top of page

Υπνική άπνοια: Συμπτώματα και θεραπεία



Η υπνική άπνοια όπως μας ενημερώνει ο ο χειρουργός ωτορινολαρυγγολόγος Δρ Ψηφίδης Δημοσθένης, είναι μια παθολογική κατάσταση κατά την οποία η αναπνοή σταματά ακούσια για μικρά επαναλαμβανόμενα χρονικά διαστήματα κατά τη διάρκεια του ύπνου.


Ποια είναι τα συμπτώματα;

Η υπνική άπνοια σχετίζεται με πρωινές κεφαλαλγίες, ροχαλητό, μειωμένη νοητική λειτουργία, αδυναμία συγκέντρωσης, σεξουαλική δυσλειτουργία ,υπέρταση, καρδιακή ανεπάρκεια, αρρυθμίες, εγκεφαλικά επεισόδια. Η ηλικία και η παχυσαρκία αποτελούν ορισμένες από τις βασικές αιτίες της υπνικής άπνοιας, ενώ εμφανίζεται συχνότερα στους άντρες. Η απώλεια βάρους μπορεί να φέρει αξιοσημείωτη βελτίωση των συμπτωμάτων. Αντίθετα, ο ύπνος σε ύπτια θέση μπορεί να επιδεινώσει την άπνοια.

Πολύ σημαντικές παράμετροι που συντελούν αποφασιστικά στην εμφάνιση της συγκεκριμένης πάθησης είναι οι ανατομικές ανωμαλίες που μπορεί να είναι παρούσες στον ανώτερο αεραγωγό (ρινική κοιλότητα, σταφυλή).


Ποια είναι η θεραπεία;
  • Συντηρητική θεραπεία

Απώλεια Βάρους – Αλλαγή συνηθειών

Η απώλεια βάρους προφέρει εξαιρετική ανακούφιση από τα συμπτώματα της πάθησης. Η αλλαγή συνηθειών αφορά στη διακοπή του καπνίσματος, στον περιορισμό του αλκοόλ και των υπναγωγών φαρμάκων.

Ρινικά Αποσυμφορητικά

Τα ρινικά αποσυμφορητικά συνήθως είναι αποτελεσματικά στην ήπια μορφή της πάθησης. Βοηθούν στην αντιμετώπιση της ρινικής συμφόρησης και στην ανακούφιση του ροχαλητού.


  • Χειρουργική αντιμετώπιση


Ρινική κοιλότητα

Για την βελτίωση τη ροής του αέρα στη ρινική κοιλότητα με ευθειασμό σκολίωσης ρινικού διαφράγματος, μείωση του μεγέθους των κάτω ρινικών κογχών όταν αυτές είναι υπερτροφικές, αφαίρεση ρινικών πολυπόδων εφόσον αυτοί εντοπιστούν κατά τον κλινικό και απεικονιστικό έλεγχο.


Η εγχείρηση της πλαστικής αποκατάστασης του ρινικού διαφράγματος διαρκεί περίπου μία ώρα και γίνεται συνήθως με γενική αναισθησία. Είναι ανώδυνη και διενεργείται εξολοκλήρου μέσα από την μύτη, χωρίς εξωτερικές τομές ή σημάδια, σημαντικό επίσης είναι να αναφέρουμε ότι δεν δημιουργούνται μώλωπες ή οιδήματα..

Ο ασθενής εξέρχεται από την κλινική 24 ώρες μετά την επέμβαση και του χορηγούνται ή παυσίπονα και αντιβιοτικά για λίγες ημέρες, ενώ του δίνονται οδηγίες για την υγιεινή της ρινικής κοιλότητα (ρινικές πλύσεις και αλοιφές).



Στοματική κοιλότητα

Αμυγδαλεκτομή και αδενοτομή, για την αντιμετώπιση της υπερτροφίας των αμυγδαλών και των αδενοειδών εκβλαστήσεων.


Σταφυλοφαρυγγοϋπερωιοπλαστική (ροχαλητό) με τη χρήση ραδιοσυχνοτήτων, υπερήχων και laser, με σκοπό την αναδιαμόρφωση της σταφυλής, της μαλακής υπερώας και των φαρυγγικών τοιχωμάτων για την διεύρυνση του αεραγωγού.



Ο Δρ. Δημοσθένης Ψηφίδης είναι Χειρουργός Κεφαλής & Τραχήλου – Ωτορινολαρυγγολόγος με εξειδίκευση στις εφαρμογές Laser, στην Πλαστική Χειρουργική Προσώπου & Αισθητική Ιατρική.



Ιατρείο 1: Λεωφόρος Νίκης 25 Τηλ: 2310 260560

Ιατρείο 2: Κων. Καραμανλή 62 Τηλ: 2310 862812

bottom of page