάει να γίνουν πιο κοινωνικοί με τους γύρω τους.

Και για τους παραπάνω λόγους αξίζει λοιπόν με μία μικρή κίνηση να δείχνουμε την αγάπη μας στα οικεία μας πρόσωπα και σε όποιο συνάνθρωπο μας το έχει ανάγκη. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που τα καλύτερα νοσοκομεία στον κόσμο και εταιρίες κατ' οίκον νοσηλείας όπως η Υγεία κατ' οίκον επιλέγουν και επιμορφώνουν συνεχώς το νοσηλευτικό τους προσωπικό να είναι όσο το δυνατόν πιο φιλικοί και πιο εγκάρδιοι με τον ασθενή.




bottom of page