Healthclick.gr team

Η σημασία του προληπτικού καρδιολογικού ελέγχου.

Updated: Apr 19, 2021

Η καρδιά αποτελεί την πηγή ζωής κάθε ανθρώπου, συσπάται δεκάδες χιλιάδες φορές κάθε μέρα, τροφοδοτώντας με οξυγονωμένο αίμα όλο το σώμα.

Ο επεμβατικός καρδιολόγος Αθηνόδωρος Νικητόπουλος μας τονίζει τη σημασία του προληπτικού καρδιολογικού ελέγχου που οδηγεί στην έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση μελλοντικών κινδύνων.

Καρδιαγγειακά νοσήματα

Η κύρια αιτία της καρδιαγγειακής νοσηρότητας και θνητότητας είναι η αθηρωμάτωση των αγγείων. Αυτονόητη λοιπόν είναι η αξία του εντοπισμού και της αντιμετώπισης των παραγόντων που προδιαθέτουν για αθηρωμάτωση ή την προκαλούν.

Οι παράγοντες αυτοί είναι:

  • Το κάπνισμα: αιτία θανάτου παγκοσμίως, αποτελεί άκρως σημαντικό παράγοντα. το κυριότερο χαρακτηριστικό του είναι ότι αποτελεί παράγοντα που μπορεί να προληφθεί.

  • Η υπέρταση αποτελεί ακόμα έναν βασικό παράγοντα κινδύνου.

  • Ο διαβήτης.

  • Η έλλειψη σωματικής άσκησης και η καθιστική ζωή.

  • Η παχυσαρκία.

  • Οι διαταραχές λιπιδίων, όπως η αύξηση της «κακής» χοληστερόλης LDL, η μείωση της «καλής» χοληστερόλης HDL ή αύξηση των τριγλυκεριδίων.

  • Το άγχος και η κατάθλιψη.

Ενημερωθείτε για την αξονική στεφανιογραφία, μία ανώδυνη και αναίμακτη διαγνωστική μέθοδο

Ενημέρωση και αντιμετώπιση

Τα τελευταία χρόνια καταβάλλονται μεγάλες προσπάθειες για την ενημέρωση του κόσμου σχετικά με τους παράγοντες κινδύνου και τη δυνατότητα τροποποίησης τους.

Τα βασικά μέτρα που συνιστώνται είναι η διακοπή του καπνίσματος, υγιεινή διατροφή, τακτική σωματική άσκηση (περπάτημα διάρκειας 30-40 λεπτών 5-6 φορές την εβδομάδα), αιματολογικές εξετάσεις (σάκχαρο, χοληστερίνη κλπ) και μέτρηση της αρτηριακής πίεσης.

Ο καρδιολόγος λαμβάνει ένα πλήρες ιστορικό, πριν την κλινική εξέταση και στη συνέχεια ο ασθενής υποβάλλεται σε ηλεκτροκαρδιογράφημα και triplex καρδιάς ώστε να διαγνώσει ο καρδιολόγος παθήσεις της καρδιάς που επηρεάζουν το μέγεθος, το σχήμα και τη λειτουργικότητα των διαφόρων τμημάτων της.

Ο καρδιολόγος στη περίπτωση που βρεθούν ύποπτα συμπτώματα θα συστήσει εξειδικευμένες εξετάσεις όπως το stress echo και η αξονική στεφανιογραφία.

Γράφει: Αθηνόδωρος Νικητόπουλος Επεμβατικός καρδιολόγος