top of page

Ποιες κακές συνήθειες ευθύνονται για τα ουρολογικά προβλήματα;


Η βασική λειτουργία του ουροποιητικού μας συστήματος είναι είναι να διηθεί το αίμα απ’ όλο το σώμα και να απομακρύνει τα άχρηστα υποπροϊόντα του μεταβολισμού και τις τοξίνες.

Όπως μας εξηγεί ο χειρουργός ουρολόγος Κωνσταντίνος Καραφουλίδης, ο σύγχρονος τρόπος ζωής, η ελλιπής ενημέρωση και αμέλεια του προληπτικού ελέγχου υπονομεύουν την υγεία του ουροποιητικού μας συστήματος.


  • Καθιστική ζωή

Έρευνες αποδεικνύουν ότι η καθιστική ζωή αυξάνει σημαντικά τόσο τα προβλήματα που αφορούν τον προστάτη όσο και την πιθανότητα στυτική δυσλειτουργίας σε άνδρες ακόμα και σε ηλικίες άνω των τριάντα.


  • Κατάχρηση παυσίπονων και αντιφλεγμονωδών φαρμάκκων

Η μακροχρόνια λήψη ορισμένων παυσίπονων φαρμάκων, προκαλεί επιβλαβείς επιδράσεις στους ιστούς και τις δομές των νεφρών. Ακόμα και τα μη συνταγογραφούμενα αναλγητικά φάρμακα μπορεί να βλάψουν και να μειώσουν την παροχή αίματος στους νεφρούς. Ο κύριος υπαίτιος είναι τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη. Γι’ αυτό το λόγο συνίσταται η αποφυγή πρόσληψης τακτικών αντιφλεγμονωδών και να μην υπερβαίνετε ποτέ τη συνιστώμενη δόση.


  • Ανεπαρκής πρόσληψη νερού

Η επαρκής πρόσληψη νερού είναι απαραίτητη για να αποβάλλει αποτελεσματικά το ουροποιητικό τα περιττά προϊόντα του μεταβολισμού και τις τοξίνες. Είναι επίσης ένας από τους καλύτερους τρόπους για την προστασία από τις ουρολοιμώξεις και από τις πέτρες στους νεφρούς ή στην κύστη. Φροντίστε λοιπόν να πίνετε καθημερινά μπόλικο νερό.


  • Κάπνισμα

Το κάπνισμα είναι μία από τις κύριες αιτίες των καρκίνων του ουροποιητικού και σύμφωνα με τα στοιχεία, τα μισά κρούσματα καρκίνου της ουροδόχου κύστης σε άνδρες και γυναίκες οφείλονται στο κάπνισμα.


  • Αναβολή προληπτικού ελέγχου

Η πρόληψη ή η πρώιμη διάγνωση των παθολογικών καταστάσεων είναι πολύ πιο αποτελεσματική από τη θεραπεία. Για αυτό είναι σημαντικό να μην αμελούμε την κλινική επίσκεψη στον ιατρό μας, ιδιαίτερα όταν υπάρχει ατομικό ή οικογενειακό ιστορικό αναφορικά με παθήσεις του ουροποιητικού μας συστήματος.


bottom of page