top of page

Μούδιασμα χεριού και δακτύλων οριστική αντιμετώπιση με αποσυμπίεση ωλένιου νεύρου.


Το ωλένιο νεύρο είναι ένα από τα τρία βασικά νεύρα του άνω άκρου, ελέγχει τους αυτόχθονες μυς του χεριού, την αισθητικότητα και κάμψη των δύο τελευταίων δαχτύλων, την ακριβή κινητικότητα όλων των δαχτύλων.


Τι είναι η ωλένια νευρίτιδα και ποια τα συμπτώματα;


Η ωλένια νευρίτιδα όπως μας αναλύει ο νευροχειρουργός Δρ Ιγνάτιος Αχουλιάς, είναι συχνή πάθηση και οφείλεται σε ανατομικά ή παθολογικά αίτια, όπως η τριβή από οστεόφυτα, το γάγγλιο και οι ανατομικές ιδιαιτερότητες καθώς και σε φλεγμονή που προκαλείται κυρίως λόγω πίεσης του ωλένιου νεύρου καθώς διέρχεται στην έσω πλευρά του αγκώνα στον ωλένιο βόθρο.

Εκδηλώνεται με μούδιασμα στα δύο μικρά δάκτυλα του χεριού (μικρό και παράμεσο) κυρίως το βράδυ, πόνο στον αγκώνα, στον ώμο, με ταυτόχρονο σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα αλλά και με αυχενικό σύνδρομο.


Αντιμετώπιση της πάθησης


Η διάγνωση μετά την κλινική εξέταση, επιβεβαιώνεται με το ηλεκτρομυογράφημα. Η θεραπεία αρχικά είναι συντηρητική, αποφυγή επιβαρυντικών κινήσεων του αγκώνα, χορήγηση αντιφλεγμονωδών φαρμάκων και εφαρμογή ειδικού νάρθηκα κατά τις νυχτερινές ώρες.

Όταν τα συμπτώματα επιμένουν πρέπει να γίνει χειρουργική αποσυμπίεση του ωλενίου νεύρου Η επέμβαση για την αποσυμπίεση του ωλένιου νεύρου είναι ελάχιστα επεμβατική και πραγματοποιείται ενδοσκοπικά. Ο νευροχειρουργός με τη χρήση ειδικού μικροσκοπίου, που εισάγεται από μία μικρή τομή, χρησιμοποιεί ειδικά εργαλεία για τη διάνοιξη της ωλένιας αύλακα εκ των έσω. Πραγματοποιείται υπό τοπική αναισθησία και διαρκεί λιγότερο από μισή ώρα. Χαρακτηρίζεται από εξαιρετικά αποτελέσματα καθώς η συντριπτική πλειοψηφία των ασθενών που υποβλήθηκε σε αυτήν έχει απαλλαγεί πλήρως από την πάθηση. Ο ασθενής λαμβάνει το εξιτήριο του την ίδια ημέρα μετά από ολιγόωρη παραμονή και αισθάνεται από την πρώτη κιόλας ημέρα το μούδιασμα να υποχωρεί.



Ιατρείο: Σέρρες Πλαταιών 1 & Θεσσαλονίκη-Euromedica Κυανούς Σταυρός

bottom of page