top of page

Προστάτης: Η σημασία της προληπτικής εξέτασης.


Ο καρκίνος του προστάτη συχνά δεν προκαλεί κανένα σύμπτωμα στα αρχικά στάδιά του, όταν μπορεί να είναι και πλήρως ιάσιμος. Όπως μας ενημερώνει ο χειρουργός ουρολόγος Κωνσταντίνος Καραφουλίδης: "οι προληπτικές εξετάσεις είναι τεράστιας σημασίας, στην πρώιμη διάγνωση της νόσου".


Εξέταση αίματος - PSA

Το ειδικό προστατικό αντιγόνο (PSA) είναι μια εργαστηριακή εξέταση αίματος και αποτελεί σημαντικό εργαλείο στην έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του προστάτη.  Είναι μια πρωτεΐνη η οποία εκκρίνεται μόνο από ορισμένα κύτταρα του προστάτη.  Η αύξηση του PSA δεν σημαίνει ότι υπάρχει σίγουρα καρκίνος, καθώς μπορεί να αυξηθεί εξαιτίας άλλων παθήσεων ή καταστάσεων όπως στην καλοήθη υπερπλασία του προστάτη (ΚΥΠ), και στην προστατίτιδα.  Μπορεί όμως να αυξηθεί και μετά από μια διέγερση του προστάτη (κυστεοσκόπηση, δακτυλική εξέταση του προστάτη, τοποθέτηση ουροκαθετήρα).



Δακτυλική εξέταση του προστάτη

Η δακτυλική εξέταση είναι η πιο σημαντική εξέταση για την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του προστάτη. Με την δακτυλική εξέταση του προστάτη μπορούν να εντοπιστούν σκληρές περιοχές ύποπτες για κακοήθεια, ακόμα και σε χαμηλές τιμές PSA.


Διορθικό υπερηχογράφημα του προστάτη

Αν στις προηγούμενες εξετάσεις βρεθούν κάποιες "ύποπτες" ενδείξεις, ο ασθενής μπορεί να χρειαστεί να κάνει ένα διορθικό υπερηχογράφημα.  Είναι μια σχετικά ανώδυνη εξέταση, η οποία μπορεί να δώσει μια επιπλέον βοήθεια στην έγκαιρη διάγνωση του καρκίνο του προστάτη, καθώς μπορούν να εντοπιστούν ύποπτες περιοχές  κακοήθειας.  


bottom of page