top of page

ΠΟΡ-NO OR YES? Είναι το πορνό πράγματι απελευθερωτικό και πως επιδρά στην σεξουαλικότητα μας;




Το πορνό , δηλαδή η αναπαράσταση της ερωτικής πράξης που έχει αποκλειστικό στόχο την διέγερση αποτελεί πλέον ένα προιόν ευρείας κατανάλωσης.

Δείχνει μάλιστα να απευθύνεται σε όλους ενώ η εύκολη πρόσβαση σε αυτό το έχει εντάξει σταδιακά στην κουλτούρα μας .Αναμφίβολα έχει περάσει καιρός από τότε που θεωρείτο κάτι απαγορευμένο και έχει ξεπεραστεί ως ταμπού .Θα μπορούσαμε να πούμε πως έχουμε περάσει στην θετική του διάσταση όπου χρήζει αποδοχής και θεωρείται απελευθερωτικό και…χρηστικό.

Πράγματι οι θετικές του επιδράσεις είναι οφθαλμοφανείς ,αφού χρησιμοποιείται από ψυχαγωγικό μέχρι και θεραπευτικό μέσο (πολλοί σεξολόγοι προτείνουν την παρακολούθηση της πορνογραφίας σε διάφορα ζητήματα όπως αυτό της στυτικής δυσλειτουργίας). Είναι πλέον ο κατά συντριπτική πλειοψηφία τρόπος ‘’σεξουαλικής κοινωνικοποίησης’’ καθώς σου επιτρέπει να γνωρίσεις ότι άλλωστε θα μπορούσες μόνο εμπειρικά. Με άλλα λόγια μοιάζει να απελευθερώνει την ερωτική γνώση .Είναι όμως πράγματι απελευθερωτικό?

Το απελευθερωτικό αίσθημα που εμπνέει η πορνογραφία μάλλον καταργείται όταν κλείνουν οι κάμερες ,καθώς οι πρωταγωνιστές φαίνονται εγκλωβισμένοι. Το αισθητικό αποτέλεσμα που βλέπουμε είναι μερικές φορές προϊόν βάναυσης κακοποίησης γυναικών οι οποίες δουλεύουν σε συνθήκες ανελευθερίας .Γυναίκες που εξαναγκάστηκαν ή γυναίκες θύματα των αισθημάτων τους προς κάποιων άντρα. Πολύ συχνά επίσης ο ρεαλιστικός πόνος κρύβεται πίσω από μορφασμούς που οφείλουν να δείχνουν την ικανοποίηση ενώ ο στιγματισμός είναι αδιαμφισβήτητος. Άντρες και γυναίκες εγκλωβισμένοι μέσα στα πρότυπα που καλούνται να μεταδώσουν ,ασφυκτιούν μέσα στα πλαίσια του ρόλου που φέρουν σε όλη τη διάρκεια της ζωής τους. Δεν είναι πια άνθρωποι αλλά σεξουαλικά αντικείμενα.

Ποιες είναι οι επιπτώσεις όμως για τους καταναλωτές της πορνογραφίας;


1)Αναπαράγει λανθασμένα πρότυπα.

Αναφορικά με το πρότυπο του άντρα είναι αυτός που παίρνει πρωτοβουλίες και διαθέτει την επιθετικότητα ενώ η γυναίκα είναι ευάλωτη και παθητική (butler 1990).Το σώμα του άντρα σε πολλές περιπτώσεις δεν φαίνεται ,είτε γιατί η ηδονή είναι αποκλειστικά γυναικεία ευθύνη είτε γιατί το πορνό απευθύνεται αποκλειστικά σε άντρες, η ηδονή ως αντρικό προνόμιο.

Τα υπερμεγέθη ,η στύση ,τα σώματα που αγγίζουν την τελειότητα μας βάζουν όλους στον μαραθώνα του να αξίζουμε το σεξ. Χτίζοντας το κανονικό. Η πορνογραφική πραγματικότητα δίνει συγκεκριμένες διαστάσεις στα σώματα. Ψεύτικα στήθη ,brazillian είναι μερικά από τα προϊόντα του. Αυτά που μας μαθαίνει το πορνό ξεπερνάνε τα όρια της σεξουαλικής μάθησης,. Αν πιστεύεις πως με το να παρακολουθείς πορνό παίρνεις μόνο την εμπερία κάνεις λάθος .Το πορνό δημιουργεί την ερωτική αισθητική σου .


2)Το πορνό δημιουργεί την αίσθηση πως δεν ‘αξίζουμε’ το σεξ.

Το σεξ στο πορνό παρουσιάζεται ως ταυτότητα ως σταθερή αδιαμφισβήτητη πραγματικότητα που πάντα υπήρχε και περίμενε τις κατάλληλες συνθήκες για να εκφραστεί με λέξεις (Cameron k kulick 2003).Το κανονικό δημιουργεί και τις ειδικές κατηγορίες (γιαγιάδες,milf,fat) τα οποία μοιάζουν να αποτελούν παραφιλίες. Στην πραγματικότητα όμως το σεξ είναι για όλους και όλοι αξίζουν να το απολαμβάνουν.


3)Λειτουργεί ως ανασταλτικός παράγοντας στο να βιώσουμε μία φαντασίωση μας .

Η διαστρέβλωση της πραγματικότητας εντοπίζεται όμως και αλλού ,στην πρωταγωνίστρια της διπλανής πόρτας ,τον γιατρό και όλους τους πρωταγωνιστές που ενσαρκώνουν τις φαντασιώσεις μας. Μπορεί η φαντασίωση να αποκτά χώρο και χρόνο ,αλλά δεν είναι ο δικός μας χώρος και χρόνος. Τι ακίνδυνος τρόπος υλοποίησης;


4)Κανονικοποιεί την βία

Καθόλου τυχαία ,σχετικά με την πολύ γνωστή ταινία fifty shades of gray σκεφτόμουν τη βία στο σεξ. Τη βία που προέρχεται από τον άντρα στη γυναίκα ,την βία που παρακολουθούμε μπουκώνοντας το στόμα μας με ποπ κορν χωρίς να βλέπουμε η να μας απασχολούν οι μετέπειτα επιπτώσεις της στο σώμα η στη ψυχή. Ο μαζοχισμός και ο σαδομαζοχισμός ερμηνεύονται ψυχαναλυτικά και συνδέονται με ψυχικά προβλήματα των οποίων η λύση δεν είναι σίγουρα το ξέσπασμα στο κρεβάτι.


5)Περιορίζει την φαντασία μας

Την ώρα που όλοι είμαστε πεπεισμένοι πως το πορνό μας μαθαίνει και μας οδηγεί στο να ενισχύουμε την σεξουαλική μας ζωή στην πραγματικότητα συμβαίνει το αντίθετο.. Η κατά συρροήν κατανάλωση τέτοιου είδους ταινιών οδηγεί στην συρρίκνωση της φαντασίας μας. Η φαντασία μας φαίνεται να προέρχεται μέσα από τις εικόνες που καταναλώσαμε. Σκεφτείτε να φαντασιωνόμασταν ελεύθερα και ανεπηρέαστα ?Πόσο πιο ενδιαφέρον θα ήταν το ερωτικό παιχνίδι.

Μοιάζει λοιπόν η φαντασία μας να είναι ανενεργή καθώς μάλλον περισσότερο αναπαράγουμε ,μέσω των μηχανισμών μάθησης μια κανονιστική σεξουαλική συμπεριφορά που είναι φτιαγμένη από μια βιομηχανία που αποζητά το κέρδος από άντρες κατά κύριο λόγο. Η τάση να αναπαράγουμε όσα βλέπουμε είναι τόσο μεγάλη που σταδιακά ξεχνάμε (ή δεν μαθαίνουμε ποτέ τι πραγματικά μας αρέσει). Με άλλα λόγια θυσιάζουμε τον προσωπικό αδαή πειραματισμό ,την δική μας εξερεύνηση η οποία μας οδηγεί στην πραγματική σεξουαλική ωρίμανση και μεταπηδούμε άχαρα με βάση έτερες και μη πραγματικές εμπειρίες οι οποίες είναι επισφαλείς αναφορικά με τα προσωπικά μας γούστα.


6)Η πορνογραφία σου μαθαίνει την σεξουαλική πράξη λανθασμένα.

Η πορνογραφία ορίζει επιπλέον το τελετουργικό και τις σεξουαλικές συνήθειες με τρόπο που προσανατολίζεται στην αντρική ευχαρίστηση ο προσανατολισμός δε στην γυναικεία ικανοποίηση ορίζεται ως ειδική κατηγορία woman friendly.


Αν θεωρείται αυτά που έγραψα συντηρητικά σκεφτείτε πως χωρίς το μαύρο δεν μπορούμε να βλέπουμε. Τέλος ας μην ξεχνάμε πως το πορνό καθρεφτίζει την κοινωνία μας ,αν η κοινωνία μας αλλάξει θα μπορούσε να είναι περισσότερο ποιοτικό και να αποτελεί καλύτερος οδηγός της σεξουαλικότητας μας. Προς το παρόν ας δοκιμάσουμε να κλείσουμε την οθόνη και να καταβάλλουμε μια προσπάθεια να θρέψουμε με την δική μας τροφή την φαντασία μας ,έναντι των έτοιμων σκευασμάτων. Αυτό είναι πράγματι απελευθερωτικό.


bottom of page