top of page

Λεύκανση δοντιών: Ποιες είναι οι επιλογές για ένα λαμπερό χαμόγελο!




Το χαμόγελο αποτελεί το πολυτιμότερο αξεσουάρ του προσώπου μας, πόσο μάλιστα αν είναι φωτεινό και λαμπερό! Μελέτες έχουν δείξει ότι το χαμόγελο έχει δύναμη και μπορεί να επηρεάσει τα συναισθήματα των ανθρώπων και τις συναναστροφές τους σε επαγγελματικό και κοινωνικό επίπεδο.

Η οδοντίατρος Παναγιώτα Μπίκου μας ενημερώνει για τις σύγχρονες τεχνικές λεύκανσης στην αισθητική οδοντιατρική.


Γενικά για τη λεύκανση Λεύκανση δοντιών είναι η διαδικασία, την οποία πραγματοποιεί ο οδοντίατρος με σκοπό να βελτιώσει το χρώμα δοντιών του ασθενούς αλλά και να αυξήσει τη φωτεινότητα τους. Χάρη στη διαδικασία της λεύκανσης ασθενείς με κίτρινα ή δυσχρωμικά δόντια έχουν τη δυνατότητα να βελτιώσουν την εμφάνιση των δοντιών τους και να αποκτήσουν και πάλι ένα υγιές και λαμπερό χαμόγελο. Η διαδικασία της λεύκανσης ξεκινάει με τη διάλυση του υπεροξειδίου του υδρογόνου σε ελεύθερες ρίζες, οι οποίες οξειδώνουν τις χρωστικές του οδοντικού ιστού, σπάζοντας τις μεγάλες σκούρες αρωματικές αλυσίδες. Αυτές με την σειρά τους μετατρέπονται σε γραμμικές αλυσίδες που έχουν ακόρεστους διπλούς δεσμούς, των οποίων το χρώμα είναι λευκότερο. Και τέλος ξαναοξειδώνονται σχηματίζοντας μονούς δεσμούς, οι οποίοι είναι πιο λευκοί. Λεύκανση στον χώρο του Ιατρείου: Power Bleaching Εφαρμόζεται υψηλής περιεκτικότητας λευκαντικός παράγοντας (5%+-40% υπεροξείδιο του υδρογόνου), ο οποίος ανάλογα με τις οδηγίες του κατασκευαστή ενεργοποιείται (ή όχι) με τη βοήθεια της ακτινοβολίας. Στον χώρο του ιατρείου μας διατίθενται υπερσύγχρονος εξοπλισμός της εταιρείας beyond International Inc. καθιστώντας την λεύκανση στο ιατρείο μία διαδικασία απόλυτα ασφαλή, γρήγορη και αποτελεσματική. Ο ασθενής σε έναν μικρό αριθμό επισκέψεων (2-3) μικρής διάρκειας έχει φτάσει στο επιθυμητό αποτέλεσμα.

Λεύκανση στο σπίτι: Home Bleaching Αυτού του είδους η λεύκανση γίνεται με την χρήση ειδικών εξατομικευμένων ναρθήκων κι ενός ειδικού λευκαντικού τζελ. Γίνεται πάντα υπό την ακριβή παρακολούθηση του οδοντιάτρου. Ο ασθενής ακολουθώντας τις οδηγίες του οδοντιάτρου φορά τους ειδικούς νάρθηκες μέσα στους οποίους τοποθετείται το λευκαντικό τζελ κατά τη διάρκεια της ημέρας ή της νύχτας. Το αν θα φορεθούν μέρα ή νύχτα, η ποσότητα του λευκαντικού καθώς και η συνολική διάρκεια της θεραπείας λεύκανσης καθορίζεται από τον οδοντίατρο. Προγραμματίζονται πάντα ραντεβού επανελέγχων στα οποία γίνεται η αξιολόγηση του αποτελέσματος. Ο ασθενής μπορεί να επαναλάβει την θεραπεία μία φορά ανά έτος, όταν αυτό κρίνεται απαραίτητο. Ποια τεχνική είναι η καλύτερη; Σύμφωνα με μελέτες οι ασθενείς που υποβάλλονται στην συνδυασμένη τεχνική λεύκανσης, κατά την οποία εναλλάσσονται ραντεβού στον χώρο του ιατρείου (power whitening) και εφαρμογή λευκαντικών παραγόντων με ειδικούς νάρθηκες ( home bleaching), παρουσιάζουν σημαντικά λευκότερες αποχρώσεις στα δόντια καθώς και μακροβιότητα του αποτελέσματος. Η δική μας πρόταση περιλαμβάνει την συνδυασμένη τεχνική, ιδιαίτερα σε δύσκολες περιπτώσεις πολύ δυσχρωμικών δοντιών.


bottom of page