top of page

Διαβήτης και καρδιοπάθεια.


Ο διαβήτης είναι η μία από τις συχνότερες αιτίες καρδιολογικού θανάτου. Όπως μας εξηγεί ο επεμβατικός καρδιολόγος Αθηνόδωρος Νικητόπουλος το σάκχαρο προκαλεί σοβαρή  μεταβολική  διαταραχή  τόσο στις πρωτεΐνες όσο και στα λιπίδια του οργανισμού. Οι αρτηρίες της καρδιάς προσβάλλονται συχνότερα και έτσι ο ασθενής που πάσχει από διαβήτη κινδυνεύει περισσότερο από καρδιακό επεισόδιο.

Εγκαθίσταται η αθηρωμάτωση με στένωση των αρτηριών και αναπόφευκτα ο κίνδυνος στηθάγχης, εμφράγματος, ψηλής πίεσης και εγκεφαλικών επεισοδίων αυξάνεται.

Οι διαβητικοί που έχουν και άλλους παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο για καρδιοπάθεια και εγκεφαλικό επεισόδιο, πρέπει να είναι ακόμη περισσότερο προσεκτικοί. Είναι απαραίτητο όχι μόνο να ρυθμίζουν σωστά το διαβήτη τους αλλά και να προσπαθούν όταν είναι δυνατό, να ελαττώνουν τον κίνδυνο, λόγω άλλων παραγόντων.

Μελέτες που έχουν γίνει για την καρδιοπάθεια των διαβητικών, δείχνουν ότι το 40% των διαβητικών, ανδρών και γυναικών, εμφανίζουν βουβό, σιωπηρό, έμφραγμα. Ενδεικτικό είναι επίσης ότι οι μισοί από τους ασθενείς που νοσηλεύονται με καρδιακή ανεπάρκεια πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη και η συνύπαρξη αυτών των δύο καταστάσεων επιδεινώνει την κλινική τους πορεία, καθώς ο κίνδυνος θανάτου αυξάνει κατά 60%.

Η πρώιμη διάγνωση των παθολογικών καταστάσεων είναι πολύ πιο αποτελεσματική από τη θεραπεία τόσο για το άτομο όσο και για την κοινωνία, όπως έχουμε τονίσει και σε παλαιότερο άρθρο η πρόληψη αποτελεί το μεγαλύτερο όπλο κατά των καρδιαγγειακών παθήσεων, καθώς το 80% αυτών μπορούν να προληφθούν.



bottom of page