top of page

Ρύθμιση της χολιστερίνης και πως σχετίζεται με την υγεία μας.



Όπως μας εξηγεί ο επεμβατικός καρδιολόγος Αθηνόδωρος Νικητόπουλος η αυξημένη LDL κοινώς χοληστερίνη σχετίζεται με αθηρωμάτωση των αγγείων και αποτελεί ανεξάρτητο και σημαντικό παράγοντα κινδύνου για πρώιμη στεφανιαία νόσο, έμφραγμα μυοκαρδίου και άλλων καρδιαγγειακών προβλημάτων.

Όσο υψηλότερες είναι οι τιμές της LDL , τόσο μεγαλύτεροςείναι ο καρδιαγγειακός κίνδυνος, μελέτες μας αποδεικνύουν οι ασθενείς με υψηλή LDL που έχουν ήδη γνωστή στεφανιαία νόσο έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για κάποιο νέο καρδιακό επεισόδιο σε σχέση με τους στεφανιαίους ασθενείς που δεν έχουν υψηλή την LDL. Αντίθετα η μείωση της LDL μειώνει ξεκάθαρα τον κίνδυνο για στεφανιαία νόσο, έμφραγμα μυοκαρδίου ή άλλη περιφερική αγγειοπάθεια ενώ παράλληλα μειώνει και τον κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακά αίτια, ενώ όσο πιο δραστική είναι η μείωση αυτή τόσο μεγαλύτερο το όφελος.

Η συνύπαρξη αυξημένης χοληστερίνης με άλλους παράγοντες κινδύνου όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, υπέρταση, κάπνισμα, οικογενειακό ιστορικό στεφανιαίας νόσου αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης στεφανιαίας νόσου και άλλων καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Είναι φανερό επομένως ότι η υψηλή LDL αποτελεί ένα ξεκάθαρο και σημαντικότατο παράγοντα κινδύνου και αυτό την καθιστά ως τον κύριο στόχο στη θεραπεία της υπερλιπιδαιμίας καθώς τα επίπεδα της LDL θα καθορίσουν το αν θα λάβει και ποια θεραπεία και σε τι δοσολογία ο ασθενής από το θεράποντα ιατρό του.


bottom of page