top of page

Τενοντίτιδες: Αντιμετώπιση με τεχνική barbotage.


Η τεχνική Barbotage είναι η υπερηχογραφικά καθοδηγούμενη αφαίρεση των επασβεστώσεων . Ο ορθοπαιδικός χειρουργός Χρυσάνθου Χρύσανθος μας ενημερώνει πως πρόκειται για μια ελάχιστα παρεμβατική τεχνική, με πολύ καλά αποτελέσματα για τα 2/3 των ασθενών στους οποίους εφαρμόζεται. Σε περίπτωση που δεν αποδώσει, η μόνη λύση είναι πλέον το χειρουργείο.

Με τους υπερήχους εντοπίζονται οι απασβεστώσεις και με μία βελόνα η οποία διαδερμικά (χωρίς τομή) φθάνει στο κέντρο τους. Με τη βελόνη αυτή  ανοίγονται μικρές οπές (τρυπανισμός) υπό συνεχή υπερηχογραφική καθοδήγηση, για τον κατακερματισμό των απασβεστώσεων.Ακολουθεί η διάλυσή του ς με φυσιολογικό ορό, η πλύση και η αναρρόφησηή τους  με μια σύριγγα. Η διαδικασία διαρκεί περίπου 30-40 λεπτά και είναι άριστα ανεκτή, Μετά από 24ωρη ανάπαυση του μέλους, ο ασθενής επιστρέφει στις κανονικές του δραστηριότητες.

Με την τεχνική αυτή επιτυγχάνεται η αφαίρεση της παθολογικής επασβέστωσης και η αύξηση της αιμάτωσης τοπικά, με αποτέλεσμα, την σταδιακή απομάκρυνση των παραγόντων φλεγμονής, Ο πόνος μειώνεται σημαντικά και το εύρος κίνησης του ώμου, αποκαθίσταται πολύ ικανοποιητικά.

Τα πλεονεκτήματά της , επειδή διενεργείται υπό συνεχή υπερηχογραφικό έλεγχο, είναι ότι προσφέρει ακρίβεια στον εντοπισμό ακόμη και μικρών ασβεστώσεων, στην τοποθέτηση της βελόνας και δεν τραυματίζει τον ασθενή. Ταυτόχρονα ελέγχει τυχόν άλλες συνυπάρχουσες βλάβες. Δεν απαιτείται γενική αναισθησία,  δεν επιβαρύνει με ακτινοβολία. Είναι καλά ανεκτή από τον ασθενή και του επιτρέπει την άμεση επάνοδο  σε δραστηριότητες.


bottom of page