top of page

Ολική αρθροπλαστική γόνατος και ισχίου με ρομποτική τεχνολογία.


Ολική αρθροπλαστική Χρυσάνθου Χρύσανθος
Ολική αρθροπλαστική

Η ρομποτική ορθοπαιδική χειρουργική είναι το παρόν και το μέλλον των ελάχιστα επεμβατικών τεχνικών, όπως μας ενημερώνει ο ορθοπαιδικός χειρουργός Χρυσάνθου Χρύσανθος με εξειδίκευση στις ολικές αρθροπλαστικές και πιστοποίηση του ΜΑΚΟ Smart Robotics της εταιρείας STRYKER στη Florida των Η.Π.Α..


Ολική αρθροπλαστική με ρομποτικό σύστημα ΜΑΚΟ


Η αρθροπλαστική είναι μια χειρουργική επέμβαση που έχει ως στόχο την αποκατάσταση της λειτουργικότητας της άρθρωσης και την εξάλειψη του πόνου μέσω της απομάκρυνσης του πάσχοντος οστεοαρθριτικού τμήματος και της αντικατάστασής του από μια τεχνητή άρθρωση.

Εφαρμόζεται συνήθως σε περιπτώσεις εκφυλιστικής αρθρίτιδας ή σοβαρών τραυματισμών των αρθρώσεων που έχουν ως συνέπεια την απώλεια του αρθρικού χόνδρου, άρα και τη δυσλειτουργικότητα της άρθρωσης συνοδεία πόνου. Οι πιο συχνές αρθροπλαστικές είναι αυτές του γόνατος, του ισχίου, του ώμου, του αγκώνα και της ποδοκνημικής.


Τα πλεονεκτήματα της χρήσης ρομπότ είναι αυτά που οδηγούν όλο και περισσότερους ασθενείς να επιλέξουν τη συγκεκριμένη μέθοδο για την οριστική αντιμετώπιση της πάθησης.

Το σύστημα Mako επιτρέπει στον εξειδικευμένο ορθοπαιδικό να εξατομικεύσει τον σχεδιασμό του χειρουργείου για κάθε έναν ασθενή, πριν καν ξεκινήσει αυτό, και να του διασφαλίσει την άριστη τοποθέτηση των εμφυτευμάτων στην προσχεδιασμένη και ιδεατή θέση για τη δική του μοναδική ανατομία και ταυτόχρονα την ιδανική εξισορρόπηση των συνδεσμικών στοιχείων της άρθρωσης. Η χειρουργική επέμβαση δεν εκτελείται από τον ρομποτικό βραχίονα Mako, αλλά από τον ορθοπαιδικό χειρουργό, ο οποίος χρησιμοποιεί το λογισμικό του συστήματος για να προσχεδιάσει την επέμβαση και να καθοδηγήσει διεγχειρητικά τον ρομποτικό βραχίονα.


Πώς λειτουργεί το σύστημα ΜΑΚΟ

Το σύστημα ΜΑΚΟ λειτουργεί με τη χρήση αξονικής τομογραφίας, επιτρέποντας στον χειρουργό να έχει μια τρισδιάστατη εικόνα για τον κάθε ασθενή και τις ανάγκες του και να λαμβάνει τις καλύτερες δυνατές αποφάσεις, έχοντας περισσότερα δεδομένα στη διάθεσή του. Συνδυάζει έτσι τρία βασικά στοιχεία: σχεδιασμό βασισμένο στη 3D αξονική, απτική τεχνολογία AccuStop και αναλύσεις δεδομένων σε μια πλατφόρμα που έχει δείξει καλύτερα αποτελέσματα για ασθενείς που υπάγονται σε ολική αρθροπλαστική γόνατος ή ισχίου. Μάλιστα, με τη χρήση της Accustop haptic technology συνδυαστικά με την αξονική ο χειρουργός μπορεί να αφαιρέσει μόνο όσο κόκκαλο πρέπει και κρίνει και άρα να διασώσει υγιές οστούν, αλλά και να προστατεύσει το περίβλημα των μαλακών ιστών, να δημιουργήσει δηλαδή λιγότερη διάσπασή τους, που οι πρώιμες μελέτες δείχνουν ότι σχετίζεται με βελτιωμένα αποτελέσματα των ασθενών. Η τεχνολογία αυτή δεν επιτρέπει στον γιατρό να αποκλίνει διεγχειρητικά από τα όρια που ο ίδιος έχει θέσει. Με την τεχνική του Mako στο Τμήμα Ρομποτικής Ορθοπαιδικής αντικαθίσταται μόνο το παθολογικό τμήμα του αρθρικού χόνδρου και όχι όλη η άρθρωση, όπως συμβαίνει στην ολική αρθροπλαστική.

Το σύστημα ΜΑΚΟ, με εμπειρία 16 ετών στην ρομποτικά υποβοηθούμενη χειρουργική,

 • Είναι το μοναδικό σύστημα ρομποτικά υποβοηθούμενης ορθοπαιδικής χειρουργικής που κατατάσσεται στην κατηγορία των SmartRobotics®.

 • Είναι το μόνο εγκεκριμένο από τον Αμερικάνικο Οργανισμό Φαρμάκων (FDA) και για τις τρεις επεμβάσεις αρθροπλαστικής (ολική αρθροπλαστική ισχίου, ολική αρθροπλαστική γόνατος και μονοδιαμερισματική γόνατος).

 • Είναι το μόνο σύστημα που κάνει ενεργή εξισορρόπηση ιστών πριν από τις εκτομές.

 • Έχει παραπάνω από 1.500 συστήματα εγκατεστημένα παγκοσμίως σε περισσότερες από 30 χώρες στα πιο αναγνωρισμένα κέντρα αρθροπλαστικής διεθνώς.

 • Έχει πραγματοποιήσει επιτυχώς περισσότερες από 600.000 επεμβάσεις παγκοσμίως (έως τα τέλη του 2021), με τρέχουσα ροή 13.000 επεμβάσεων Mako μηνιαίως.

 • Έχει περισσότερες από 200 δημοσιεύσεις στα πιο αναγνωρισμένα διεθνώς ιατρικά περιοδικά και αποτελεί το ρομποτικό σύστημα με τις περισσότερες ενεργές μελέτες σήμερα, που αποδεικνύουν την προστιθέμενη αξία του.


Τα πλεονεκτήματα χρήσης ΜΑΚΟ

 • Είναι μια ελάχιστα επεμβατική τεχνική.

 • Συνοδεύεται από μικρό χρόνο νοσηλείας των ασθενών.

 • Εξασφαλίζει μεγάλη ακρίβεια χάριν στον 3D προεγχειρητικό σχεδιασμό με CT- Scan και τη ρομποτική υποβοήθηση κατά την επέμβαση.

 • Πραγματοποιεί μικρή τομή.

 • Εξασφαλίζει φυσική αίσθηση της άρθρωσης.

 • Επιτρέπει ταχεία επιστροφή του ασθενή σε πλήρεις δραστηριότητες, ακόμα και αθλητικές.

 • Ελαχιστοποιεί περιεγχειρητικές επιπλοκές (περίπου το 1/3 σε σύγκριση με την ολική αρθροπλαστική).

 • Περιορίζει στο ελάχιστο τον πόνο.

 • Δίνει τη δυνατότητα προσέγγισης ασθενών με πρώιμη έως μεσαία οστεοαρθρίτιδα.

Κάθε ασθενής που υποβάλλεται σε χειρουργική επέμβαση αρθροπλαστικής με χρήση του συστήματος Mako λαμβάνει πλέον μια εξατομικευμένη «Ταυτότητα Ασθενούς» (Mako Patient I.D.), η οποία είναι μοναδική για τον ίδιο και τη συγκεκριμένη επέμβαση.


Εξειδίκευση και πιστοποίηση ορθοπαιδικού


Το ρομποτικό σύστημα ΜΑΚΟ χρησιμοποιείται αποκλειστικά από εκπαιδευμένους και δεόντως πιστοποιημένους σε εξειδικευμένα κέντρα του εξωτερικού ορθοπαιδικούς χειρουργούς και αποκλειστικά με εμφυτεύματα αρθροπλαστικής του οίκου Stryker.


Ο ορθοπαιδικός Χρυσάνθου Χρύσανθος με εμπειρία πληθώρας επεμβάσεων, έλαβε την πιστοποίηση του ΜΑΚΟ Smart Robotics της εταιρείας STRYKER στη Florida των Η.Π.Α..

Εξειδικεύτηκε επίσης στη ολική αρθροπλαστική της βάσης του αντίχειρα στη Γαλλία και διαθέτει τη διεθνώς αναγνωρισμένη πιστοποίηση (international expert) για τη διενέργεια της συγκεκριμένης επέμβασης.


Ιατρείο 1 Ι. Κούσκουρα 10 & Τσιμισκή

Ιατρείο 2 Μ. Μπότσαρη 109

Τηλ. 2310 285050Comments


bottom of page