top of page

Ορθοδοντική χωρίς σιδεράκια - Αόρατη ορθοδοντική


Αόρατη ορθοδοντική ή ορθοδοντική χωρίς σιδεράκια αποκαλούμε τη διαδικασία αποκατάστασης ορθοδοντικών ανωμαλιών με τη χρήση λεπτών διαφανών ναρθήκων. Όπως μας ενημερώνει η οδοντίατρος Παναγιώτα Μπίκου, οι νάρθηκες αυτοί τοποθετούνται διαδοχικά στο στόμα και μετακινούν προοδευτικά τα δόντια προς την επιθυμητή θέση. Κατασκευάζονται χρησιμοποιώντας υψηλή τεχνολογία και λογισμικό ηλεκτρονικών υπολογιστών.


Ποια είναι τα πλεονεκτήματα;

  • Οι νάρθηκες είναι κατασκευασμένοι από διαφανές υποαλλεργικό ακρυλικό πρόκειται ουσιαστικά για μία διαφανής μεμβράνη που προσαρμόζεται στα δόντια σχηματίζοντας ένα εντελώς αόρατο 'μασελάκι'.. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην είναι ορατοί από τους συνομιλητές σας, ενώ ταυτόχρονα είναι ιδιαίτερα ανεκτοί από εσάς. Έτσι, κατά τη διάρκεια της θεραπείας, δεν αντιμετωπίζετε προβλήματα ούτε στην εργασία σας αλλά ούτε και στην κοινωνικότητά σας.

  • Μπορούν να αφαιρεθούν εύκολα και γρήγορα όταν υπάρχει μια σημαντική προσωπική, επαγγελματική ή κοινωνική συνάντηση.

  • Δεν επιβαρύνουν τη στοματική υγιεινή, καθώς μπορούμε να τους αφαιρούμε κατά τη διάρκεια της ημέρας μετά τα γεύματα, να τους βουρτσίζουμε και να τους καθαρίζουμε με αραιά στοματικά διαλύματα, όπως ακριβώς και τη στοματική μας κοιλότητα για τη διατήρηση ευχάριστης και δροσερής της αναπνοής.

  • Δεν τραυματίζουν τα χείλη και τα ούλα.Η περίοδος προσαρμογής ανέρχεται σε 2-3 24ωρα, κατά τα οποία νιώθετε αφενός μια ελαφριά πίεση στα υπό μετακίνηση δόντια αφετέρου μια ελάχιστη διαφοροποίηση στην ομιλία, κυρίως στα οδοντικά και συριστικά σύμφωνα. Οι όποιες ενοχλήσεις παρέρχονται μετά την πάροδο των 3 ημερών.

Ποια είναι η διαδικασία;

Κατά την πρώτη επίσκεψη στο οδοντιατρείο λαμβάνονται τα αποτυπώματα καθώς και οι ενδοστοματικές και εξωστοματικές φωτογραφίες που είναι απαραίτητες. Τα παραπάνω δεδομένα επεξεργάζονται σε εξειδικευμένα προγράμματα στον υπολογιστή ,ως αποτέλεσμα έχουμε σε αδρές γραμμές την τελική εικόνα που θα προκύψει από την θεραπεία με τους διαφανείς νάρθηκες. Η εικόνα αυτή συζητιέται με τον ασθενή και καταγράφονται οποιεσδήποτε τροποποιήσεις του σχεδίου θεραπείας είναι επιθυμητές. Χρησιμοποιώντας τις τελευταίες εξελίξεις της 3D υπολογιστικής τεχνολογίας, σε συνδυασμό με τις κατευθυντήριες οδηγίες του σχεδίου θεραπείας, δημιουργείται από εξειδικευμένο εργαστήριο μια σειρά ναρθήκων οι οποίοι ασκούν δυνάμεις στα δόντια αναγκάζοντας τα να μετακινηθούν, ενεργοποιώντας κάθε φορά διαφορετική περιοχή.


Τι θα πρέπει να γνωρίζουμε;

Οι διαφανείς νάρθηκες θα πρέπει να εφαρμόζονται ενδοστοματικά 20-22 ώρες την ημέρα,

θα πρέπει να αφαιρούνται κατά τα γεύματα και την στοματική υγιεινή.

Το κάπνισμα δεν αντεδείκνυται κατά την διάρκεια της θεραπείας, όμως τα παράγωγα του καπνού είναι δυνατόν να χρωματίσουν τους νάρθηκες με αρνητικό αισθητικό αποτέλεσμα.

Μετά το τέλος της θεραπείας, ακολουθεί η συγκράτηση, όπως αυτή γίνεται μετά από κάθε μορφής ορθοδοντική θεραπείας, προκειμένου να διατηρηθεί το αποτέλεσμα αναλλοίωτο στο χρόνο. Για τη φάση της συγκράτησης, χρησιμοποιείται είτε συγκρατητικό μηχάνημα (μασελάκι) κατά τη διάρκεια της νύχτας, είτε γίνεται μόνιμη ακινητοποίηση των δοντιών από την πίσω τους πλευρά με λεπτό μεταλλικό σύρμα (retainer) είτε με ίνες υαλονημάτων προσφέροντας σας ένα άκρως αισθητικό αποτέλεσμα.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, απαραίτητες είναι και οι δύο μορφές συγκράτησης του ορθοδοντικού αποτελέσματος, οπότε και συνδυάζονται.


Το σύγχρονο οδοντιατρείο MACO HEALTH εναρμονίζεται με τα Ευρωπαϊκά πρότυπα οργάνωσης και παροχής θεραπευτικών υπηρεσιών. Μέσα σε ένα ήρεμο, φιλικό και άνετο περιβάλλον για τον ασθενή μοναδικό μέλημα είναι η συνολική αντιμετώπιση των προβλημάτων του στοματογναθικού συστήματος, μέσα από την λεπτομερή εξέταση, διάγνωση, συζήτηση όλων των επιθυμιών των ασθενών, ενημέρωση και άψογη εκτέλεση των οδοντιατρικών θεραπειών.
Comments


bottom of page