top of page

Βλαισός μέγας δάκτυλος (κότσι) - Αίτια και αντιμετώπιση.


Όπως μας ενημερώνει ο ορθοπαιδικός χειρουργός Χρυσάνθου Χρύσανθος, ο βλαισός μέγας δάκτυλος (κότσι) είναι μία οστική προεκβολή που εν μέρει οφείλεται σε δημιουργία ψευδοοστού αλλά κυρίως οφείλεται στην προς τα έσω παρεκτόπιση του πρώτου μεταταρσίου και την προς τα έξω μετατόπιση της πρώτης φάλαγγας.


Ποια είναι τα συμπτώματα;


Τα συμπτώματα για το κότσι που οδηγούν τον ασθενή στον γιατρό είναι πόνος κατά την στάση και την βάδιση, ξαφνικός πόνος, αδυναμία υπόδησης, παραμόρφωση του ποδιού, μουδιάσματα, κάψιμο στο πόδι, παραμόρφωση και πόνος και στα μικρά δάκτυλα.


Πώς δημιουργείται;


  • Ένας βασικός παράγοντας για την εμφάνιση του αποτελεί το στενό υπόδημα και όχι τα ψηλοτάκουνα , όπως πολλές φορές αναφέρεται, αλλά αυτά που το μπροστινό μέρος του υποδήματος είναι στενό.

  • Δεύτερος σημαντικός παράγοντας είναι η κληρονομικότητα (γενετική προδιάθεση).

Άλλοι παράγοντες που ενοχοποιούνται είναι η πλατυποδία και ο υπερπρηνισμός του ποδιού.



Ποια είναι η αντιμετώπιση και θεραπεία;


Η χειρουργική αντιμετώπιση μπορεί να διορθώσει και να απαλλάξει από τον πόνο . Στην περίπτωση που υπάρχει και μεταταρσαλγία ή και παραμόρφωση στα μικρά δάκτυλα θα πρέπει να αντιμετωπίζονται συνολικά . Αυτά μπορούν να γίνουν ταυτόχρονα στην ίδια επέμβαση. Δηλαδή η χειρουργική θεραπεία δεν συνίσταται απλά στην αφαίρεση στο κότσι του ποδιού δηλαδή στην αφαίρεση απλά της οστική προεκβολής του ψευδοοστού, αλλά στην λειτουργική αποκατάσταση όλου του ποδιού στην διόρθωση της θέσης του πρώτου μεταταρσίου και της πρώτης φάλαγγας , στην εξισορρόπηση των μαλακών μορίων και στον ευθειασμό δύο πολύ σημαντικών οσταρίων που υπάρχουν κάτω από το μεγάλο δάκτυλο των σησαμοειδών.


.





bottom of page