top of page

Σκολίωση του ρινικού διαφράγματος. Όλα όσα θέλουμε να ξέρουμε.


Στους περισσότερους ενήλικες σε ποσοστό περίπου 80% υπάρχει μία ήπια σκολίωση του ρινικού διαφράγματος. Ο χειρουργός ωτορινολαρυγγολόγος Δρ Ψηφίδης Δημοσθένης, μας ενημερώνει ποια προβλήματα μπορεί να προκαλέσει και πως αντιμετωπίζεται οριστικά.


Τι είναι το ρινικό διάφραγμα;


Το ρινικό διάφραγμα είναι ένα οστεοχόνδρινο χώρισμα στο εσωτερικό της μύτης (ρινός) που την διαιρεί σε αριστερή και δεξιά ρινική κοιλότητα. Επεκτείνεται από το πρόσθιο τμήμα της ρινός έως και το βάθος της μύτης τον ρινοφάρυγγα. Το πρόσθιο τμήμα της μύτης αποτελείται από χόνδρο ενώ το οπίσθιο τμήμα από οστό.



Ποια τα αίτια και τα συμπτώματα της σκολίωσης ρινικού διαφράγματος;


Σκολίωση του ρινικού διαφράγματος ονομάζεται η κατάσταση κατά την οποία η μετατόπιση του διαφράγματος είναι τέτοια που προκαλεί την εμφάνιση συμπτωμάτων. Τα συνήθη αίτια είναι ο τραυματισμός, η κληρονομικότητα και αποτυχημένες χειρουργικές επεμβάσεις.


Τα συμπτώματα με βασικότερο τη δυσχέρεια ρινικής αναπνοής εκτός από τη δυσφορία προκαλεί και μία ακολουθία άλλων συμπτωμάτων που η ένταση τους ποικίλει.

Πιο συχνά ο ασθενής πάσχει από:

  • Πονοκεφάλους

  • Σύνδρομο υπνικής άπνοιας

  • Ροχαλητό

  • Ιγμορίτιδα

  • Φαρυγγίτιδα και λαρυγγίτιδα (λόγω της αναπνοής αποκλειστικά από το στόμα)


Πως μπορεί να αντιμετωπιστεί;


Η χορήγηση φαρμακευτικών ουσιών, όπως τα αντιισταμινικά και τα αποσυμφορητικά μπορούν να ανακουφίσουν προσωρινά από τα συμπτώματα, αλλά δεν μπορούν να διορθώσουν το πρόβλημα.

Οριστική αντιμετώπιση της πάθησης μπορεί να υπάρξει μόνο με χειρουργική επέμβαση.

Η εγχείρηση της πλαστικής αποκατάστασης του ρινικού διαφράγματος διαρκεί περίπου μία ώρα και γίνεται συνήθως με γενική αναισθησία. Είναι ανώδυνη και διενεργείται εξολοκλήρου μέσα από την μύτη, χωρίς εξωτερικές τομές ή σημάδια, σημαντικό επίσης είναι να αναφέρουμε ότι δεν δημιουργούνται μώλωπες ή οιδήματα..

Ο ασθενής εξέρχεται από την κλινική 24 ώρες μετά την επέμβαση και του χορηγούνται ή παυσίπονα και αντιβιοτικά για λίγες ημέρες, ενώ του δίνονται οδηγίες για την υγιεινή της ρινικής κοιλότητα (ρινικές πλύσεις και αλοιφές).


Μετεγχειρητική παρακολούθηση και αποκατάσταση


Ο ασθενής από επόμενη ημέρα και μετά την ανώδυνη αφαίρεση του πωματισμού, ο ασθενής μπορεί πλέον να αναπνεύσει κανονικά. με το αποτέλεσμα στην λειτουργία της μύτης είναι μόνιμο. Θα χρειαστεί να επισκεφτεί τον ιατρό του μετεγχειρητικά για 3-4 καθαρισμούς που είναι επίσης ανώδυνοι και διαρκούν περίπου 5 λεπτά. Σε διάστημα περίπου 2 εβδομάδων μπορεί να επανέλθει σε όλες τι δραστηριότητες.




Ιατρείο 1: Λεωφόρος Νίκης 25 Τηλ: 2310 260560

Ιατρείο 2: Κων. Καραμανλή 62 Τηλ: 2310 862812






bottom of page