Τι είναι η κυστεοσκόπηση και πότε συστήνεται.Η κυστεοσκόπηση όπως μας εξηγεί ο χειρουργός ουρολόγος Κωνσταντίνος Καραφουλίδης, είναι μία ουρολογική παρεμβατική εξέταση, κατά την οποία ο ιατρός επισκοπεί την ουροδόχο κύστη (επισκόπηση της κύστεως). Η εξέταση αυτή μπορεί να εκτελεσθεί στον άνδρα, την γυναίκα ακόμα και στα παιδιά για καθαρά διαγνωστικούς λόγους.

Το εργαλείο που χρησιμοποιεί ο ιατρός ονομάζεται κυστεοσκόπιο και είναι εφοδιασμένο με ειδικό ψυχρό φωτισμό, οπτική κάμερα, ενώ υπάρχει ανάλογη είσοδος υγρού (φυσιολογικού ορού), έτσι ώστε κατά την είσοδο του εργαλείου να διατείνεται η ουροδόχος κύστη, με σκοπό την επισκόπησή της και ανάλογη έξοδο του υγρού.


Πότε ο ασθενής υποβάλλεται σε κυστεοσκόπηση;

Ο σημαντικότερος λόγος παρέμβασης θεωρείται η αιματουρία, κυρίως η μακροσκοπική ανώδυνη αιματουρία. Με την κυστεοσκόπηση στον άνδρα επισκοπείται ολόκληρο το μήκος της ουρήθρας, ο προστάτης αδένας και στην συνέχεια το εργαλείο εισχωρεί στην ουροδόχο κύστη. Στις γυναίκες η εξέταση είναι πιο απλή απ' την στιγμή που το εύρος της ουρήθρας είναι μόλις 2-3 εκατοστά και στην συνέχεια επισκοπείται η ουροδόχος κύστη.

Ο ασθενής χρήζει κυστεοσκόπησης και σε πολλές άλλες περιπτώσεις, όπως για παράδειγμα αποτελούν οι υποτροπιάζουσες ουρολοιμώξεις, η απώλεια ελέγχου της κύστης, η επώδυνη ούρηση, το χρόνιο πυελικό άλγος, οι διαταραχές της ούρησης, η υπερπλασία του προστάτη αδένα , η λιθίαση και πολλά άλλα.

Σε περίπτωση ελέγχου σε ένα καρκίνωμα – μάζα, θήλωμα στην κύστη κρίνεται επίσης απαραίτητο ο ιατρός να προχωρήσει σε κυστεοσκόπηση, ενώ η απόλυτη ένδειξη για να διενεργηθεί η κυστεοσκόπηση αποτελεί η αιματουρία. Επίσης σε οποιαδήποτε αμφιβολία, υπόνοια ή σκέψη που έρχεται σε αντίθεση με κάποια απεικονιστική εξέταση π.χ υπέρηχος της ουροδόχος κύστης θα πρέπει να διενεργείται η κυστεοσκόπηση.


Γράφει: Κωνσταντίνος Καραφουλίδης Χειρουργός Ουρολόγος


Οι πληροφορίες και τα άρθρα που παρέχονται στο site εκφράζουν τις προσωπικές απόψεις των συντακτών, έχουν αποκλειστικά ενημερωτικό και συμβουλευτικό χαρακτήρα και δεν είναι δυνατόν να υποκαταστήσουν τη διάγνωση, κλινική εξέταση και τη θεραπεία.

  • Instagram
  • LinkedIn

©2021 by Healthclick.gr