top of page

Τεστ κορωνοϊού και πότε πρέπει να γίνει.


Οι διαγνωστικές εξετάσεις για ανίχνευση του νέου κορωνοϊού SARS-CoV-2 θα πρέπει να διενεργούνται επί κλινικών συμπτωμάτων ή να συστήνονται από τον προσωπικό ιατρό του ασθενούς ή τον ιατρό εργασίας,  μετά τη λήψη ιστορικού και την κλινική εξέταση, ακολουθώντας τις τρέχουσες οδηγίες του ΕΟΔΥ. Η αξιολόγηση των αποτελεσμάτων και οι περαιτέρω οδηγίες θα δίνονται στον ασθενή από το ιατρό του.

Ποια τεστ διαθέτουμε για τη διάγνωση του νέου κορονοϊού SARS–CoV-2;

  • Ανίχνευση και ταυτοποίηση του ίδιου του ιού SARS-CoV-2 με μοριακή μέθοδο RT-PCR. Η συγκεκριμένη εξέταση θεωρείται και η πιο αξιόπιστη και υπάρχει και δυνατότητα λήψης του δείγματος στο χώρο που επιθυμεί ο εξεταζόμενος. Το νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό της Υγείας κατ' οίκον εφαρμόζει πιστά τις οδηγίες του ΕΟΔΥ λαμβάνοντας όλα τα μέτρα και όλες τις πιθανές προφυλάξεις και με συνεχή εκπαίδευση ανταποκρίνεται άμεσα στις ανάγκες του ασθενούς παρέχοντας του υψηλού επίπεδου περίθαλψη χωρίς ο ασθενής να ρισκάρει την κατάσταση της υγείας του.

  • Ανίχνευση και ποσοτικός προσδιορισμός των ειδικών αντισωμάτων έναντι του ιού SARS-CoV-2 με κλασική ορολογική μέθοδο.

  • Ταχέα διαγνωστικά τεστ, τα οποία μπορούν να ανιχνεύσουν ποιοτικά και όχι ποσοτικά τα ειδικά αντισώματα έναντι του ιού SARS-CoV-2.

Ποια είναι η πιο αξιόπιστη μέθοδος για την ανίχνευση του συνδρόμου Covid-19;

Αναμφισβήτητα και  σύμφωνα με τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας η πιο αξιόπιστη μέθοδος για  διάγνωση οξέος συνδρόμου COVID -19  είναι η μοριακή μέθοδος, που θεωρείται η καταλληλότερη  δεδομένης της άριστης ευαισθησίας και ειδικότητας που παρουσιάζει σε δείγματα ανώτερου ή κατώτερου αναπνευστικού.


bottom of page