top of page

Πόνος στον αυχένα. Τι τον προκαλεί και πως αντιμετωπίζεται;



Ο πόνος στον αυχένα (αυχεναλγία) είναι από τα πιο συχνά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο σύγχρονος άνθρωπος, μπορεί να είναι ήπιας μορφής και να υποχωρεί με απλά θεραπευτικά μέσα ή να χρήζει διερεύνησης και ειδικής θεραπείας.


Όπως μας αναλύει ο νευροχειρουργός Δρ Ιγνάτιος Αχουλιάς, ο αυχένας αποτελείται από τους επτά πρώτους σπονδύλους στην σπονδυλική στήλη. Η συστοιχία των σπονδύλων σταθεροποιείται και υποστηρίζεται με συνδέσμους ενώ οι μύες της περιοχής εκτός από στήριξη παρέχουν και κινητοποίηση στον αυχένα. Ο αυχένας έχει σημαντικού βαθμού κινητικότητα και υποστηρίζει το βάρος της κεφαλής. Λόγω όμως της μεγάλης κινητικότητά του είναι περισσότερο εκτεθειμένος από την υπόλοιπη σπονδυλική στήλη με αποτέλεσμα να είναι πιο ευπαθής σε κακώσεις και διαταραχές που προκαλούν πόνο και περιορισμό της κίνησης.


Αντιμετώπιση της πάθησης

  • Συντηρητική αντιμετώπιση

Τις περισσότερες φορές η αντιμετώπιση της πάθησης συντηριτικά έχει εξαιρετικά αποτελέσματα. Ο νευροχειρουργός συνταγογραφεί και χορηγεί αναλγητικά, μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών και μυοχαλαρωτικών φαρμάκων. Επιπρόσθετα η ακινητοποίηση με αυχενικό κολλάρο για μικρό χρονικό διάστημα, η φυσικοθεραπεία και οι ασκήσεις ενδυνάμωσης του αυχένα και των άνω άκρων βελτιώνουν σημαντικά στην υποχώρηση των συμπτωμάτων.

  • Χειρουργική αντιμετώπιση'

Όταν τα συμπτώματα δεν υποχωρούν και συνοδεύονται από πόνο και αδυναμία στα χέρια ή ακόμα και με παράλυση των άνω άκρων, ο ιατρός θα πρέπει να με τη σύμφωνη γνώμη του ασθενούς να προχωρήσει σε χειρουργική επέμβαση, έχοντας πρώτα εξαντλήσει τους μη παρεμβατικούς τρόπους αντιμετώπισης. Η επιλογή της μεθόδου εξαρτάται από τη θέση της δισκοκήλης, το ιστορικού του ασθενούς, την ηλικία του ασθενούς και την ύπαρξη ή μη αστάθειας.

Οι τεχνικές για την χειρουργική αντιμετώπιση είναι οι παρακάτω:

  • Πρόσθια αυχενική μικροδισκεκτομή με ειδικό μικροσκόπιο

  • Οπίσθια αυχενική μικροδισκεκτομή με ειδικό μικροσκόπιο

  • Αυχενική πεταλεκτομή με ειδικό μικροσκόπιο

Τα βασικότερα πλεονεκτήματα της μικροχειρουργικής δισκεκτομής είναι:

  • Ελάχιστα επεμβατική μέθοδος (MIS)

  • Νοσηλεία με ολιγόωρη παραμονή στην κλινική και εξιτήριο την ίδια ημέρα

  • Μικρές τομές και ελάχιστη απώλεια αίματος

Η μικρονευροχειρουργική (micro-neurosurgery) είναι η χειρουργική τεχνική κατά την οποία ο νευροχειρουργός διενεργεί την χειρουργική επέμβαση υπό μεγάλη μεγένθυση με την χρήση ειδικού μικροσκοπίου και εξειδικευμένων εργαλείων. Ο σύγχρονος ιατρικός εξοπλισμός της μικροχειρουργικής και οι δεξιότητες των έμπειρων νευροχειρουργών έχουν να επιδείξουν θεαματικά αποτελέσματα στη νευροχειρουργική.



Ιατρείο: Σέρρες Πλαταιών 1 & Θεσσαλονίκη-Euromedica Κυανούς Σταυρός

bottom of page