top of page

Απλές συμβουλές για σωστό βούρτσισμα δοντιών.


Η οδοντίατρος Παναγιώτα Μπίκου μας δίνει απλές συμβουλές για το σωστό βούρτσισμα των δοντιών. Σκοπός του είναι η απομάκρυνση υπολειμμάτων τροφών και αφαίρεση της οδοντικής πλάκας.


Επιλογή οδοντόβουρτσας

Η μαλακή οδοντόβουρτσα είναι η καλύτερη για την απομάκρυνση της πλάκας και των καταλοίπων των τροφών από τα δόντια σας. Είναι προτιμότερες επίσης οι οδοντόβουρτσες με μικρό κεφάλι γιατί μπορούν να εισχωρούν ευκολότερα σε όλα τα σημεία του στόματος, όπως στα πίσω δόντια. Η ηλεκτρική οδοντόβουρτσα είναι για πολλούς μια καλή εναλλακτική λύση. Είναι πιο αποτελεσματική στον καθαρισμό των δοντιών, ιδιαίτερα για όσους δυσκολεύονται στο βούρτσισμα.


Επιλογή οδοντόκρεμας

Για την επιλογή της σωστής οδοντόκρεμας ακολουθούμε τις συμβουλές της οδοντιάτρου μας που θα καλύπτει όλες τις ανάγκες και τις περιπτώσεις: τερηδόνα, χρώσεις, ουλίτιδα, πέτρα, ευαισθησία.


Χρόνος βουρτσίσματος και τεχνική

Το σωστό βούρτσισμα θα πρέπει να έχει ελάχιστη διάρκεια τα δύο λεπτά. Οι περισσότεροι δεν αφιερώνουμε τόσο χρόνο με αποτέλεσμα απλά να δροσίζουμε το στόμα μας. Βουρτσίζουμε με μικρές, ήπιες κινήσεις επιμένοντας περισσότερο στη βάση των δοντιών, στα πίσω δόντια που δεν φτάνει εύκολα η οδοντόβουρτσα, στα σημεία γύρω από τα σφραγίσματα και τις θήκες. Βουρτσίστε προσεκτικά κάθε τμήμα του στόματος ως εξής:

  • Καθαρίστε τις εξωτερικές επιφάνειες των επάνω δοντιών και στη συνέχεια των κάτω δοντιών

  • Καθαρίστε τις εσωτερικές επιφάνειες των επάνω δοντιών και στη συνέχεια των κάτω δοντιών

  • Καθαρίστε τις μασητικές επιφάνειες

  • Για να φρεσκάρετε την αναπνοή σας, βουρτσίστε μαλακά και τη γλώσσα σας

Τοποθετούμε την οδοντόβουρτσα σε γωνία 45 μοιρών ως προς την παρυφή των ούλων και κινείστε την προς τα επάνω. Με ήπιες, επαναλαμβανόμενες κινήσεις βουρτσίστε την εξωτερική και την εσωτερική επιφάνεια των δοντιών. Βουρτσίστε μαλακά τη γλώσσα σας για να απομακρύνετε τα βακτηρίδια και να φρεσκάρετε την αναπνοή σας.


Αστραφτερό χαμόγελο

Το σωστό βούρτσισμα αφορά κυρίως την υγιεινή των δοντιών και της στοματικής κοιλότητας.

Για το πολυπόθητο λαμπερό χαμόγελο που θα τραβήξει όλα τα βλέμματα, θα ήταν ιδανική λύση να χρησιμοποιήσομε τις σύγχρονες τεχνικές λεύκανσης στην αισθητική οδοντιατρική.





bottom of page