top of page

Τι είναι η σπονδυλοδεσία και πότε είναι αναγκαία.


Η σπονδυλοδεσία είναι η επέμβαση που διενεργεί ο νευροχειρουργός για την ενοποίηση των σπονδύλων τόσο του αυχένα όσο και της σπονδυλικής στήλης.


Όπως μας ενημερώνει ο νευροχειρουργός Δρ Ιγνάτιος Αχουλιάς η σπονδυλοδεσία σταθεροποιεί τους σπόνδυλους που θέλουμε να "δέσουμε" μέχρι αυτοί, με τη βοήθεια και του οστικού μοσχεύματος, να γίνουν ένα ενιαίο οστικό κατασκεύασμα και να επιτύχουμε την αρθρόδεση.



Πότε κρίνεται αναγκαία η επέμβαση και ποια η διαδικασία;


Εφόσον κριθεί ότι η συντηρητική αντιμετώπιση δεν βελτιώνει την κατάσταση του ασθενούς και ο νευροχειρουργός τη συστήνει ως μόνη λύση τη σπονδυλοδεσία.

Οι βασικές παθήσεις για τις οποίες ενδείκνυται η σπονδυλοδεσία σε συνάρτηση με το ιστορικό του ασθενούς είναι:

  • Κατάγματα και όγκοι της σπονδυλικής στήλης

  • Εκφυλιστικές αλλοιώσεις της σπονδυλικής στήλης με αυξημένη συμπίεση των νευρικών δομών

  • Σπονδυλόλυση με σπονδυλολίσθηση οσφυικής μοίρας σπονδυλικής στήλης

  • Έπειτα από αποτυχημένες επεμβάσεις στην σπονδυλική στήλη

Η μέθοδος της διαδερμικής σπονδυλοδεσίας με ειδικό μικροσκόπιο με πλοήγηση αποτελεί σύγχρονη ελάχιστα επεμβατική χειρουργική τεχνική (MIS) που δεν έχει καμία σχέση με τις παλιές και επώδυνες τεχνικές. Η επέμβαση υπό γενική νάρκωση, διαρκεί 2-3 ώρες και ο ασθενής κινητοποιείται στην πλειοψηφία των περιπτώσεων εντός της ίδιας ημέρας.

Με το ειδικό μικροσκόπιο που χρησιμοποιεί ο νευροχειρουργός κατά τη διάρκεια της επέμβασης επιτυγχάνεται η μειωμένη απώλεια αίματος, οι μικρότερες οπές και η αποφυγή τραυματισμού των παρασπονδυλικών μυών.

Το αποτέλεσμα της συγκεκριμένης τεχνικής εκτός είναι ο ασθενής να παραμένει στην κλινική για διάστημα 1-2 ημέρες, γεγονός που μειώνει και τα συνολικά έξοδα για τον ασθενή.


Τι πρέπει να κάνει ο ασθενής μετά την επέμβαση;


Η μέθοδος της διαδερμικής σπονδυλοδεσίας όταν διενεργείται από εξειδικευμένο νευροχειρουργό δεν συνάδει με την επώδυνη ανάρρωση, Η επάνοδος τους ασθενούς στην καθημερινότητα γίνεται ομαλά ακολουθώντας τις οδηγίες του ιατρού και ο ασθενής δύναται να επανέλθει στην καθημερινότητα του σε διάστημα λίγο μεγαλύτερο του ενός μηνός.




Ιατρείο: Σέρρες Πλαταιών 1 & Θεσσαλονίκη-Euromedica Κυανούς Σταυρός




Comments


bottom of page