top of page

Γιατί τα φρούτα είναι απαραίτητα στη δίαιτα μας;



Τα φρούτα παρέχουν μια σημαντική ποσότητα φυτικών ινών στη διατροφή σας, η οποία θα επιβραδύνει τη διαδικασία της πέψης και θα σας επιφέρει το αίσθημα κορεσμού. Επιλέγοντας, λοιπόν, φρούτα αντί για επεξεργασμένα γλυκά, θα ικανοποιήσετε τη λιγούρα σας για κάτι γλυκό, ενώ παράλληλα θα γλιτώσετε θερμίδες και θα μείνετε χορτάτοι για περισσότερη ώρα.

Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι μπορείτε να τρώτε όσα θέλετε και να περιμένετε να χάσετε βάρος, καθώς ορισμένα φρούτα είναι πλούσια σε φρουκτόζη.

Σε αντίθεση με τη γλυκόζη, τη συνηθέστερη απλή ζάχαρη που αποστέλλεται στους μυς, τον εγκέφαλο και άλλα όργανα για να χρησιμοποιηθεί ως ενέργεια, η φρουκτόζη μεταβολίζεται από το συκώτι σας. Εάν το συκώτι σας έχει ήδη αρκετή «δουλειά», υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα να μετατρέψει την πλεονάζουσα φρουκτόζη σε λίπος, αποθηκεύοντας το για χρήση αργότερα.

Από την άλλη, η αντίληψη ότι πρέπει να αποφεύγετε τα φρούτα επειδή έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, είναι ένας διαδεδομένος διατροφικός μύθος που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Κανείς δεν πάχυνε επειδή έτρωγε φρούτα ή λαχανικά. Αντιθέτως, τα φαγητά με υψηλή περιεκτικότητα σε λίπος, ζάχαρη και αλάτι είναι αυτά που προσθέτουν κιλά και καλό θα ήταν να τα αντικαταστήσετε με φρούτα και λαχανικά.

Μην ξεχνάτε ωστόσο πως όταν προσπαθείτε να χάσετε βάρος, οι θερμίδες και οι υδατάνθρακες έχουν σημασία. Ειδικά αν ακολουθείτε μία δίαιτα που βασίζεται στη χαμηλή πρόσληψη υδατανθράκων, είναι πολύ εύκολο να καλύψετε την ημερήσια ποσότητα υδατανθράκων σας τρώγοντας απλά λίγα φρούτα.



bottom of page