top of page

Τι είναι η κυστεοσκόπηση και πότε συστήνεται.



Η κυστεοσκόπηση όπως μας εξηγεί ο χειρουργός ουρολόγος Κωνσταντίνος Καραφουλίδης, είναι μία ουρολογική παρεμβατική εξέταση, κατά την οποία ο ιατρός επισκοπεί την ουροδόχο κύστη (επισκόπηση της κύστεως). Η εξέταση αυτή μπορεί να εκτελεσθεί στον άνδρα, την γυναίκα ακόμα και στα παιδιά για καθαρά διαγνωστικούς λόγους.

Το εργαλείο που χρησιμοποιεί ο ιατρός ονομάζεται κυστεοσκόπιο και είναι εφοδιασμένο με ειδικό ψυχρό φωτισμό, οπτική κάμερα, ενώ υπάρχει ανάλογη είσοδος υγρού (φυσιολογικού ορού), έτσι ώστε κατά την είσοδο του εργαλείου να διατείνεται η ουροδόχος κύστη, με σκοπό την επισκόπησή της και ανάλογη έξοδο του υγρού.


Πότε ο ασθενής υποβάλλεται σε κυστεοσκόπηση;

Ο σημαντικότερος λόγος παρέμβασης θεωρείται η αιματουρία, κυρίως η μακροσκοπική ανώδυνη αιματουρία. Με την κυστεοσκόπηση στον άνδρα επισκοπείται ολόκληρο το μήκος της ουρήθρας, ο προστάτης αδένας και στην συνέχεια το εργαλείο εισχωρεί στην ουροδόχο κύστη. Στις γυναίκες η εξέταση είναι πιο απλή απ' την στιγμή που το εύρος της ουρήθρας είναι μόλις 2-3 εκατοστά και στην συνέχεια επισκοπείται η ουροδόχος κύστη.

Ο ασθενής χρήζει κυστεοσκόπησης και σε πολλές άλλες περιπτώσεις, όπως για παράδειγμα αποτελούν οι υποτροπιάζουσες ουρολοιμώξεις, η απώλεια ελέγχου της κύστης, η επώδυνη ούρηση, το χρόνιο πυελικό άλγος, οι διαταραχές της ούρησης, η υπερπλασία του προστάτη αδένα , η λιθίαση και πολλά άλλα.

Σε περίπτωση ελέγχου σε ένα καρκίνωμα – μάζα, θήλωμα στην κύστη κρίνεται επίσης απαραίτητο ο ιατρός να προχωρήσει σε κυστεοσκόπηση, ενώ η απόλυτη ένδειξη για να διενεργηθεί η κυστεοσκόπηση αποτελεί η αιματουρία. Επίσης σε οποιαδήποτε αμφιβολία, υπόνοια ή σκέψη που έρχεται σε αντίθεση με κάποια απεικονιστική εξέταση π.χ υπέρηχος της ουροδόχος κύστης θα πρέπει να διενεργείται η κυστεοσκόπηση.



bottom of page