top of page

Φίμωση τι είναι και ποια η οριστική θεραπεία της.


Η φίμωση όπως μας εξηγεί ο χειρουργός ουρολόγος Κωνσταντίνος Καραφουλίδης είναι η κατάσταση κατά την οποία η ακροποσθία, το τμήμα δηλαδή του δέρματος το οποίο καλύπτει τη βάλανο (κεφάλι) του πέους είναι στενό ή έχει κλείσει αφήνοντας ένα μικρό πέρασμα για να βγαίνουν τα ούρα. Αυτό έχει ως συνέπεια να μη μπορεί να τραβηχτεί προς τα πίσω, ώστε να αποκαλύπτεται πλήρως η βάλανος όταν το πέος βρίσκεται τόσο σε χάλαση όσο και σε στύση.  Φυσιολογικά η ακροποσθία είναι ελαστική ώστε να επιτρέπεται με ευχέρεια η κίνηση του δέρματος κατά την πλήρη στύση.

Χωρίζεται σε δύο κατηγορίες είτε συγγενής (από τη γέννηση του παιδιού), είτε επίκτητη (εμφανίζεται κάποια στιγμή στη ζωή).


Συμπτώματα και οριστική αντιμετώπιση

Οι παθήσεις που σχετίζονται με την ανάπτυξη φίμωσης είναι:

  • Χρόνιες φλεγμονές στη βάλανο και στην ακροποσθία (βαλανοποσθίτιδα) και κυρίως μυκητιάσεις που δεν αντιμετωπίζονται σωστά.

  • Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι από τους κύριους προδιαθεσικούς παράγοντες για τη δημιουργία φλεγμονών στην περιοχή και κατ΄ επέκταση φίμωσης.

  • Τραυματισμός κατά τη σεξουαλική πράξη.

Η περιτομή είναι η επέμβαση που εφαρμόζεται στην πλειοψηφία των ασθενών με φίμωση. Αφαιρείται το παθολογικό δέρμα και ακολουθεί η πλαστική συρραφή της ακροποσθίας, γίνεται με τοπική αναισθησία διαρκεί ελάχιστα λεπτά και ο ασθενής εξέρχεται την ίδια ημέρα από το νοσοκομείο.

bottom of page