top of page

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για τον Η1Ν1.


Ο ιός της γρίπης Η1Ν1 εμφανίστηκε το 2009 και πρόκειται για έναν ιό, για τον οποίο δεν υπάρχει ανοσία στο μεγαλύτερο ποσόστο του πληθυσμού αναπαραγωγικής ηλικίας και για τον λόγο αυτό προκάλεσε και πανδημία γρίπης παγκοσμίως.

Τα συμπτώματα της νέας γρίπης είναι:

  1. Υψηλός πυρετός με αιφνίδια έναρξη.

  2. Έντονος βήχας.

  3. Πόνος στους μύες και στις αρθρώσεις.

  4. Και σπανιότερα συμπτώματα όπως αίσθημα κόπωσης, διάρροια και έμετοι.

Ο τρόπος μετάδοσης του ίου είναι ίδιος με όλες τις ιώσεις, από άνθρωπο σε άνθρωπο, μέσω σταγονιδίων που εκπέμπει στο περιβάλλον του ο ασθενής βήχοντας ή με το φτέρνισμα. Ο ιός επίσης μπορεί να μεταδοθεί και έμμεσα μέσω της επαφής των χεριών με το άψυχο περιβάλλον δηλαδή επιφάνειες και αντικείμενα που χρησιμοποιούμε στη καθημερινότητα μας. αλλά και μέσω της επαφής των χεριών μας με το στόμα, τη μύτη ή τα μάτια.


Τα βασικά μέτρα πρόληψης σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας είναι:

  • Η τήρηση των κανόνων της υγιεινής με συχνό πλύσιμο με σαπούνι και νερό και επάλειψη με αλκοολούχο αντισηπτικό, κάλυψη με μαντήλι όταν βήχουμε ή φτερνιζόμαστε.

  • Εμβολιασμός έναντι της εποχικής γρίπης.

  • Για τα άτομα που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου (παιδιά κάτω των 2 ετών, γυναίκες σε ενδιαφέρουσα και άτομα με βεβαρημένο ιστορικό ή χρόνια νοσήματα) προτείνεται η έγκαιρη λήψη κατάλληλης αγωγής με Oseltamivir (Tamiflu).

Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να συμβουλευόμαστε τον ιατρό μας και να μην κάνουμε άσκοπη χρήση αντιβιοτικών που δεν έχουν καμία ουσιαστική δράση απέναντι στη γρίπη.



bottom of page