top of page

Καρδιολογικός έλεγχος και πρόληψη.


Όπως μας ενημερώνει ο επεμβατικός καρδιολόγος Αθηνόδωρος Νικητόπουλος, ο καρδιολογικός έλεγχος και η πρόληψη είναι δύο σημαντικοί παράγοντες για τη διατήρηση της καρδιαγγειακής υγείας


Καρδιολογικός Έλεγχος: Ο καρδιολογικός έλεγχος είναι μια σειρά διαδικασιών που πραγματοποιούνται από εξειδικευμένο ιατρό καρδιολόγο, με σκοπό την αξιολόγηση της καρδιαγγειακής υγείας του ατόμου. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει:

  1. Ιστορικό Ασθενείας: Ο ιατρός θα ρωτήσει για το ιστορικό των καρδιαγγειακών προβλημάτων, οικογενειακό ιστορικό, κάπνισμα, διατροφικές συνήθειες, σωματική δραστηριότητα και άλλους παράγοντες που ενδέχεται να επηρεάσουν την υγεία της καρδιάς.

  2. Κλινική Εξέταση: Ο ιατρός θα πραγματοποιήσει μια φυσική εξέταση που περιλαμβάνει μέτρηση της αρτηριακής πίεσης, ακρόαση της καρδιάς με στηθοσκόπιο, εξέταση των παλμών και άλλες κλινικές εξετάσεις.

  3. Εργαστηριακές Εξετάσεις: Περιλαμβάνουν αιματολογικά τεστ, μετρήσεις των λιπιδίων, γλυκόζης και άλλων βασικών παραγόντων που σχετίζονται με την καρδιαγγειακή υγεία.

  4. Ηλεκτροκαρδιογράφημα (ΗΚΓ): Μια μέθοδος που καταγράφει την ηλεκτρική δραστηριότητα της καρδιάς, βοηθώντας στη διάγνωση ρυθμικών διαταραχών ή άλλων παθήσεων.

  5. Υπέρηχος καρδιάς: Ο υπέρηχος καρδιάς είναι μια μη επεμβατική, ασφαλής και ανώδυνη μέθοδος που παρέχει σημαντικές πληροφορίες για την υγεία της καρδιάς. Χρησιμοποιείται για τη διάγνωση και την παρακολούθηση πολλών καρδιακών παθήσεων, καθώς και για τον έλεγχο της αποτελεσματικότητας της θεραπείας. Παρέχει πολλές πληροφορίες, συμπεριλαμβανομένων:

  • Δομή της Καρδιάς: Ο υπέρηχος μπορεί να απεικονίσει τις διάφορες κοιλότητες της καρδιάς, όπως οι κοιλίες και οι κοιλίες, και να εξετάσει τις δομές τους για ενδεχόμενες ανωμαλίες.

  • Λειτουργία της Καρδιάς: Ο υπέρηχος μπορεί να αξιολογήσει την κινητικότητα των επιμήκων και διατμητικών μυοκαρδιακών ίνων, δίνοντας πληροφορίες για τη συμπίεση και τη χαλάρωση της καρδιάς κατά τη διάρκεια του καρδιακού κύκλου.

  • Ροή του Αίματος: Ο υπέρηχος μπορεί να μετρήσει τη ροή του αίματος μέσα από τις βαλβίδες της καρδιάς και να ανιχνεύσει ενδεχόμενες δυσλειτουργίες.

  • Βαλβίδες: Μπορεί να εξετάσει τις βαλβίδες της καρδιάς για ανωμαλίες, όπως στένωση ή ανεπάρκεια.


Πρόληψη: Η πρόληψη αφορά τη λήψη μέτρων και την υιοθέτηση υγιεινών συνηθειών για να προληφθούν τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Ορισμένοι παράγοντες πρόληψης περιλαμβάνουν:

  1. Υγιεινή Διατροφή: Η κατανάλωση υγιεινών τροφίμων, φτωχών σε κορεσμένα λίπη, αλάτι και ζάχαρα, με πλούσια περιεκτικότητα σε φρούτα, λαχανικά, ολικά σιτηρά και ψάρια, μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση υγιούς καρδιαγγειακής λειτουργίας.

  2. Φυσική Δραστηριότητα: Η τακτική άσκηση βελτιώνει την καρδιαγγειακή υγεία, αυξάνοντας την αντοχή της καρδιάς και μειώνοντας τον κίνδυνο ασθενειών.

  3. Ελέγχος Βάρους: Η διατήρηση υγιούς βάρους μειώνει τον κίνδυνο παθήσεων όπως η καρδιακή νόσος και ο διαβήτης.

  4. Διαχείριση Στρες: Ο σωστός χειρισμός του στρες μέσω τεχνικών όπως η χαλάρωση και η μεσογειακή διατροφή μπορεί να βελτιώσει την υγεία της καρδιάς.

Συνολικά, ο καρδιολογικός έλεγχος και η πρόληψη είναι αναπόσπαστα μέρη μιας υγιεινής ζωής και επιδρούν θετικά στην προστασία της καρδιαγγειακής υγείας.


Ο Αθηνόδωρος Νικητόπουλος είναι επεμβατικός καρδιολόγος με μεγάλη εμπειρία πολλών στεφανιογραφιών και αγγειοπλαστικών και εξειδίκευση στη διαδερμική τοποθέτηση αορτικών βαλβίδων (TAVI).



Ιατρείο: Maco Health Μάρκου Μπότσαρη 109

Τηλ. 2310 908090

bottom of page