top of page

Εμμηνόπαυση και υγεία της καρδιάς.


Σύμφωνα με μελέτες ο κίνδυνος καρδιαγγειακών παθήσεων στις γυναίκες είναι αυξημένος κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης.

Όπως μας ενημερώνει ο επεμβατικός καρδιολόγος Αθηνόδωρος Νικητόπουλος, στην εμμηνόπαυση τα επίπεδα οιστρογόνων μειώνονται ραγδαία, και ο οργανισμός αντιδρά.

Η καρδιά και τα αιμοφόρα αγγεία σκληραίνουν και χάνουν την ελαστικότητά τους, με συνέπεια την αύξηση της αρτηριακής πίεσης.


Ποιες αλλαγές παρατηρούνται στην εμμηνόπαυση;

  • Η έλλειψη οιστρογόνων επιπρόσθετα προκαλεί αλλαγές και στη χοληστερόλη, όπως και στα λιπίδια του οργανισμού. Η HDL χοληστερόλη μειώνεται, και η LDL (γνωστή και ως κακή χοληστερόλη) αυξάνεται, μαζί με τα τριγλυκερίδια, αυξάνοντας ταυτόχρονα και τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής.

  • Ένα ακόμα σύμπτωμα της εμμηνόπαυσης είναι ότι οδηγεί σε διαταραχή στο μεταβολισμό της γλυκόζης, αύξηση του σωματικού βάρους, ειδικά του κοιλιακού λίπους, που θεωρείται και το πιο επιβλαβές.

  • Δημιουργείτε η εντύπωση πως να αισθάνεστε πιο έντονα τις έκτακτες συστολές της καρδιάς που διαρκούν ελάχιστα. Εφόσον όμως οι εξετάσεις που κάνατε είναι φυσιολογικές τότε σημαίνει ότι η καρδιά σας λειτουργεί φυσιολογικά.

Τι πρέπει να κάνει μία γυναίκα στην εμμηνόπαυση;


Όπως οι περισσότερες παθήσεις, η καρδιοπάθεια στην εμμηνόπαυση προλαμβάνεται. Ο τακτικός και προληπτικός έλεγχος, η σωματική άσκηση, η διακοπή του καπνίσματο, μια ισορροπημένη διατροφή με πολλά φρούτα και λαχανικά συμβάλλουν να μειώσετε τον κίνδυνο όσο περισσότερο γίνεται.


bottom of page