top of page

Εξ'αποστάσεως δίαιτα και πόσο αποτελεσματική είναι!



Στην εποχή που ζούμε όλοι βιώνουμε πρωτόγνωρες καταστάσεις που μας προτρέπουν να βρίσκουμε νέους τρόπους για να λειτουργούμε, προκειμένου να μη μένουμε στάσιμοι. Στη πραγματικότητα όμως ; το καταφέρνουμε αυτό;

  • Πόσες φορές είπες, από αύριο θα ξεκινήσω δίαιτα;

  • Πόσες φορές την ξεκίνησες το πρωί και τη σταμάτησες το βράδυ;

  • Πόσες φορές χάλασες τη δίαιτα το Σαββατοκύριακο, ενώ μέσα στη εβδομάδα το προσπαθούσες;

Όπως μας εξηγεί η διατροφολόγος - διαιτολόγος Έλλη Μπαγιαζίδου ακούγοντας τη λέξη και μόνο «καραντίνα», μπορεί να αισθάνεσαι φόβο, αγωνία, έντονο στρες, αμφιβολία για το πώς θα κυλήσει το επόμενο χρονικό διάστημα και ακόμα να δυσκολεύεσαι να δεις τα πράγματα “θετικά”.

Σίγουρα για κάποιους, που μπορεί να το κάνουν και ως χιούμορ, να σκεφτούν «Πω πω! Πάλι θα παχύνω!» ή ακόμα «Και τι θα γίνει τελικά, με τα κιλά που μείωσα όλο αυτό το χρονικό διάστημα μετά την 1η καραντίνα;». Και όλες αυτές οι αγωνίες σου είναι απόλυτα…φυσιολογικές! Και ίσως σε αυτό το σημείο να αναρωτιέσαι: «Να κάνω εξ’αποστάσεως συνεδρίες με το διατροφολόγο! Όμως, θα είναι αποτελεσματικές; Πώς θα κάνουμε τη λιπομέτρηση;

Και σε αυτό το σημείο, θα δούμε μία μελέτη την οποία θεωρώ αρκετά σημαντική να τη μοιραστώ μαζί σας καθώς, τα αποτελέσματα της έδειξαν ότι για να μπορέσεις να συντηρήσεις το βάρος σου, χρειάζεται να έχεις:

  • σωματική δραστηριότητα ως τρόπο ζωής, συχνό ρυθμό γευμάτων, τρόπους ελέγχου της υπερφαγίας, εναλλακτικούς τρόπους διαχείρισης γευμάτων, εσωτερικό κίνητρο, εμπιστοσύνη στον εαυτό, περισσότερη ψυχολογική δύναμη και σταθερότητα, στρατηγικές αντιμετώπισης στρες, κοινωνική υποστήριξη, αυτονομία και ανάληψη της ευθύνης


Και ναι, αν τα διάβασες όλα, ενδεχομένως να παρατήρησες ότι δεν αναγράφετε κάπου η λέξη «λιπομέτρηση» ή και «ζύγιση». Οι λέξεις αυτές δεν αναγράφονται, καθώς αποτελούν ΕΝΑ μέρος στις συνεδρίες και όχι ολόκληρη τη συνεδρία!

Στην πραγματικότητα, η αλλαγή σου έρχεται αξιοποιώντας όλα τα υπόλοιπα εφόδια που πραγματικά υπάρχουν! Συμβουλευτική, υποστήριξη είναι μερικοί από τους τρόπους.

Επίσης, πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι το 80% των ασθενών που νόσησαν βαριά με Covid-19 εμφάνιζαν έλλειψη βιταμίνης D.

Άρα, ο διαιτολόγος – διατροφολόγος έρχεται εδώ για να σε βοηθήσει σε πολλά περισσότερα… πέρα από μία λιπομέτρηση!


Συνεδρίες από κοντά VS εξ’ αποστάσεως

Από την πρώτη κιόλας συνάντηση, αυτό που αναφέρω είναι ότι η συνεδρία αποτελείται από πολλά μέρη.

Η λιπομέτρηση αποτελεί το 20% της συνεδρίας, ενώ το υπόλοιπο 80% αυτής είναι η συζήτηση και υποστήριξη, η συμβουλευτική της διατροφής, τα κίνητρα για αυτό που κάνεις και το εξατομικευμένο πλάνο διατροφής.

Όπως παρατηρείς, λοιπόν βλέπεις ότι τόσο οι από κοντά, όσο και οι συνεδρίες εξ’αποστάσεως (online) σου δίνουν όλα εκείνα τα “εφόδια” που χρειάζεσαι για να ξεκινήσεις το στόχο που θέλεις να πετύχεις μέσα από τις συναντήσεις.

Μέσα από τις συνεδρίες εξ’αποστάσεως (online) θα μπορέσεις να έχεις την ευκαιρία να μάθεις τους δικούς σου τρόπους αυτό-παρακολούθησης, σαν να μην ήσουν στο γραφείο. Τι εννοώ;

Συχνά, «βολευόμαστε» σε ένα αποτέλεσμα – νούμερο που δείχνει η λιπομέτρηση, με αποτέλεσμα ο τρόπος σκέψης να μένει εκεί!

Τι θα γινόταν αν δεν είχες τη λιπομέτρηση;

Έτσι, ακριβώς μπορείς να μάθεις να σκέφτεσαι! Είναι στιγμή που σου δίνεται η ευκαιρία να σκεφτείς έξω από τα συνηθισμένα… Think out-of-the-box!

Μέσα από τις εξ’αποστάσεως συνεδρίες, αρχικά δίνεται μία καθοδήγηση για το πώς μπορείς να παρακολουθείς το βάρος σου. Επιπλέον, η μέτρηση με μεζούρα στην περιφέρεια της μέσης, της κοιλιάς, καθώς και στα ισχία, αποτελούν κάποιους ακόμα τρόπους παρακολούθησης της εξέλιξής σου, ακόμα και του ποσοστού λίπους σου.


Μαζί θα έχεις τη δυνατότητα να μάθεις ακόμα περισσότερους τρόπους προσδιορισμού του βάρους σου (πέρα από τη ζυγαριά), για να μπορείς να έχεις ευελιξία και ελευθερία στη διατροφή σου!

Λένε πως «αν δεν μπορείς να αλλάξεις μία κατάσταση, τότε άλλαξε τη συμπεριφορά σου μέσα στην κατάσταση»! Και ακριβώς έτσι δημιουργείς έναν διαφορετικό τρόπο σκέψης (mindset) για το πώς θέλεις να βλέπεις τελικά τα πράγματα.


Τι θα γινόταν αν όλο αυτό, το έβλεπες σαν ευκαιρία αντί για lock-down;

Και κάπως έτσι αρχίζεις να βλέπεις τα πράγματα διαφορετικά!


bottom of page