top of page

Ραγάδα πρωκτού: Αναίμακτη και ανώδυνη αντιμετώπιση.



Η Ραγάδα Πρωκτού ή Ραγάδα Δακτυλίου είναι ουσιαστικά μία πληγή στο βλεννογόνο του πρωκτού (εσωτερικό τμήμα). Όπως μας εξηγεί ο Δρ. Αναστάσιος Παπαδόπουλος, Γενικός Χειρουργός - Πρωκτολόγος, πρόκειται για μία αρκετά επίπονη κατάσταση για τον ασθενή η οποία εντείνεται κατά τη διάρκεια της αφόδευσης, ενώ συχνά συνεπάγεται και αιμορραγία από το σημείο της ραγάδας.


Ποιες είναι οι αιτίες και ποια τα συμπτώματα;

Οι πιο σύνηθειες αιτίες για την πρόκληση ραγάδας πρωκτού είναι η έντονη και χρόνια δυσκοιλιότητα ή η διάρροια, τα σκληρά κόπρανα, φλεγμονή του βλεννογόνου του ορθού και του πρωκτού, Νόσος του Crohn, κάκωση ή τραυματισμός του πρωκτού, εγκυμοσύνη και τοκετός ακόμα και σοβαρότερες αιτίες όπως ο καρκίνος του πρωκτού.


Τα συμπώματα είναι ο έντονος πόνος κατά την αφόδευση και αρκετές φορές συνοδεύεται από αιμορραγία και κνησμό (φαγούρα), πολλές φορές μάλιστα ο πόνος που ενεργοποιείται κατά την αφόδευση διαρκεί συνήθως για αρκετές ώρες μετά. Στην χρόνια ραγάδα ο πόνος μπορεί να εμφανιστεί και μία ώρα μετά την αφόδευση. Ο ασθενής επίσης είναι πιθανό να αντιληφθεί κηλίδες αίματος στα κόπρανα ή στο χαρτί.


Πως αντιμετωπίζεται η πάθηση και αν τα αποτελέσματα είναι οριστικά;

Συντηρητική αντιμετώπιση

  • Τροποποίηση της διατροφής για την αποκατάσταση των εντερικών διαταραχών (δυσκοιλιότητα ή διάρροια).

  • Σχολαστικός καθαρισμός της πρωκτικής και περιπρωκτικής χώρας μετά την κένωση με άφθονο νερό σε χλιαρή θερμοκρασία.

  • Τοπική εφαρμογή ειδικής αλοιφής για την ανακούφιση από τον πόνο. Η αλοιφή περιέχει τοπικό αναισθητικό συνδυασμένο με κορτιζόνη. με την υποσημείωση ότι οι αλοιφές αυτές θα πρέπει να χρησιμοποιούνται για μικρό χρονικό διάστημα.

  • Χρήση φαρμάκων σε κρεμώδη μορφή, τα οποία επιτυγχάνουν χαλάρωση του έσω σφιγκτήρα και αυξάνουν την αιμάτωση του δακτυλίου με αποτέλεσμα ο ασθενής να ανακουφίζεται άμεσα από τον πόνο.


Ανώδυνη και αναίμακτη ελάχιστα επεμβατική αντιμετώπιση


Η εκτομή της ραγάδας με χρήση χειρουργικών laser σε συνδυασμό και ραδιοσυχνοτήτων RF (Rafaelo, Fistura) σε συνδυασμό με τις νέες καινοτόμες τεχνικές προσφέρουν στον ασθενή μία οριστική θεραπεία προσαρμοσμένη στις δικές του ανάγκες.

Τα νέα αυτά εργαλεία κάνουν τις επώδυνες μετεγχειρητικές αλλαγές παρελθόν, ο κίνδυνος μόλυνσης μηδενίζεται, δεν υφίσταται τραύμα, ενώ ελαχιστοποιείται η πιθανότητα υποτροπής της νόσου ή επανεμφάνισής της, κάτι που μπορεί να συμβεί σε συντηρητικές θεραπείες.

Η επέμβαση διαρκεί ελάχιστη ώρα (10-15 λεπτά), εκτελείται υπό τοπική αναισθησία με ή χωρίς μικρή ενδοφλέβια καταστολή (μέθη), ο ασθενής εξέρχεται άμεσα μετά την επέμβαση και είναι άμεσα πλήρως λειτουργικός στις δραστηριότητές του. Μάλιστα η περίοδος ανάρρωσης είναι πολύ μικρή, αφού η επούλωση της πάσχουσας περιοχής αρχίζει από την ίδια ημέρα.

Η ανακούφιση των βασανιστικών του συμπτωμάτων είναι άμεση και εντυπωσιακή, ενώ τα αποτελέσματα της επέμβασης είναι θεαματικά και μόνιμα. Η επέμβαση είναι επαναστατική και η μετεγχειρητική φροντίδα μια απλή διαδικασία.

Άλλωστε, ο ασθενής μπορεί από την επόμενη μέρα να είναι ενεργός στις δραστηριότητές του και όλα αυτά με το μικρότερο δυνατό οικονομικό κόστος.









bottom of page