top of page

Πόνος στην καρδιά και πότε να ανησυχούμε;




Ο πόνος στο στήθος είναι ανησυχητικός επειδή μπορεί να αποτελεί εκδήλωση εμφράγματος του μυοκαρδίου, μιας δυνητικά θανατηφόρας κατάστασης.

Οι ενοχλήσεις μπορεί να είναι ένα αίσθημα δυσάρεστης ή έντονης πίεσης στο στήθος, ένα σφίξιμο ή ένας διαπεραστικός πόνος. Όπως μας ενημερώνει ο επεμβατικός καρδιολόγος Αθηνόδωρος Νικητόπουλος, οι περισσότερες καρδιακές προσβολές προκαλούν πόνο στο κέντρο του στήθους (προκάρδια περιοχή), ο οποίος είναι ιδιαίτερα έντονος, διαρκεί τουλάχιστον 20 λεπτά και υπό προϋποθέσεις μπορεί να υποχωρήσει και να επανέλθει.



Η έναρξη του πόνου γίνεται μετά από έντονη κούραση ή ακόμα κι αυτόματα, ενώ δεν μειώνεται με την ξεκούραση. Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να συμβεί κατά τη διάρκεια του ύπνου και να ξυπνήσει τον ασθενή.

Ο ασθενής βιώνει τον πόνο σαν ένα έντονο βάρος ή ένα σφίξιμο ή ακόμη σαν δυνατό κάψιμο στην προκάρδια περιοχή.

Ο ιατρός μας εξηγεί ότι: "Ο πόνος στο στήθος είναι το κλασσικό σύμπτωμα του εμφράγματος, αλλά και της στηθάγχης που προηγείται αυτού.Υπάρχουν κι εμφράγματα που δεν προκαλούν πόνο στο στήθος (σιωπηλά εμφράγματα), ενώ ο συγκεκριμένος πόνος μπορεί να προκληθεί και από καταστάσεις που δεν σχετίζονται με την καρδιά".



Ο σχετιζόμενος με την καρδιά πόνος στο στήθος συχνά έχει ως επίκεντρο το σημείο πίσω από το στέρνο, και ίσως λίγο προς τα αριστερά. Ο πόνος περιγράφετε σαν «να κάθισε ένα ελέφαντας πάνω στο στήθος μου», αλλά μπορεί και να μοιάζει με μια δυσάρεστη αίσθηση πίεσης, καψίματος ή δυσπεψίας. Γι’ αυτό και μερικές φορές οι άνθρωποι κάνουν το λάθος να νομίζουν ότι ο πόνος πηγάζει από κάποιο στομαχικό πρόβλημα, βιώσουν τον πόνο ως μικροενόχληση και να τον υποβαθμίσουν, δηλώνοντας ότι ο πόνος δεν είναι τόσο άσχημος, ώστε να πάρουν καν κάποιο παυσίπονο. Οι γυναίκες, σε μεγαλύτερο ποσοστό από τους άνδρες, μπορεί να περιγράψουν συμπτώματα διαφορετικά από τη συνήθη εικόνα του εμφράγματος, όπως την έχουμε συνηθίσει.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, λόγω της σοβαρότητας της κατάστασης, που αντιπροσωπεύει ένα έμφραγμα, θα πρέπει να μην αγνοούμε τον πόνο στο στήθος, με όποια μορφή κι αν εμφανίζεται αυτός, και να συμβουλευόμαστε άμεσα τον καρδιολόγο μας.




Comentarios


bottom of page