top of page

Ρήξη μηνίσκου και αντιμετώπιση.


Η ρήξη του μηνίσκου είναι μια πολύ συνηθισμένη πάθηση του γόνατος. Όπως μας ενημερώνει ο ορθοπαιδικός χειρουργός Χρύσανθος Χρυσάνθου,προκαλείται στις νεότερες ηλικίες ως αθλητική κάκωση, από βίαιο τραυματισμό αλλά και από πολλούς μικρούς επαναλαμβανόμενους τραυματισμούς και όσο προχωράει η ηλικία, εξαιτίας της ελάττωσης της ελαστικότητας των μηνίσκων.  Εκδηλώνεται με πόνο κατά τη στροφική κίνηση, συσσώρευση υγρού και διόγκωσή του, ή «πάγωμα» του γόνατος.


Τι είναι ο μηνίσκος;

Το γόνατο έχει δύο μηνίσκους, τον έσω και τον έξω. Ο μηνίσκος είναι ινοχόνδρινο τμήμα που παρεμβάλλεται μεταξύ των οστών της κνήμης και του μηρού, με τη μορφή μισοφέγγαρου, που λειτουργεί ως «μαξιλαράκι» για την απορρόφηση των κραδασμών, την κατανομή των φορτίσεων και τη σταθερότητα του γόνατος. Επειδή ο μηνίσκος παράγει αρθρικό υγρό, λιπαίνει τις αρθρώσεις και τις κρατά σε καλή κατάσταση. Γι΄αυτό και σε περιπτώσεις όπου ο μηνίσκος έχει αφαιρεθεί, η φθορά του χόνδρου είναι μεγάλη και εκδηλώνεται με την ανάπτυξη οστεοαρθρίτιδας.


Διάγνωση και θεραπεία

Η διάγνωση της ρήξης του μηνίσκου γίνεται με μαγνητική τομογραφία και η θεραπεία πρέπει να γίνεται άμεσα, διότι όσο καθυστερεί, τόσο μεγαλώνει η ρήξη.

Η σύγχρονη αντιμετώπιση της ρήξης μηνίσκου είναι συνήθως η αρθροσκοπική μερική μηνισκεκτομή,  για τον καθαρισμός του ραγέντος τμήματος του μηνίσκου και την ομαλοποίηση της ρήξης. Ο ασθενής λαμβάνει εξιτήριο την ίδια ημέρα περιπατητικός και επανέρχεται σε 2- 3 ημέρες σε πλήρεις δραστηριότητες. Εάν είναι αθλητής, επανέρχεται σε ένα περίπου μήνα.


bottom of page