top of page

Οστεοπόρωση και η ανάγκη πρόληψης της νόσου.



Η οστεοπόρωση αναφέρεται και ως "σιωπηρή νόσος", δεδομένου ότι δεν εμφανίζει συμπτώματα που θα μπορούσαν να κινητοποιήσουν το άτομο που πάσχει από αυτήν, παρά μόνο μέχρι να συμβεί κάποιο δραματικό γεγονός, όπως ένα αναίτιο κάταγμα.

Ο ορθοπαιδικός χειρουργός Χρύσανθος Χρυσάνθου μας εξηγεί τι είναι η οστεοπόρωση και πόσο σημαντική είναι η εφαρμογή και η λήψη προληπτικών μέσων.


Τι είναι η οστεοπόρωση;


Πρόκειται για πάθηση που προκαλεί ελάττωση της οστικής πυκνότητας σε τόσο μεγάλο βαθμό ώστε να ελαττώνεται η μηχανική αντοχή του οστού και να προκαλούνται αναίτια κατάγματα.

Πιθανώς μία στις δύο γυναίκες, κυρίως μετά την εμμηνόπαυση πλήττονται από την ασθένεια. Η νόσος μπορεί να παρουσιαστεί και σε άνδρες σε μικρότερα ποσοστά(1 στους 12 άνδρες), ακόμα και νεαρά άτομα με διαταραχές διατροφής, συστηματικά νοσήματα κ.α πλήττονται. Παρότι η πάθηση (αδυναμία των οστών) εμφανίζεται σε μεγαλύτερες ηλικίες, το χτίσιμο των οστών ξεκινά στην παιδική ηλικία. Η πάθηση αφορά και τα δύο φύλα, και όλες τις φυλές.


Παράγοντες εμφάνισης της νόσου


Παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση της οστεοπόρωσης είναι η πρόωρη εμμηνόπαυση,η πτωχή διατροφή σε ασβέστιο, η κατάχρηση τσαγιού,καφέ και αλκοόλ, το κάπνισμα, παλαιότερα κατάγματα και η λήψη φαρμάκων όπως η κορτιζόνη, θυροξίνη κ.α.


Διάγνωση της νόσου


Η διάγνωση της νόσου γίνεται με μια σχετικά απλή εξέταση. Αυτή της μέτρησης οστικής πυκνότητας.

Τη συγκεκριμένη εξέταση πρέπει να κάνουν όλες οι γυναίκες μεταξύ 50 και 65 ετών και οι άνδρες άνω των 70, εκτός εάν υπάρχουν ενδείξεις που επιβάλλουν να γίνει νωρίτερα.

Από την εξέταση αυτή προκύπτει το Τ σκορ, ένας αριθμός που περιγράφει την απόκλιση της οστικής πυκνότητας του συγκεκριμένου-εξεταζόμενου ατόμου σε σχέση με ένα άτομο 25 ετών με τον ίδιο σωματότυπο (ύψος και βάρος).


Οι τιμές του Τ σκοτ


  1. Από 0 έως -1.  Είναι φυσιολογικό και δεν χρειάζεται καμία θεραπεία.

  2. Από -1 έως -2,49. Ο ασθενής κατατάσσεται στο εύρος της οστεοπενίας. Συνήθως χρειάζεται ασβέστιο και βιταμίνη D . Εάν έχει και κάποιον άλλον παράγοντα κινδύνου (π.χ. παίρνει κορτιζόνη, είχε οστεοπόρωση ή έπαθε οστεοπορωτικό κάταγμα ο πατέρας ή η μητέρα του, παίρνει φάρμακα για το θυρεοειδή, είναι πολύ λεπτόσωμος, καπνίζει κλπ.) είναι ανάγκη να πάρει και ειδική θεραπεία για την οστεοπόρωση.

  3. Από το -2,50 και πλέον. Μιλάμε για οστεοπόρωση και ο ασθενής χρειάζεται να πάρει ασβέστιο, βιταμίνη D και ειδική θεραπεία.


Εκτός από τη μέτρηση οστικής πυκνότητας πρέπει να γίνονται και εξετάσεις αίματος με τις οποίες εκτιμάται ο μεταβολισμός του ασβεστίου.



Αντιμετώπιση και Θεραπεία


Η αντιμετώπιση αυτής της πάθησης περιλαμβάνει μια σειρά φαρμάκων, ανάλογα με την περίπτωση:

  • Ασβέστιο

  • Βιταμίνη D

  • Οστεοπαραγωγικά

  • Αντιοστεοπορωτικά

Η συστηματική θεραπεία της οστεοπόρωσης έχει ξεκινήσει την τελευταία δεκαετία, επειδή από τότε υπάρχουν αποτελεσματικά φάρμακα για την αντιμετώπισή της .

Η οστεοπόρωση δεν πρέπει να μένει χωρίς παρακολούθηση και θεραπεία. Επειδή είναι μία χρόνια νόσος που επηρεάζει την ποιότητα ζωής των ασθενών και είναι η κύρια αιτία για οστεοπορωτικά κατάγματα.


bottom of page