top of page

Ραγάδα πρωκτού: Θεραπεία και αντιμετώπιση.


Η ραγάδα πρωκτού είναι μια αρκετά συχνή νόσος με την οποία εννοείται μια σχάση (πληγή) του δέρματος του πρωκτού στην περιοχή του σφιγκτήρα.

Όπως μας εξηγεί ο χειρουργός Θεόδωρος Μεταξάς, η ραγάδα συχνότερα εμφανίζεται σε άτομα που πάσχουν από δυσκοιλιότητα, με αποτέλεσμα τα σκληρά κόπρανα να δημιουργούν μια πληγή στην περιοχή. Μπορεί όμως να προκληθεί και από διαρροϊκό σύνδρομο λόγω συχνών κενώσεων. Σε περιπτώσεις που η ραγάδα εμφανίζεται χωρίς κάποιο εμφανές αίτιο γίνεται διερεύνηση για φλεγμονώδεις παθήσεις, π.χ νόσο του Crohn, ελκώδη κολίτιδα.


Τα πιο συνήθη συμπτώματα είναι:

  • Έντονος πόνος κατά την αφόδευση ή μετά από αυτήν.

  • Περιπρωκτικός κνησμός

  • Μικρή αιμορραγία

  • Δύσοσμες κενώσεις

Η μόνιμη αντιμετώπιση της ραγάδας δακτυλίου είναι η χειρουργική επέμβαση. Η χειρουργική αντιμετώπιση της ραγάδας είναι η μερική πλαγία έσω σφιγκτηροτομή, δηλαδή η διατομή τμήματος του έσω σφιγκτήρα. Η επέμβαση μπορεί να συνδυαστεί με καταστροφή της κοίτης της ραγάδας με χρήση ειδικής ίνας Laser, με θεαματικά άμεσα αποτελέσματα.

Η θεραπεία με λέιζερ διασφαλίζει ένα ακόμη κύριο πλεονέκτημα: αφήνει άθικτο τον πρωκτικό σφιγκτήρα, προλαμβάνοντας έτσι οποιεσδήποτε επιπλοκές.

Ο ασθενής λαμβάνει εξιτήριο την ίδια ημέρα από την κλινική μετά από ολιγόωρη παραμονή.



bottom of page